Εμβόλια: Θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων μεταλλάξεων;
Οι κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί έδειξαν ότι τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά την προστασία των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων από τον SARS-CoV-2. Όμως, ένα επιτατικό ερώτημα αφορά το αν θα συνεχίσουν να προσφέρουν επαρκή προστασία απέναντι και σε άλλες παραλλαγές του κοροναϊού, καθώς αυξάνεται η συχνότητα των πιο μεταδοτικών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο θανατηφόρων παραλλαγών του SARS-CoV-2.
Φυσικά απαιτούνται περισσότερες μελέτες και χρόνος για να έχουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, ωστόσο, νέα
Το Ισραήλ είναι η ιδανική χώρα για να αναζητηθούν δεδομένα σχετικά με λοιμώξεις από τις παραλλαγές του ιού, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί . Μέχρι τον Μάρτιο, περισσότερο από το 80% του πληθυσμού που ήταν υποψήφιο για εμβολιασμό είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech. Σε μια προηγούμενη μελέτη στο Ισραήλ, είχε φανεί ότι το εμβόλιο προσέφερε προστασία 94% έως 96% έναντι των λοιμώξης COVID σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ποσοστό συγκρίσιμο με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Ωστόσο, σε εκείνη την μελέτη δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για μολύνσεις μετά τον εμβολιασμό με πρόσφατα αναδυόμενες παραλλαγές του ιού.
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Ινστιτούτο Έρευνας Clalit του Τελ Αβίβ, αναζήτησαν στοιχεία για λοιμώξεις με τον ιό SARS-CoV-2 σε αρκετές εκατοντάδες άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου Pfizer / BioNTech. Η ιδέα ήταν ότι εάν το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι νέων παραλλαγών του ιού, τότε το ποσοστό των λοιμώξεων που προκαλούνται από αυτές τις παραλλαγές θα πρέπει να είναι υψηλότερο σε εμβολιασμένους σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η παραλλαγή B.1.1.7 (η Βρετανική παραλλαγή) ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή του SARS-CoV-2 στο Ισραήλ, με τη συχνότητά της να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Συγκριτικά, η παραλλαγή Β.1.351 ( η Νοτιοαφρικανική), ήταν σπάνια, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν στη μελέτη. Στην μελέτη αυτή δεν εντοπίστηκαν άλλες παραλλαγές του ιού που έχουν προκαλέσει ανησυχία σήμερα (όπως π.χ η Ινδική).
Συνολικά, οι ερευνητές αλληλούχησαν το γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 από περισσότερα από 800 δείγματα, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από εμβολιασμένα άτομα, και αντιστοίχησαν τα αποτελέσματα με αυτά από μη εμβολιασμένα άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο και γεωγραφική τοποθεσία).
Εντόπισαν περίπου 250 περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο μολύνθηκε με τον SARS-CoV-2 αφού έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου (δηλαδή σε περίοδο που είχε μόνο μερική προστασία) ενώ περίπου 150 άτομα μολύνθηκαν κάποια στιγμή μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Οι λοιμώξεις με την παραλλαγή Β.1.1.7 (Βρετανική παραλλαγή) εμφανίστηκαν ελαφρώς συχνότερα σε άτομα μετά την πρώτη δόση εμβολίου σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα ενώ δεν βρέθηκαν αυξημένα ποσοστά λοίμωξης με την παραλλαγή B.1.1.7 μια εβδομάδα ή περισσότερο μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Αντιθέτως, μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, η μόλυνση με την παραλλαγή Β.1.351 (την Νοτιοαφρικάνική) ήταν ελαφρώς πιο συχνή στα εμβολιασμένα άτομα.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα παραμένουν ευαίσθητα στην παραλλαγή B.1.1.7 μετά από μία δόση εμβολίου (αλλά όχι μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση). Επίσης, το εμβόλιο μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Β.1.351 σε σύγκριση με τον αρχικό ιό ή την παραλλαγή Β.1.1.7. Είναι σημαντικό ωστόσο ότι παρατηρήθηκαν μόνο 11 λοιμώξεις με την παραλλαγή B.1.351: οι οκτώ από αυτές σε άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, και οι οκτώ εμφάνισαν θετικό τεστ 7-13 ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης αλλά κανένας στη μελέτη δεν ήταν θετικός για αυτήν την παραλλαγή δύο ή περισσότερες εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
Πολλές ερωτήσεις παραμένουν ακόμα, σχετικά με το κατά πόσον τα εμβόλια μείωσαν τη διάρκεια και / ή τη σοβαρότητα των λοιμώξεων. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι ενώ αυτά τα εμβόλια προσφέρουν μεγάλη προστασία, δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία έναντι όλων των στελεχών, και λοιμώξεις, ειδικά με ορισμένες παραλλαγές του ιού, μπορούν να συμβούν. Τα παραπάνω αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί με την μορφή προ-δημοσίευσης στο MedRxiv (δεν έχουν ακόμα ανασκοπηθεί από άλλους ειδικούς).
Σε μια πρόσφατη έκθεση στο New England Journal of Medicine, αναφέρονται τα δεδομένα από δύο πλήρως εμβολιασμένα ατόμα στη Νέα Υόρκη που είχαν βρέθηκαν θετικά για λοίμωξη COVID-19. Αν και οι δύο ασθενείς ανάρρωσαν γρήγορα στο σπίτι, τα γονιδιωματικά δεδομένα σε αυτές τις περιπτώσεις αποκάλυψαν πολλαπλές μεταλλάξεις στα δείγματα ιού και από τους δύο. Η ανάλυση έδειξε μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και μια άλλη, η οποία εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη από το Νοέμβριο.
Τα ευρήματα αυτά από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν τη σημασία της στενής παρακολούθησης των παραλλαγών του SARS-CoV-2 και της αναγκαιότητας του πλήρους εμβολιασμού σε όλους. Επίσης, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα διαγνωστικά τεστ για την COVID-19 θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας, ακόμη και σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό τώρα, καθώς οι νέες παραλλαγές του ιού αυξάνονται σε συχνότητα.
Η ανασκόπηση των δεδομένων έγινε από τους καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ Στάθη Καστρίτη και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θάνατος 44χρονης μετά το εμβόλιο: Τι λένε Χρούσος και Παγώνη για το περιστατικό
- Γιώργος Πέρρος: Βρισκόμαστε μπροστά στην ανατροπή του αιώνα!
- Πολύ καλά νέα για το εμβόλιο της Pfizer
- Νεκτάριος Σφυράκης: Πώς έμαθα ότι έχω καρκίνο
- Δείτε πώς είναι σήμερα η Κάρολαϊν της σειράς «Τόλμη και Γοητεία»
- Συγκλονίζει ο σύζυγος της 44χρονης που πέθανε μετά το εμβόλιο της Astrazeneca: «Μακάρι η γυναίκα μου να μην πέθανε από το εμβόλιο»
- Tράπεζες: Tέλος εποχής για το χαρτί στις επαφές με τους πελάτες
- Συντάξεις Ιουνίου 2021: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για τα Ταμεία - Δείτε αναλυτικά.
- “Υπερ-όπλο”!!! Τα πλωτά φωτοβολταϊκά αλλάζουν τα πάντα στην ενέργεια…
- Και τώρα περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων, μέχρι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Χαλάστρα: Στοιχεία σοκ για τις τελευταίες ώρες της 44χρονης πριν ξεψυχήσει
- Ποιες συγκεντρώσεις θα γίνουν την Πέμπτη – Μεγάλη ταλαιπωρία από τα ακινητοποιημένα μέσα μεταφοράς
- Ανοίγουν ξανά παραλίες, φροντιστήρια και δικαστήρια – Πότε θα απαλλαγούμε από τα SMS
- Tράπεζες: Tέλος εποχής για το χαρτί στις επαφές με τους πελάτες
- Φαρμακοβιομήχανοι: Απογοητευτική η απόφαση των ΗΠΑ κατά της πατέντας στα εμβόλια κοροναϊού
- Νεκτάριος Σφυράκης: «Ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία όταν έμαθα για τον καρκίνο»
- H Ρίκα Διαλυνά για την προσωπική της ζωή, την Βουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ
- Τρέχουν οι εμβολιασμοί με στόχο την ανοσία της αγέλης – Ποιοι φορτσάρουν και ποιοι πατάνε φρένο
- Η εμφάνιση του Γιάννη κόντρα στους Γουίζαρντς
- Εμβόλια: Θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων μεταλλάξεων;
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Εμβόλια: Θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων μεταλλάξεων;
- H Ρίκα Διαλυνά για την προσωπική της ζωή, την Βουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ
- Η εμφάνιση του Γιάννη κόντρα στους Γουίζαρντς
- Θεσσαλονίκη: Αστυνομία σε πλατείες για να… σταματήσουν τα κορονοπάρτι
- Νεκτάριος Σφυράκης: «Ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία όταν έμαθα για τον καρκίνο»
- Θεοχάρης από Βερολίνο: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο έτοιμους τουριστικούς προορισμούς
- Τρέχουν οι εμβολιασμοί με στόχο την ανοσία της αγέλης – Ποιοι φορτσάρουν και ποιοι πατάνε φρένο
- Χαλάστρα: Στοιχεία σοκ για τις τελευταίες ώρες της 44χρονης πριν ξεψυχήσει
- Tράπεζες: Tέλος εποχής για το χαρτί στις επαφές με τους πελάτες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Θρίλερ με τον θάνατο της 44χρονης – «Προφανώς είχε κάτι που την έκανε ευάλωτη στο εμβόλιο»
- Δερμιτζάκης: Υψηλά τα κρούσματα μέχρι τα μέσα Ιουνίου – Πότε μπορούν να βγάλουν τη μάσκα οι εμβολιασμένοι
- Ρόδος σημαία: Οπλοστάσιο στην κατοχή του δράστη
- «Δια να μεταδώση και αυτού το σύστημα της αλληλοδιδακτικής»
- Ούτε στον Καρα Τεπέ, ούτε στη Βάστρια ούτε και πουθενά - 20 Μάη στην Πλατεία Σαπφούς
- Μητροπολίτης στέλνει στον εισαγγελέα τους αρνητές ιερείς
- Tράπεζες: Μπαίνει τέλος στο «χαρτί» στις επαφές με τους πελάτες
- Σύζυγος 44χρονης για τον θάνατό της: Δεν το ρίχνω στο εμβόλιο, έχει βγει για καλό -Το θέμα είναι τι προκάλεσε το έμφραγμα
- Κορωνοϊός: Ποιοι και πότε μπορούν να βγάλουν τις μάσκες – Εξηγεί ο Δερμιτζάκης
- Τουρκία: Στη Σαουδική Αραβία ο Τσαβούσογλου στις 11 Μαΐου