Επικουρικές: Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο οι περικοπές σε δώρα και επιδόματα

Νέος δικαστικός γύρος, που αυτή τη φορά οδηγεί απευθείας στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ανοίγει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος ομόφωνα έκρινε πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το διάστημα από το 2015 έως το 2016 είναι συνταγματικές.

Η οριστική κρίση της υπόθεσης, που αφορά συγκεκριμένο

αριθμό συνταξιούχων, θα φτάσει μέχρι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, λόγω της αντίθετης απόφασης που είχε προηγηθεί για το κρίσιμο ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη των επίμαχων διεκδικήσεων από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, αλλά και για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016, ενώ τώρα το Τμήμα (Εργατικών Διαφορών) του Αρείου Πάγου έκρινε το αντίθετο. Ετσι, εκ του νόμου τον γόρδιο δεσμό για αυτό το θέμα καλείται να λύσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στο οποίο μετέχουν οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας και μέλη τους.

Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος (Β’ Τμήμα) με απόφασή του και με πρόεδρο τον αρχαιότερο αντιπρόεδρό του, Νικόλαο Πιπιλίγκα, έκρινε ότι οι περικοπές δώρων και επιδόματος αδείας που έγιναν στα μνημονιακά χρόνια και για το 11μηνο, ειδικά, διότι αυτό έκρινε στη συγκεκριμένη δίκη, για τις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, είναι συνταγματικές και εξ αυτού νόμιμες.

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό των αρεοπαγιτών, σε αντίθεση με εκείνο της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε κρίνει υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών, είναι ότι δεν απαιτείται για τις όποιες περικοπές αναλογιστική μελέτη για τις επιπτώσεις, γιατί οι περικοπές έγιναν για την εξυπηρέτηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, καθώς σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας.

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες η επίμαχη κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας ευρίσκει έρεισμα στον νόμο και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα, αφενός, για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας και, αφετέρου, σύμφωνα με την επιταγή του Συντάγματος, για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, χάριν της βιωσιμότητάς του. Συνεπώς, «η θέσπισή τους εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και όχι, απλώς, ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου ή των λοιπών φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθ’ όσον τα ποσά που περικόπτονται παραμένουν στην περιουσία των ως άνω οργανισμών προς ενίσχυση της βιωσιμότητας αυτών και συνακόλουθα την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων στο σύνολό τους».

Τώρα, αναμένεται η πρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του ΑΕΔ, Ευαγγελία Νίκα, να προσδιορίσει την ημερομηνία της δικασίμου της επίμαχης υπόθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα