Εμβόλια – κοροναϊός : Τα πέντε επόμενα βήματα για την ανάπτυξη και τη διάθεσή τους
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα αλλά και οι πολίτες όλων των χωρών τις εξελίξεις με τα εμβόλια τα οποία είναι ένα βήμα πριν να δοθεί το πράσινο φως για την μαζική παραγωγή τους.
Ένα από τα στοιχήματα των επιστημόνων και όσων εμπλακούν στην διαδικασία παραγωγής , είναι η ταχύτητα διάθεσης των εμβολίων αλλά και ο προσδιορισμός των ευπαθών ομάδων που θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.
Οι φόβοι που υπάρχουν είναι μήπως κάποιοι παρασκευαστές εμβολίων επικεντρωθούν κατά προτεραιότητα στη διάθεση των
Στο περιοδικό Nature 587, 194-196 (2020), προσφάτως δημοσιεύθηκαν κατευθύνσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα σχετικά με την ανάπτυξη και τη διάθεση εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2. Οι Ιατροί της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα κύρια σημεία του άρθρου.
Διαμόρφωση πιλοτικών προγραμμάτων εμβολιασμούΌλες οι χώρες διαθέτουν πρόγραμμα εμβολιασμού για παιδιά. Ωστόσο, αυτά για τους ενήλικες είναι λιγοστά: έως το 2017, μόλις 114 από τα 194 κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είχαν προγράμματα εμβολιασμού ενηλίκων κατά της εποχικής γρίπης.
Στην Ινδία, για παράδειγμα, το μόνο εμβόλιο που συνιστάται σήμερα για ενήλικες είναι κατά του τετάνου στις εγκύους. Ορισμένα έθνη συστήνουν την ανοσοποίηση για την εποχική γρίπη μόνο για συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.
Η διάθεση εμβολίων για παιδιά και ενήλικες διαφέρει ως προς τη διαδικασία εφοδιασμού, τις κοινωνικές προσδοκίες, την εμπλοκή της κοινότητας, τη στάσης των παρόχων εμβολίου.
Συστήνεται ότι τα έθνη ανά τον κόσμο μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα εμβολιασμού για ενήλικες χρησιμοποιώντας το εμβόλιο εποχικής γρίπης, το οποίο στο Βόρειο Ημισφαίριο παρέχεται συνήθως τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και στο Νότιο Ημισφαίριο από τον Απρίλιο έως τον Μάιο.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα αποτελούσε ιδανική ευκαιρία ελέγχου της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών διάθεσης του εμβολίου (συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να διατηρούνται τα εμβόλια σε χαμηλές θερμοκρασίες κατά μήκος της αλυσίδας διάθεσης, το οποίο θα είναι απαραίτητο και για τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2) καθώς και του συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης. Με αυτό τον τρόπο, θα διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας διάθεσης του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2.
Διαδικασίες προ-επιλογήςΗ ταχύτητα διάθεσης των εμβολίων ανά τις χώρες παγκοσμίως μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Οι παρασκευαστές εμβολίων ενδέχεται να επικεντρωθούν κατά προτεραιότητα στη διάθεση των προϊόντων τους σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
Για παράδειγμα, μια μελέτη έχει δείξει ότι μπορεί να μεσολαβήσουν 4 έως 7 έτη από την αρχική έγκριση ενός φαρμάκου μέχρι την τελική του διάθεση σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες θα πρέπει να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προ-επιλογής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με σκοπό τη διάθεση εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2. Το πρόγραμμα προ-επιλογής ήδη χρησιμοποιείται για τη διάθεση φαρμάκων για τον HIV, την ελονοσία και τη φυματίωση, και χρησιμοποιήθηκε και για τον εμβολιασμό έναντι του Ebola.
Προσδιορισμός εθνικών ομάδων δράσηςΚάθε χώρα πρέπει να σχεδιάσει και να διαμορφώσει τις εσωτερικές τις διαδικασίες για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2. Τα περισσότερα έθνη – 170 – έχουν ήδη Εθνικές Τεχνικές Συμβουλευτικές Ομάδες Ανοσοποίησης (NITAGs) ή αντίστοιχους φορείς για την επιλογή εμβολίων, τον προσδιορισμό πληθυσμιακών ομάδων που θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, τον προσδιορισμό και το συντονισμό της διαδικασίας διάθεσης.
Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ (SAGE) έχει επίσης μια ομάδα εργασίας που είναι επιφορτισμένη με την παροχή συμβουλών στα κράτη μέλη για θέματα που σχετίζονται με τα εμβόλια COVID-19.
Αποθάρρυνση των διμερών διαπραγματεύσεωνΓια να προληφθεί το φαινόμενο μόνο οι πλουσιότερες χώρες να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2, ο ΠΟΥ εκκίνησε έναν παγκόσμιο μηχανισμό για την κατανομή των δόσεων εμβολίου μόλις είναι διαθέσιμες.
Ο μηχανισμός COVAX στοχεύει να διασφαλίσει ότι κάθε συμμετέχουσα χώρα μπορεί να εμβολιάσει το 20% του πληθυσμού της, ανεξάρτητα από το επίπεδo εισοδήματός της.
Περισσότερα από 170 έθνη συμμετέχουν σε συζητήσεις για να συμμετάσχουν, συμπεριλαμβανομένων και πλουσιότερων χωρών. Ωστόσο, πολλά έθνη μπορεί να μην είναι διατεθειμένα να συμμετέχουν καθώς ο στόχος εμβολιαστικής κάλυψης 20% θεωρείται χαμηλός, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτούνται επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον 60-70% για την επίτευξη ανοσίας αγέλης στον πληθυσμό.
Προσδιορισμός επιτυχίαςΚάθε πρόγραμμα εμβολιασμού πρέπει να κρίνεται όχι μόνο από τον αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, αλλά από το εάν δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται με ασφάλεια.
Η αποτελεσματικότητα είναι πιθανό να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών, λόγω διαφορετικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων και προτεραιοποίησης των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιαστούν.
Τα περισσότερα έθνη είναι πιθανό να εμβολιάσουν πρώτα τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ακολούθως η προτεραιοποίηση θα εξαρτηθεί από το είδος και τα χαρακτηριστικά του εμβολίου, τα δημογραφικά στοιχεία και άλλους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες.
Η κάθε χώρα δεν πρέπει να βασίζεται σε μέτρα επιτυχίας από άλλα έθνη, αλλά οφείλει να προβεί στις δικές τις μετρήσεις των ποσοστών μόλυνσης, ασθένειας και θανάτου μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων πληθυσμών. Τα συστήματα παρακολούθησης και αξιολόγησης σε επίπεδο χώρας θα είναι ζωτικής σημασίας. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι απαραίτητες για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων αποτροπής της μετάδοσης του SARS-CoV-2.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θετικός στον κορονοϊό γνωστός παρουσιαστής του ΣΚΑΙ
- Κρούσματα σήμερα: Βράζει η Θεσσαλία με 161
- Κορωνοϊός: Η αποτελεσματική κίνηση που σώζει τους πιο ευάλωτους ασθενείς
- Κούγιας: «Δεν τον δίνω στον Μαρινάκη – Χειρότερα με Πάμπλο Γκαρσία – Άσχετος ο Αλαφούζος – Λιβάγια τέλος»
- Οι Ισπανοί "καίνε" τον Σεμέδο
- Έριξαν πρόστιμο σε πιτσιρικάδες που έπαιζαν μπάσκετ
- Κορωνοϊός: Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη – Δεν υποχωρεί η πανδημία
- Θλίψη- Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Βαγγέλης Χατζηνικολάου
- Ούτε παντόφλες ούτε αθλητικά: Δες τα πιο άνετα παπούτσια για την καραντίνα
- Νέες εξελίξεις με Παναθηναϊκό και Σχένκεφελντ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Εισαγγελική παρέμβαση για το κέντρο αισθητικής στο οποίο εργάζονταν υπάλληλοι με κοροναϊό
- Lockdown : Τζανακόπουλος και Γεροβασίλη καλούν τον Πολάκη για εξηγήσεις
- Εμβόλια – κοροναϊός : Τα πέντε επόμενα βήματα για την ανάπτυξη και τη διάθεσή τους
- Guardian : Ο Τραμπ προσπαθεί να αφήσει πίσω του το χάος στη διεθνή πολιτική των ΗΠΑ
- Κοροναϊός : Ερώτηση του ΚΙΝΑΛ στον Κικίλια για τα εμβόλια
- Εχασε τη μάχη για ζωή ο ηθοποιός και σκηνογράφος Βαγγέλης Χατζηνικολάου
- Δραπετσώνα: Τραγικές συνθήκες εξ’ αιτίας της Oil One – Την απομάκρυνσή της ζητούν δάσκαλοι και γονείς
- Με 22+1 αγώνες το πρόγραμμα Formula 1 για το 2021
- Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων
- Γερμανία: Θα προμηθευτεί έως και 100 εκατ. δόσεις εμβολίου – Ο στρατός θα αναλάβει τη φύλαξη του
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Εμβόλια – κοροναϊός : Τα πέντε επόμενα βήματα για την ανάπτυξη και τη διάθεσή τους
- Πέτσας για κοροναϊό : Υπήρξε χαλάρωση και εφησυχασμός – Πόσα εμβόλια έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα
- Με 22+1 αγώνες το πρόγραμμα Formula 1 για το 2021
- Γερμανία: Θα προμηθευτεί έως και 100 εκατ. δόσεις εμβολίου – Ο στρατός θα αναλάβει τη φύλαξη του
- Guardian : Ο Τραμπ προσπαθεί να αφήσει πίσω του το χάος στη διεθνή πολιτική των ΗΠΑ
- Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων
- Κοροναϊός : Ερώτηση του ΚΙΝΑΛ στον Κικίλια για τα εμβόλια
- Διαδικασία Βερολίνου – Μητσοτάκης : Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
- Δραπετσώνα: Τραγικές συνθήκες εξ’ αιτίας της Oil One – Την απομάκρυνσή της ζητούν δάσκαλοι και γονείς
- Εχασε τη μάχη για ζωή ο ηθοποιός και σκηνογράφος Βαγγέλης Χατζηνικολάου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Πονοκέφαλος» για Ερντογάν η υπόθεση Αλμπαϊράκ
- Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του Φώτη Παπαβασιλόπουλου, Μαρία
- Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ευρώπη – Πιέζονται τα συστήματα υγείας
- Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση σε πέντε φωτοβολταϊκά της National Energy Holdings
- Στη Ρωσία ο πέμπτος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στον κόσμο
- Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί πράσινες επενδύσεις της National Energy Holdings
- Έτοιμη για εμβόλιο αρχές Δεκεμβρίου η Βρετανία
- Βαϊνάλντουμ: «Ο Φαν Ντάικ ζει μια κόλαση με τον τραυματισμό του»
- Κεγκέρογλου: Αναγκαία η άμεση ενίσχυση των πληγέντων της Κρήτης με €5.000
- Σποτ για κορονοϊό: «Πρόσεχε, για να μην ερημώσει η ζωή σου»