Επεισοδιακή η πρώτη εκτόξευση για το κινεζικό Starlink – Ο πύραυλος εξερράγη και έσπειρε διαστημικά σκουπίδια

Κακό ξεκίνημα για την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου που ετοιμάζει η Κίνα ως απάντηση στο Starlink της SpaceX.

Το ανώτερο στάδιο του πυραύλου Long March 6A που εκτόξευσε την Τρίτη τους πρώτους 18 δορυφόρους εξερράγη λίγο αργότερα και δημιούργησε ένα σύννεφο θραυσμάτων, τα οποία γυροφέρνουν τώρα τον πλανήτη και απειλούν άλλους δορυφόρους και διαστημικά σκάφη.

Το συμβάν γνωστοποίησε η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος (USSPACECOM), σύμφωνα με την οποία η διάλυση του ανώτερου σταδίου «είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων

από 300 ανιχνεύσιμων θραυσμάτων»

«Ανιχνεύσιμα» είναι τα αντικείμενα με πλάτος τουλάχιστον 10 εκατοστών, τα οποία μπορούν να καταγραφούν με επίγεια ραντάρ και τηλεσκόπια. Το σύννεφο θραυσμάτων σίγουρα περιέχει και πολλά μικρά αντικείμενα που δεν παρακολουθούνται.

Είναι μια ανησυχητική αρχή για το κινεζικό σύστημα δορυφορικού Διαδικτύου Qianfan, το οποίο στην τελική του μορφή θα περιλαμβάνει 14.000 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς.

Θραύσματα του πυραύλου όπως καταγράφηκαν με οπτικό τηλεσκόπιο της εταιρείας Slingshot Aerospace

«Ακόμα κι αν μόνο ένα μικρό μέρος των εκτοξεύσεων που απαιτείται για την ανάπτυξη του κινεζικού αστερισμού θα ήταν μια μη βιώσιμη προσθήκη στα διαστημικά σκουπίδια που κινούνται σε χαμηλή τροχιά» σχολίασε στο Space.com η Όντρεϊ Σέιφερ, αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Slingshot Aerospace.

«Συμβάντα σαν κι αυτό αναδεικνύουν τη σημασία της τήρησης των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών για τη μείωση της παραγωγής νέων διαστημικών σκουπιδιών» τόνισε.

Επισήμανε δε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ανώτερο στάδιο πυραύλου Long March 6A, το οποίο ζυγίζει 6 τόνους χωρίς τα καύσιμα, διαλύεται έξω από την ατμόσφαιρα. Το ίδιο είχε συμβεί τον Νοέμβριο του 2022 μετά την εκτόξευση του μετεωρολογικού δορυφόρου Yunhai-3/

Σύμφωνα με τη NASA, το περιστατικό αυτό είχε δημιουργήσει 533 ανιχνεύσιμα θραύσματα.

Τα  διαστημικά σκουπίδια πολλαπλασιάζονται εν μέσω διεθνούς κούρσας για την εκτόξευση χιλιάδων διαδικτυακών δορυφόρων.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, αυτή τη στιγμή κινούνται γύρω από τη Γη περίπου 10.000 ενεργοί δορυφόροι, από τους οποίους οι 6.000 ανήκουν στο Starlink της SpaceX, καθώς και 40.500 διαστημικά σκουπίδια άνω των 10 εκατοστών και 130 εκατ. αντικείμενα με διάμετρο άνω του ενός χιλιοστού.

Keywords
Τυχαία Θέματα