Ενας μουσουλμάνος «μπροστάρης» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Ο 37χρονος Χούμζα Γιουσάφ είναι από χθες ο νέος ηγέτης της Σκωτίας και, ταυτόχρονα, ο άνθρωπος πάνω στον οποίο οι εθνικιστές θα ποντάρουν τις ελπίδες τους για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και δημιουργία του δικού τους ανεξάρτητου κράτους ύστερα από τρεις ολόκληρους αιώνες.

Και μαζί, την επιστροφή της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς οι Σκωτσέζοι τάχθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία κατά του Brexit. Πρόκειται, αναμφίβολα, για έναν δύσκολο ρόλο, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ανήκε στη Νίκολα Στέρτζον, που αιφνιδίασε σχεδόν τους πάντες με την απόφασή της να παραιτηθεί στις

15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά, ο Γιουσάφ έλαβε στον δεύτερο γύρο 24.336 ψήφους και 52% έναντι 20.559 και 48% της αντιπάλου του, της 32χρονης Κέιτ Φορμς, η οποία κατέχει τη θέση της υπουργού Οικονομικών.

Ετσι, ο πιστός μουσουλμάνος που γεννήθηκε στη Γλασκώβη από πατέρα Πακιστανό και μητέρα Κενυάτισσα γίνεται ο πρώτος πολιτικός ο οποίος αναλαμβάνει το τιμόνι του SNP και της Σκωτίας προερχόμενος από θρησκευτική και εθνική μειονότητα. Παρά δε το νεαρό της ηλικίας του, διαθέτει αξιόλογη εμπειρία, καθώς είναι μέλος της τοπικής κυβέρνησης την τελευταία δεκαετία - γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στην επικράτησή του.

«Ο λαός της Σκωτίας χρειάζεται σήμερα ανεξαρτησία περισσότερο από ποτέ άλλοτε και θα γίνουμε η γενιά που θα το πετύχει» δήλωσε ο ίδιος στην επινίκια ομιλία του στο Εδιμβούργο. Το έργο του, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολο. Ενδεικτικό, ανάμεσα στα άλλα, είναι το γεγονός ότι η υποστήριξη προς την ανεξαρτησία έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά την παραίτηση της Στέρτζον και εκτιμάται πλέον στο 39%, έναντι του ποσοστού-ρεκόρ 58% που είχε φτάσει το 2020.

Μετά το δημοψήφισμα

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση της ανεξαρτησίας κρίθηκε στο δημοψήφισμα του 2014, όταν το «Οχι» είχε επικρατήσει καθαρά με 55%. Ωστόσο, το SNP πιέζει για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, με το επιχείρημα ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά, ειδικά μετά το διαζύγιο με την ΕΕ.

Η ίδια η Στέρτζον, άλλωστε, είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του, παρά την αντίθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και του ανώτατου δικαστηρίου. Ωστόσο, η ασυμφωνία αναφορικά με την τακτική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί φέρεται να ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που την οδήγησαν σε παραίτηση - με την «καυτή πατάτα» να περνά πλέον στον διάδοχό της.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο Γιουσάφ - ο οποίος, εκτός των άλλων, εμφανίζεται ως υπέρμαχος του κοινωνικού φιλελευθερισμού, του εθνικού και θρησκευτικού πλουραλισμού και των ίσων δικαιωμάτων για όλες τις μειονότητες (θέμα για το οποίο συγκρούστηκε με τους άλλους διεκδικητές) - εμφανίζεται ως συνεχιστής της παράδοσης της Στέρτζον και ως αυτός που μπορεί όχι απλώς να κρατήσει ζωντανό το όραμα της ανεξαρτησίας, αλλά να του δώσει νέα πνοή.

Keywords
Τυχαία Θέματα