Επίσημα πρωθυπουργός της Βρετανίας η Λιζ Τρας

Η βασίλισσα Ελισάβετ διόρισε σήμερα την Λιζ Τρας στη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, με αποστολή να οδηγήσει τη χώρα μέσα από μια υποβόσκουσα ύφεση και την ενεργειακή κρίση, που απειλεί το μέλλον εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η Τρας, η τέταρτη πρωθυπουργός των Συντηρητικών μέσα σε έξι χρόνια, μετέβη αεροπορικώς στην κατοικία της βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία, όπου η 96χρονη βασίλισσα της ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί έπειτα από τρία θυελλώδη χρόνια στην εξουσία.

«Η

βασίλισσα δέχθηκε σήμερα σε ακρόαση την αξιότιμη βουλευτή Ελίζαμπεθ Τρας και της ζήτησε να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Η κυρία Τρας δέχθηκε την προσφορά της Αυτής Μεγαλειότητας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πρωθυπουργός στην πιο κρίσιμη στιγμή της Βρετανίας

Η Τρας θα έχει να αντιμετωπίσει διψήφιο πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για ύφεση που θα εκδηλωθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Μάλιστα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Τρας είναι από τα μεγαλύτερα που έχει αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε άλλος μεταπολεμικός ηγέτης της Βρετανίας.

Η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής εξαιτίας του πληθωρισμού, που έχει ήδη ξεπεράσει το 10% ενώ, όπως εκτιμά η τράπεζα της Αγγλίας στις αρχές του 2023 μπορεί να φτάσει ακόμη και το 18%, είναι μια από τις προκλήσεις που θα βρει απέναντί της η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας που, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, μπορεί να οδηγήσουν πολλά νοικοκυριά φέτος το χειμώνα να επιλέξουν ανάμεσα στην διατροφή και την θέρμανση, είναι μια άλλη. Μάλιστα από την 1η Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου κατά 80%.

Τα σοβαρά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), που άλλοτε αποτελούσε το «διαμάντι» της χώρας, πρέπει άμεσα να λυθούν για να σταματήσουν οι μακροχρόνιες καθυστερήσεις της περίθαλψης των ασθενών.

Επίσης, οι παράτυποι μετανάστες που αυξάνονται συνεχώς, παρά τις υποσχέσεις των Συντηρητικών ότι μετά το Brexit θα περιοριστούν, απασχολούν το δημόσιο διάλογο της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2018 μόλις 299 άτομα κατάφεραν να διασχίσουν τα στενά της Μάγχης, φέτος μέχρι στιγμής το έχουν πράξει πάνω από 23.000, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

«Να ευχόμαστε να πετύχει»

Αλλά ούτε και ο χρόνος είναι υπέρ της Τρας, καθώς θα πρέπει «να τρέξει με γοργούς ρυθμούς για να προλάβει το δύσκολο χειμώνα», όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές. «Σας αρέσει ή όχι η Τρας, όλοι πρέπει να ευχόμαστε να πετύχει», γράφει σήμερα στην εφημερίδα Times ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Χέιγκ που υπήρξε και αρχηγός των Συντηρητικών από το 1997 ως το 2001 αν και στην πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία των Τόρις για την ανάδειξη του νέου ηγέτη τους στήριξε τον Ρίσι Σούνακ, τονίζει στο σημερινό του άρθρο ότι κανένας άλλος πρωθυπουργός από την εποχή του Τσόρτσιλ «δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με τόσο περίπλοκες προκλήσεις». Συνεπώς, όπως σημειώνει με νόημα ο βουλευτής της βουλής των Λόρδων πλέον, «οι πρώτες μέρες της Λιζ Τρας στην εξουσία θα είναι κρίσιμες».

Η Λιζ Τρας όμως δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις προκλήσεις της κοινωνίας, αλλά και αυτές μέσα στο ίδιο της το κόμμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, οι Συντηρητικοί είναι «βαθιά διχασμένοι» ενώ ορισμένοι βουλευτές τους ήδη σχεδιάζουν την πτώση της.

«Οι άγρυπνοι βουλευτές των Τόρις ανταλλάσσουν μηνύματα σε ομάδες στο Whatsapp υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως όσο καλύτερα γνωρίζει το κοινό την Τρας, τόσο λιγότερο τη συμπαθεί», γράφει η εφημερίδα Guardian.

Επιπλέον χαρακτηριστικό της έκρυθμης ισορροπίας εντός του κόμματος της είναι το γεγονός ότι ο συνυποψήφιός της Ρίσι Σούνακ στηρίχθηκε από 137 βουλευτές των Συντηρητικών ενώ η Τρας από 113. Στην τελευταία δε εσωκομματική διαδικασία την ψήφισε μόλις το 57,4% των μελών του κόμματος. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ ηγέτης των Συντηρητικών από την βάση. Γι’ αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, «η συσσωρεμένη πολιτική καταιγίδα δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα