Ένας στους 3 Αμερικανούς φοβάται τι θα ακούσει από τον γιατρό

Ένας στους τέσσερις ενήλικες Αμερικανούς (το 27%) δεν θέλει να ξέρει αν έχει καρκίνο και σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών (το 31%) αποφεύγει την επίσκεψη στο γιατρό γιατί φοβάται τι θα ακούσει.

Τα δεδομένα αυτά χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι στις ΗΠΑ, το 8,3% του πληθυσμού, δηλαδή 27,4 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων «The Harris Poll» σε 2000 Αμερικανούς, για λογαριασμό της Bayer.

Η

έρευνα ανέδειξε επίσης σημαντικά σημεία για τα οποία χρειάζεται ενημέρωση ο αμερικανικός πληθυσμός, δεδομένου ότι:

Το 49% δεν έχει γνώση για τον καρκίνο του προστάτη,Το 49% δεν έχει επίγνωση της διαφορετικής συχνότητας του καρκίνου του προστάτη ανάλογα με τη φυλή,Το 38% δεν έχουν επαρκή γνώση για τον καρκίνο του μαστού καιΤο 48% δεν γνωρίζει ότι  πυκνότητα του μαστού επηρεάζει τόσο τον κίνδυνο καρκίνου μαστού, όσο και της διάγνωσης.

Η έρευνα αυτή είχε σκοπό να αναδείξει τις συμπεριφορές των ασθενών και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, καθώς επίσης και τα κενά στην πρόληψη, αλλά και την περίθαλψη. Με τη σειρά της η Bayer στοχεύει στην συμβολή της στην επίλυση των προβλημάτων αυτών, μέσω της ευαισθητοποίησης, επιμόρφωσης και υποστήριξης των ασθενών, αλλά και μέσω της καινοτομίας.

Αντίστοιχα, η Bayer υποστήριξε το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης «Είσαι εσύ το 33%;» που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με την χρόνια νεφρική νόσο, από την οποία κινδυνεύει ένας στους τρεις ανθρώπους διεθνώς, στην προσπάθεια της έγκαιρης διάγνωσης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία στοχεύει σε τζίρο της τάξης των 10 δις. δολ. ως το τέλος της δεκαετίας από το τμήμα ογκολογίας και τα νέα φαρμακευτικά σχήματα που θα διαθέσει στην παγκόσμια αγορά.

Και ο φόβος για υποτροπή…

Στο μεταξύ σε συστηματική ανασκόπηση46 μελετών με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία,  Δανία, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Σιγκαπούρη και Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη γίνεται λόγος για τον μεγαλύτερο φόβο των ασθενών με καρκίνο που είναι τώρα ασθενείς ή έχουν επιζήσει από τη νόσο. Τον φόβο της υποτροπής.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η εξάλειψή του φόβου αυτού, της πιθανής υποτροπής, αποτελεί την πλέον κοινή ανικανοποίητη ανάγκη στα άτομα που επιβίωσαν από καρκίνο.

Οι 46 μελέτες, είχαν συμπεριλάβει 9.311 ασθενείς από 13 χώρες και για τη μέτρηση της έντασης του φόβου χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα Fear of Cancer Recurrence Inventory (FCRI‐SF) από 0-36 βαθμούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, το 58,8% των συμμετεχόντων, βαθμολόγησαν το φόβο τους πάνω από 13, το 45,1% πάνω από 16 και το 19,2% πάνω από 22.

«Στα κόκκινα»

Τον μέγιστο φόβο για υποτροπή της νόσου βιώνουν οι επιζώντες από καρκίνο θυρεοειδούς (59%), από καρκίνο πνεύμονα (38%), από λευχαιμία και λέμφωμα μη Χότζκιν (35%), από καρκίνο προστάτη (23%) και μαστού (22%). Αντίστοιχα, οι ασθενείς με καρκίνο, βιώνουν το μέγιστο φόβο υποτροπής σε ποσοστό 30% για όλα τα είδη καρκίνων.

Ακόμη όμως και με μικρότερης έντασης φόβο όμως, τα πράγματα παραμένουν σοβαρά, καθώς δείχνουν την ανασφάλεια και μειωμένη λειτουργικότητα των ασθενών, αλλά και την μείωση της ποιότητας ζωής τους εξαιτίας της νόσου.

Συγκεκριμένα, το 88% των νέων 18-29 ετών βαθμολόγησε το φόβο του με πάνω από 13 βαθμούς και το 48% με πάνω από 22, όταν στις ηλικίες πάνω από 75 ετών  το 37% είχε φόβο πάνω από 13 βαθμούς και το 9% πάνω από 22.

Επίσης με βαθμό πάνω από 13, βαθμολόγησαν τον φόβο τους για υποτροπή, το 37% των επιζώντων από καρκίνο προστάτη, το 39% από καρκίνο του ενδομητρίου και το 50% του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και το 82% των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδή, 80% με λευχαιμία και μη Χότζκιν λέμφωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα