Επαναλειτουργία της αγοράς με click away ζητούν οι έμποροι από τον Μητσοτάκη

Την επαναλειτουργία της αγοράς με «click away» την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες, αλλά και την διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο «click in shop» από τις 18 του μήνα ζητούν οι έμποροί με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την πρόταση που καταθέτουν είναι αρχικά να ανοίξουν με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών

στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών.

Επίσης, αναφέρουν πως για την ενίσχυση των υγειονομικών προφυλάξεων πρέπει να επιδοτηθεί αμέσως ακόμη και η ετεροχρονισμένη προμήθεια ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν εντός εκάστου καταστήματος. Όλα τα ανωτέρω πρέπει να αφορούν σε όλους τους κλάδους χωρίς εξαιρέσεις (βιβλία, παιγνίδια, εποχιακά κ.λπ.), οι οποίες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ενεργοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς. Άλλωστε όλα τα είδη εμπεριέχουν το στοιχείο της εποχικότητας.

“Το εμπόριο της χώρας βιώνει την μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική του ιστορία”, αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σεβόμενοι τον φόρτο εργασία σας επιλέξαμε τη γόνιμη επικοινωνία μαζί σας περιορίζοντάς τη σε εξαιρετικά κρίσιμα θέματα που αφορούν στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Έτσι, επικοινωνούμε μαζί σας για μόλις  τέταρτη φορά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ουδέποτε παρενέβη σε υγειονομικά θέματα και από την αρχή της κρίσης σεβάστηκε τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων. Τώρα όμως πρέπει να τονίσουμε πως όποια μέτρα και αν ληφθούν δεν μπορούν τελικά να υποκαταστήσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και  είμαστε πλέον αναγκασμένοι να τοποθετηθούμε επί θεμάτων που έως τώρα αφήναμε αποκλειστικά στα χέρια των ειδικών, οι οποίοι θεωρητικά θα ελάμβαναν αποφάσεις εξετάζοντας σφαιρικά τα θέματα υγείας, ψυχολογίας αλλά και οικονομίας. Το ζητούμενο λοιπόν, εν μέσω ακραίων συνθηκών λειτουργίας, είναι η ισόρροπη αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου με ταυτόχρονη επίτευξη του μέγιστου δυνατού οικονομικού αποτελέσματος. Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα με έκπληξη παρακολουθούμε το λιανεμπόριο να αντιμετωπίζεται χωρίς να υπολογίζεται το μεγάλο ειδικό βάρος που έχει στην οικονομία, πολύ δε περισσότερο όταν ακούμε να αξιολογούνται λανθασμένα, κατά τη γνώμη μας, διλήμματα όπως σχολείο ή λιανεμπόριο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, διεκδικούμε πλέον την ισότιμη συμμετοχή μας στο τραπέζι της διαμόρφωσης των προτάσεων, όπου φυσικά η ευθύνη των τελικών αποφάσεων αφορά αποκλειστικά στην εκάστοτε κυβέρνηση. Άλλωστε θεωρούμε ότι ο Ε.Σ.Α με τη συνολική στάση και τις προτάσεις του δικαιωματικά έχει κερδίσει τον τίτλο του σοβαρού συνομιλητή, εκπροσωπώντας έναν κλάδο που απέδειξε ότι μπορεί να σεβαστεί και να εφαρμόσει αποτελεσματικά οποιοδήποτε μέτρο τού προταθεί.

Κατόπιν λοιπόν σημερινής επικοινωνίας μου με υγειονομικούς επιστήμονες, μηχανικούς μοντέλων πρόβλεψης και άλλους σημαντικούς παράγοντες, που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο, καταθέτουμε την κάτωθι ολοκληρωμένη πρόταση, που- εφόσον μας ζητηθεί- μπορούμε με επιστημονική τεκμηρίωση να υποστηρίξουμε:

-Επαναλειτουργία της αγοράς με «click away» την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες.

-Διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο «click in shop» από Δευτέρα 18-1-2021, αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών.

Για την ενίσχυση των υγειονομικών προφυλάξεων πρέπει να επιδοτηθεί αμέσως ακόμη και η ετεροχρονισμένη προμήθεια ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν εντός εκάστου καταστήματος.

Όλα τα ανωτέρω πρέπει να αφορούν σε όλους τους κλάδους χωρίς εξαιρέσεις (βιβλία, παιγνίδια, εποχιακά κ.λπ.), οι οποίες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ενεργοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς. Άλλωστε όλα τα είδη εμπεριέχουν το στοιχείο της εποχικότητας.

Εάν οι υγειονομικοί δείκτες επιβαρυνθούν και πριν προχωρήσουμε σε νέο “Lockdown” εις βάρος του λιανεμπορίου, θα πρέπει:

1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.

2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.

3. Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.

4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης “6”.

5. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με τις έως σήμερα παρεμβάσεις σας σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έχετε αποδείξει την κοινωνική σας ευαισθησία και ότι αφουγκράζεστε τα προβλήματα της αγοράς. Θεωρούμε λοιπόν δεδομένη την πρόθεσή σας να στηρίξετε τις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και εγώ προσωπικά παραμένουμε στη διάθεσή σας, συμμετέχοντας στον παραγωγικό διάλογο. Αυτή δε την κρίσιμη για το εμπόριο περίοδο είμαστε σίγουροι ότι θα μεριμνήσετε για την ισόρροπη αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου, με  ταυτόχρονη επίτευξη του μέγιστου δυνατού οικονομικού αποτελέσματος, ώστε όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, μαζί με τους εργαζόμενους τους, να είναι εδώ και την επόμενη ημέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα