Επίλυση με ουσιαστικό διάλογο όπως στο παρελθόν
H πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα (8 Νοεμβρίου) έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι ένας διάλογος που ίσως οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Δικαστήριο στον ορίζοντα σε ό,τι αφορά ειδικά την υφαλοκρηπίδα.
Η πολλαπλή ελληνοτουρκική διένεξη του Αιγαίου φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια (ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1974 με την ελληνική ρηματική διακοίνωση
Σήμερα η ελληνική πλευρά φαίνεται να εμμένει στη συζήτηση μόνο του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας με στόχο την επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο. Η τουρκική πλευρά ευλόγως εμμένει στη συζήτηση σε όλα τα «αλληλένδετα θέματα». Πιο λογική και πιο αποδεκτή διεθνώς φαίνεται η δεύτερη οπτική, με την ελληνική ὰ la carte θέση να μην πείθει διεθνώς και να μη φαίνεται εποικοδομητική.
Υπενθυμίζω ότι το έχουν πει εν προκειμένω ο Κωσταντίνος Καραμανλής και ο Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Καραμανλής στην ελληνική Βουλή είχε καταρχήν δηλώσει επανειλημμένως ότι το Αιγαίο δεν είναι αποκλειστική «ελληνική θάλασσα». Και απαντώντας στις εθνικιστικές κορόνες του Ανδρέα Παπανδρέου είχε πει: «Τη διένεξη, κάθε διένεξη, μπορεί να τη δημιουργήσει οποιοσδήποτε διαφωνών μαζί σας, αμφισβητών το δίκιο σας… Από τη στιγμή αυτή δημιουργείται πρόβλημα, το πρόβλημα δεν μπορείτε να το αγνοήσετε». Ο Στεφανόπουλος σε άρθρο του στην Καθημερινή (28-5-2006) είχε γράψει: η θέση ότι «εμείς αναγνωρίζουμε ως μόνη διαφορά τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας δεν φαίνεται σοβαρή. Οι διαφορές δημιουργούνται όταν ένα κράτος διατυπώνει αξιώσεις, δίκαιες ή άδικες, κατά του άλλου». Ακόμη και οι ιέρακες έλληνες νομικοί διεθνολόγοι στα επιστημονικά γραπτά τους έχουν παραδεχθεί ότι οι διαφορές είναι πλείονες και ότι αυτή καθαυτή η απόρριψη των αιτιάσεων της άλλης πλευράς «δηλώνει την ύπαρξη μιας νομικής διαφοράς».
Αλλωστε ακόμη και με το ένα θέμα, την υφαλοκρηπίδα, ενυπάρχει και το καίριο ζήτημα της αιγιαλίτιδας ζώνης, αφού στη βάση της όποιας αιγιαλίτιδας ζώνης αποφασιστεί θα διαμορφωθεί (από το Διεθνές Δικαστήριο) η εκατέρωθεν υφαλοκρηπίδα. Προφανώς η μια λύση είναι αυτή της κατάληξης των συνομιλιών του 2003, δηλαδή τα 12 μίλια στα ελληνικά ηπειρωτικά εδάφη. Η άλλη είναι να παραμείνει η Ελλάδα στα 6 μίλια που και αυτά έχουν διαφυλάξει και με το παραπάνω μέχρι σήμερα τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα (αμυντικά, οικονομικά, τουρισμό, κ.ά.).
Οσο για τη μονομερή επέκταση στα 12 μίλια, η πάγια θέση των εθνικιστών και των spoliers στη χώρα μας αποτελεί μέγα λάθος με ανυπολόγιστο κόστος για την Ελλάδα. Ας δούμε γιατί.
Πρώτον, με μια τέτοια επέκταση κλείνει η ανοικτή θάλασσα, με το Αιγαίο να καθίσταται «ελληνική λίμνη», γεγονός που πλήττει τα συμφέροντα των πολλών κρατών που τα πλοία τους πλέουν στο Αιγαίο και εν δυνάμει πλήττεται η διεθνής κοινότητα που κερδίζει από τη διέλευση του Αιγαίου (ναυσιπλοΐα, εμπόριο, τουρισμός).
Δεύτερον, συνιστά πράξη εχθρική προς την Τουρκία, της οποίας θίγονται τα νομιμοποιημένα συμφέροντά της στην περιοχή αυτή, μια και θα αποκλειστεί τελείως από το Αιγαίο, αφού δεν θα είναι ανοικτή θάλασσα. Η δε Αγκυρα, βλέποντας έναν από τους χειρότερους εφιάλτες της να πραγματοποιείται, δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, με δυσάρεστες συνέπειες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Τρίτον, όταν υπάρχει άλλη παράκτια χώρα, όπως συμβαίνει με το Αιγαίο, οι αλλαγές στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι πιο λογικό και πιο δίκαιο να γίνονται σε συνεννόηση με τη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και της συνεργασίας που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών (Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, Διακήρυξη του ΟΗΕ για τις Φιλικές Σχέσεις του 1970, Τελική Πράξη του Ελσίνκι του 1975, αρχή της συνεργασίας στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας).
Τέταρτον, τυχόν επέκταση θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε ένα είδος «αστυνόμου» στο Αιγαίο, αντιπαθέστατου διεθνώς αλλά και αναποτελεσματικού, μια και θα ήταν πρακτικά αδύνατον να ελέγξει όλη την περιοχή, και μάλιστα σε συνεχή βάση.
Επιπλέον, το κλείσιμο μιας ανοικτής θάλασσας, και ειδικά μιας θάλασσας όπως το Αιγαίο, που αποτελεί σημαντικότατη θαλάσσια οδό για άλλες θάλασσες, χώρες και ηπείρους, δεν αρμόζει στη χώρα που διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο.
Ο Αλέξης Ηρακλείδης είναι ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δυνατός σεισμός στην Κω – Οι πρώτες πληροφορίες
- Πέθαvε η Όλγα Κανελλοπούλου: Αναντικατάστατη η μεγάλη προσφορά της στην κοινωνία
- Γενική απεργία - «Νεκρώνει» η χώρα: Πώς θα κινηθούν τα μέσα, κλειστά σχολεία, δεμένα πλοία
- Πολωνία: «Η εξουσιοδότηση των ΗΠΑ στο Κίεβο να πλήττει ρωσικά εδάφη με πυραύλους είναι η γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν»
- Καιρός: Πλησιάζει η κακοκαιρία τύπου «Π» – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει
- Μόλις έφερε πιο κοντά έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο λέει η Ρωσία για τον Μπάιντεν
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν καλεί τον στρατό του να είναι έτοιμος για πόλεμο
- Μάλλον ο Σαμαράς δεν περίμενε τη διαγραφή
- Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψωμί - Ειδικός απαντά
- Από τη διαγραφή του Σαμαρά στην... επιβεβαίωση του Τσίπρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- «Κολαστήρια» για ανηλίκους εντός και εκτός ιδρυμάτων
- Διαβάστε στα «Νέα» της Δευτέρα: Τέλος τα τεκμήρια
- Επίλυση με ουσιαστικό διάλογο όπως στο παρελθόν
- Ο Μουζακίτης έγινε ο νεότερος παίκτης σε επίσημο ματς της Εθνικής
- Σεισμός στην Κω
- Την Τρίτη η επίσημη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά – Τα βήματα της διαδικασίας
- Πάρτι του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη – Διέσυρε με 90-60 τον ΠΑΟΚ
- Ειδική αποστολή στην Ουάσιγκτον
- «Είναι η οικονομία, ανόητε» που έβγαλε πρόεδρο τον Τραμπ
- Όλα τα γκολ από την εξαιρετική πορεία της Εθνικής στο Nations League
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Επίλυση με ουσιαστικό διάλογο όπως στο παρελθόν
- Ειδική αποστολή στην Ουάσιγκτον
- Διαβάστε στα «Νέα» της Δευτέρα: Τέλος τα τεκμήρια
- «Κολαστήρια» για ανηλίκους εντός και εκτός ιδρυμάτων
- «Είναι η οικονομία, ανόητε» που έβγαλε πρόεδρο τον Τραμπ
- Όλα τα γκολ από την εξαιρετική πορεία της Εθνικής στο Nations League
- Ο Μουζακίτης έγινε ο νεότερος παίκτης σε επίσημο ματς της Εθνικής
- Σεισμός στην Κω
- Πάρτι του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη – Διέσυρε με 90-60 τον ΠΑΟΚ
- Την Τρίτη η επίσημη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά – Τα βήματα της διαδικασίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες, βροχές και αφρικανική σκόνη – Πότε έρχεται κακοκαιρία τύπου «Π»
- ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η συσπείρωση και το φρένο στις διαρροές – Κόντρα με Κασσελάκη λίγο πριν το ντιμπέιτ
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (18 Νοεμβρίου)
- ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σε Αθήνα, Γλυφάδα, Βούλα
- Τι αλλάζει στο IRIS από το 2025
- Ακολουθεί τα βήματα του πατέρα ο Κίγιαν Άντονι
- Τι σχεδιάζει ο Αντώνης Σαμαράς – Η επόμενη μέρα στη ΝΔ και η στάση Κώστα Καραμανλή
- Ράλι διαρκείας στις τιμές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Προ των πυλών παρέμβαση στήριξης στα τιμολόγια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων
- Η Ουκρανία έλαβε έγκριση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας – Η αντίδραση της Μόσχας