Κατάσκοποι και κλείσιμο προξενείων ρίχνουν «σκιές» στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Ένας άντρας από τη Σιγκαπούρη ομολόγησε ότι δούλευε ως κατάσκοπος στις ΗΠΑ για λογαριασμό της Κίνας. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο περιστατικό στις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Jun Wei Yeo –γνωστός και ως Dickson Yeo- κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τις πολιτικές του συμβουλές στις ΗΠΑ ως βάση για τη συλλογή πληροφοριών υπέρ της Κίνας, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Συνελήφθη

όταν ταξίδεψε για τις ΗΠΑ το 2019.

Ο Yeo φέρεται να παραδέχτηκε ότι αναζητούσε Αμερικανούς με υψηλό επίπεδο ασφαλείας και τους έπειθε να γράφουν αναφορές για ψεύτικους πελάτες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, είχε προσληφθεί από κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών το 2015.

Εκείνη την εποχή ήταν διδακτορικός φοιτητής σε ένα διάσημο πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του χρησιμοποίησε έναν επαγγελματικό ιστότοπο δικτύωσης, που εικάζεται ότι είναι το LinkedIn, για να επικοινωνεί με πιθανούς στόχους που ενδέχεται να είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Σε «πάγο» οι διπλωματικές σχέσεις

Η Κίνα διέταξε μεταξύ άλλων και το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στο Τσενγκντού. Η κίνηση αυτή ήταν απάντηση σε προηγούμενη διαταγή των ΗΠΑ να κλείσει το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον.

Σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο του κινεζικού προξενείου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή η Κίνα «κλέβει» πνευματική ιδιοκτησία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας απάντησε λέγοντας ότι η κίνηση αυτή των ΗΠΑ βασίστηκε σε «ψέματα κατά της Κίνας».

Μετά από μια προθεσμία 72 ωρών για την έξοδο των Κινέζων διπλωμάτων από το προξενείο του Χιούστον την Παρασκευή, οι δημοσιογράφοι είδαν άντρες που φαινόταν να είναι Αμερικανοί αξιωματούχοι να ανοίγουν μια πόρτα για να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις.

Η Κίνα διέταξε μεταξύ άλλων και το κλείσιμο του προξενείου

Η ερευνήτρια Juan Tang

Επιπλέον, οι Αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι προσήχθη και μια κινέζα ερευνήτρια, με την κατηγορία ότι απέκρυψε τη σχέση της με τον στρατό της Κίνας.

Η Juan Tang είναι μια από τους τέσσερις Κινέζους υπηκόους που κατηγορήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για απάτη εξυπηρετώντας συμφέροντα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Η ερευνήτρια τέθηκε υπό κράτηση στην Καλιφόρνια, αφού οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το κινεζικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο ότι την φιλοξενούσε. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πώς συνελήφθη.

Οι πράκτορες του FBI βρήκαν φωτογραφίες της ντυμένη με στρατιωτική στολή ενώ ανακάλυψαν άρθρα στην Κίνα που προσδιορίζουν τη στρατιωτική της σχέση, αναφέρει το Associated Press.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ντέιβις, η Juan Tang εγκατέλειψε τη δουλειά της ως επισκέπτης ερευνήτρια στο Τμήμα Ογκολογίας και Ακτινοβολίας τον Ιούνιο

Keywords
Τυχαία Θέματα