Επικοινωνιακό αφήγημα Φιντάν στα Κατεχόμενα

Η διήμερη επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στα Κατεχόμενα είχε απ’ όλα: από την αναγωγή του ζητήματος της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων σε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» (sic) μέχρι και μελοδραματισμούς, όπως η φράση «μια γωνιά του παραδείσου που δόθηκε από τον Θεό», με την οποία περιέγραψε την Κύπρο.

Αυτό που δεν είχε το ταξίδι ήταν οι απειλές οι οποίες συνηθίζονται εν μέσω κομπασμών για το τι μπορεί να κάνει η Αγκυρα

αν θέλει.

Και υπήρχε λόγος για αυτό.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή η Τουρκία επιδιώκει να εμφανίσει εαυτήν ως ένα παραγωγικό και πρόθυμο μέρος, είτε μιλάμε για τη σχέση της με την Ευρώπη – όπου η ξεκάθαρη διασύνδεση της πορείας της προς την ΕΕ με τη στάση της στο Κυπριακό εδώ και έναν χρόνο τής έχει δημιουργήσει δυσκολίες – είτε μιλάμε για τον ίδιο τον διάλογο για το Κυπριακό στο συμφωνημένο πλαίσιο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στον τελευταίο η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προβαίνει σε λεκτικές ακροβασίες αλλά και να… μαζεύει τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ομολογουμένως είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να τις κάνει ή και τα δύο μαζί.

Διχοτόμηση αλλά «καλή»

Κανείς δεν ξέρει εάν η Τουρκία είναι πρόθυμη να προχωρήσει με ειλικρίνεια στο Κυπριακό.

Το τελευταίο όμως που χρειάζεται είναι άκομψες κινήσεις, όπως εκείνες του τουρκοκύπριου ηγέτη, ο όποιος μέχρι την ξαφνική κλήση του στην Αγκυρα εμφανιζόταν απρόθυμος ακόμα και να συναντήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο πλαίσιο των συνομιλιών αυτών, όχι κοινωνικά.

Η Τουρκία, αντίθετα, ακολουθεί μια διπλωματική τακτική πλέον, μέρος της οποίας ήταν και όλα όσα είπε στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Δεν είπε ξανά η Τουρκία ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει κάτι άλλο πέραν των δύο κρατών λ.χ., αλλά αντί αυτού επιχείρησε να πλασάρει τη διχοτόμηση ως μια πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί να αποφευχθεί, τη λύση ομοσπονδίας ως μια ιδέα η οποία ήταν εφαρμόσιμη πριν από 50 χρόνια, όπως είπε ο Φιντάν, αλλά και τα δύο κράτη ως… ευκαιρία για ανάπτυξη των οικονομιών τους, του τουρισμού και των επενδύσεων.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία εστιάζει στο επικοινωνιακό κομμάτι προκειμένου τα πράγματα να προχωρήσουν ή πιο σωστά να μη βρεθεί η ίδια ενώπιον ενός αδιεξόδου το οποίο θα της χρεωθεί.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Ερσίν Τατάρ μετά την επίπληξη που, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, δέχθηκε τα Χριστούγεννα στην Αγκυρα από τον Ερντογάν δηλώνει πρόθυμος να συναντήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως είχε συμφωνηθεί άλλωστε στην άτυπη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.

«Κλειδί» ο Μάρτιος

Από εκεί και πέρα οι πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας θα διαφανούν τον Μάρτιο στη διευρυμένη συνάντηση για την οποία, όπως ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε τις προάλλες, έχει αρχίσει ήδη η προπαρασκευαστική διαδικασία από τα Ηνωμένα Εθνη, με στόχο να υπάρξει κάποιο, μικρό και αμελητέο ακόμα αλλά να υπάρξει, αποτέλεσμα.

Μέχρι τότε, μόνο μια αλλαγή στα απειλούμενα νυχτερινά ταξίδια του Ερντογάν μπορεί να διαταράξει την ηρεμία, εάν δηλαδή αποφασίσει να απειλήσει εκ νέου την Κύπρο, λόγου χάρη τώρα που οι Κούρδοι της Συρίας είχαν μια πρώτη συμφωνία με τη νέα ηγεσία της χώρας.

Η τουρκική διπλωματία σίγουρα δουλεύει νυχθημερόν για να το αποτρέψει, τώρα ειδικά που το διήμερο φροντιστήριο Φιντάν στον Τατάρ δείχνει να έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, χωρίς γκρίνιες και εκπλήξεις από τον τουρκοκύπριο ηγέτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα