Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την καραντίνα

Παράλληλα με τη σταδιακή άρση των μέτρων από την καραντίνα για τον κορωνοϊό ήλθε και η σταδιακή αναζωπύρωση των εσωτερικών εχθροπραξιών στον ΣΥΡΙΖΑ. Και το φόντο μπορεί να είναι πάντα η διεύρυνση και οι νέες συμμαχίες του κόμματος - καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε η αρθρογραφία του Νίκου Παππά, ο οποίος μιλά ξεκάθαρα για προοδευτικές συγκλίσεις - όμως η αφορμή δόθηκε για πιο πεζό λόγο. Η επερώτηση για αποκλεισμό συγκεκριμένων ΜΜΕ από την κρατική διαφήμιση

δεν υπεγράφη από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και αυτό έκρυβε ένα παρασκήνιο που γρήγορα δεν έμεινε κρυφό.

Για την ακρίβεια, μια πρωτοβουλία του βουλευτή Χρήστου Γιαννούλη για επερώτηση που αφορούσε τον αποκλεισμό κάποιων ΜΜΕ με αφορμή την καμπάνια για τον κορωνοϊό άναψε φωτιές. Κι αυτό αφού η αντιπρόταση του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη ήταν να αναφερθούν και άλλα ΜΜΕ στην εν λόγω ερώτηση, πράγμα που δεν έγινε και που τελικά είχε ως αποτέλεσμα να μην υπογραφεί από μερίδα βουλευτών (Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτυ Πέρκα, Γιώργος Βαρεμένος, Αλέκος Φλαμπουράρης).

«Ζήτησα η Ερώτηση, η οποία δεν είχε κατατεθεί μέχρι τότε, να αναπροσαρμοσθεί και να συμπεριληφθούν σε αυτή και άλλα site και έντυπα που δεν έτυχαν της παραμικρής ενίσχυσης από την κυβέρνηση επειδή δεν της είναι αρεστά, καθώς και να ζητηθούν αναλυτικά στοιχεία πού πήγαν τα είκοσι εκατομμύρια. Ανέφερα δε ενδεικτικά την "Αυγή" και άλλα έντυπα και site», εξηγούσε με δημόσιο ποστ o Πάνος Σκουρλέτης. Και έχει ενδιαφέρον πως στην ανθρωπογεωγραφία της νέας σύγκρουσης, η διαφοροποίηση δεν ήταν αμιγώς υπόθεση της τάσης των 53+ που έτσι κι αλλιώς έχουν μια άλλη προσέγγιση στο θέμα του πώς διεξάγεται η πολιτική στα ΜΜΕ αλλά και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Οι πρόωρες εκλογές

Μια όψη ενός πολέμου που σύμφωνα με παρατηρητές θα κλιμακώνεται όσο η πολιτική σκηνή κανονικοποιείται και όσο μένουν εκκρεμή τα στοιχήματα για διεύρυνση και μετασχηματισμό του κόμματος. Στην Κουμουνδούρου παράλληλα επιχειρούν να ξορκίσουν το σενάριο πρόωρων εκλογών με μια διαφορετική τακτική εσχάτως, που θέλει τους ίδιους να μη φοβούνται ένα τέτοιο σενάριο αλλά αντίθετα να το αποζητούν ως χρυσή ευκαιρία για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

«Οι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια άλλη κυβέρνηση, προοδευτικής κατεύθυνσης» είναι η γραμμή που μεταφέρει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης

. Αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που εντός κόμματος πονοκεφαλιάζουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λόγω απροετοιμασίας του κόμματος αλλά και δημοφιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί να έχει αρχίσει να ακολουθείται η αντιπολιτευτική γραμμή του «σκληρού ροκ» απέναντι στην κυβέρνηση - πιο πρόσφατο παράδειγμα η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο -, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως δεν δείχνει να έχει βρει τα πατήματά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα