Ενα χάπι θα προλαβαίνει τον καρκίνο του μαστού

Χιλιάδες γυναίκες θα αποφύγουν να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού μετά την έγκριση ενός χαπιού που κοστίζει ελάχιστα, ως προληπτική θεραπεία για τη νόσο, αποκαλύπτουν οι «Times».

Σχεδόν 300.000 γυναίκες με υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους θα επιλεγούν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας για να λάβουν την ουσία αναστροζόλη, η οποία, όπως έχουν δείξει μελέτες, μπορεί να μειώσει σχεδόν κατά 50% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού εάν λαμβάνεται καθημερινά επί πέντε χρόνια. Η κίνηση για την έγκριση χαιρετίστηκε ως «σημαντικό βήμα» στις προσπάθειες αντιμετώπισης

της νόσου, που είναι ο πιο κοινός καρκίνος στη Βρετανία, με 47.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο. Μέχρι χθες η αναστροζόλη είχε άδεια χρήσης στη Βρετανία μόνο ως θεραπεία και όχι ως προληπτικό μέτρο.

Από 50 έως 70 ετών

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανέφερε ότι 289.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών με μέτριο ή υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού θα μπορούν να επιλεγούν για το φάρμακο. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή με ελαττωματικά γονίδια που τις θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως το BRCA1, το λεγόμενο γονίδιο Τζολί (από τη διάσημη σταρ Αντζελίνα Τζολί η οποία το έχει).

Εάν μόνο το 25% το ακολουθήσουν και οι μισές εξ αυτών ολοκληρώσουν τη λήψη για μια πενταετία, περίπου 2.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να προληφθούν στην Αγγλία. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται επίσης ότι το σύστημα υγείας θα εξοικονομήσει περίπου 15 εκατομμύρια στερλίνες σε κόστος θεραπείας. Η επέκταση της άδειας χρήσης του φαρμάκου για να συμπεριλάβει τη χρήση του ως προληπτικού μέτρου έχει εγκριθεί από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA).

Αναστολέας αρωματάσης

Η αναστροζόλη είναι ένας τύπος φαρμάκου που ονομάζεται αναστολέας της αρωματάσης. Μειώνει την ποσότητα της ορμόνης οιστρογόνου που παράγει το σώμα ενός ασθενούς, αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται αρωματάση. Στον γενικό πληθυσμό, οι γυναίκες έχουν περίπου 11% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που θεωρείται ότι διατρέχουν μέτριο κίνδυνο έχουν πιθανότητες μεταξύ 17% και 29% και όσες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο – συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ελαττωματικά γονίδια BRCA1, BRCA2 ή TP53 – έχουν 30% ή περισσότερες πιθανότητες. Και οι δύο ομάδες θα μπορούν να επιλεγούν για την προληπτική χρήση αναστροζόλης.

Το φάρμακο είναι εκτός διπλώματος ευρεσιτεχνίας, που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί από διάφορες εταιρείες και είναι το πρώτο που διατίθεται μέσω ενός νέου Προγράμματος Επαναφοράς Φαρμάκων, με επικεφαλής το ΕΣΥ της Αγγλίας. Το πρόγραμμα εξετάζει τη χρήση των υπαρχόντων φαρμάκων με νέους τρόπους. Στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των περιορισμένων κινήτρων για τους κατασκευαστές ώστε να αναπτύξουν και να επιδιώξουν νέες άδειες για γενόσημα φάρμακα.

Ζωτικής σημασίας

Η Αμάντα Πρίτσαρντ, σύμβουλος του ΕΣΥ, δήλωσε: «Είναι φανταστικό το γεγονός ότι αυτή η ζωτικής σημασίας επιλογή μείωσης του κινδύνου μπορεί τώρα να βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες και τις οικογένειές τους να αποφύγουν την αγωνία μιας διάγνωσης καρκίνου του μαστού. Το να επιτρέπουμε σε περισσότερες γυναίκες να ζουν υγιείς, απαλλαγμένες από καρκίνο του μαστού, είναι πραγματικά αξιοσημείωτο και ελπίζουμε ότι η χορήγηση άδειας χρήσης αναστροζόλης για νέα χρήση αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα για να διασφαλιστεί ότι η επιλογή μείωσης του κινδύνου είναι προσβάσιμη από όλους όσοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή».

Οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν στις γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού να προσφέρεται αναστροζόλη από το 2019. Ομως το φάρμακο δεν είχε άδεια για προληπτική χρήση και η πρόσληψη ήταν χαμηλή. Μέχρι τώρα τα προληπτικά μέτρα για ορισμένες γυναίκες σήμαιναν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μαστού τους. Μελέτες είχαν δείξει ότι η αναστροζόλη θα μπορούσε δυνητικά να ξεπεράσει τα άλλα δύο φάρμακα που υπάρχουν για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, την ταμοξιφαίνη και τη ραλοξιφαίνη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε άδεια ως προληπτική θεραπεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα