Επίσημη επίσκεψη του βραζιλιάνου προέδρου Μπολσονάρου στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ξεκινά σήμερα επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, που θα διαρκέσει ως την Τετάρτη και στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την προεδρία.

Στην Ουάσινγκτον ο Μπολσονάρου θα επισφραγίσει τη νέα συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ

και Βραζιλίας, η οποία βασίζεται στην ιδεολογική σύγκλιση των δύο προέδρων, με την Μπραζίλια να ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την Ουάσινγκτον και να επιθυμεί διακαώς τη διμερή συνεργασία.

Εκτός από την κατάσταση στη Βενεζουέλα και την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, πρόκειται να συζητηθεί και η χρήση από τις ΗΠΑ της διαστημικής βάσης Αλκαντάρα στη βόρεια Βραζιλία.

Ο Μπολσονάρου, ένα από τα προσωνύμια του οποίου είναι «ο Τραμπ των τροπικών», δεν έχει κρύψει ποτέ τον θαυμασμό του για τον αμερικανό πρόεδρο, με τον οποίο μοιράζεται την αγάπη για το Twitter, τις υπερσυντηρητικές απόψεις και το σκεπτικισμό για την κλιματική αλλαγή.

«Πρόκειται για την πρώτη διμερή επίσκεψη του προέδρου στο εξωτερικό, μια απόδειξη της προτεραιότητας που αποδίδει η κυβέρνηση στη δημιουργία μιας στέρεης συνεργασίας με τις ΗΠΑ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπολσονάρου, ο Οτάβιο ντο Ρέγο Μπάρος.

Το βραζιλιάνο πρόεδρο θα συνοδεύουν έξι υπουργοί, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών, ο υπερφιλελεύθερος της σχολής του Σικάγου Πάουλο Γκουέδες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σέρτζιο Μόρο, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Ερνέστο Αραούχο, ο οποίος έχει γράψει στο ιστολόγιό του ότι ο «Τραμπ μπορεί να σώσει τη Δύση».

Ο γιος του και βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρου συμμετέχει επίσης στην αντιπροσωπεία, καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση της Βραζιλίας με την υπερσυντηρητική δεξιά των ΗΠΑ, κυρίως τον Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Την Τρίτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο μια «ιδιωτική συνάντηση» μεταξύ των δύο προέδρων.

Εξάλλου, ο Μπολσονάρου θα εκμεταλλευτεί την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για να συνομιλήσει με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγρο, και να συμμετάσχει σε φόρουμ για τις επενδύσεις στη Βραζιλία.

Απόψε το βράδυ ο Μπολσονάρου είναι προσκεκλημένος στην κατοικία του πρεσβευτή της Βραζιλίας στην Ουάσινγκτον, όπου θα παραστούν μεταξύ άλλων ο Μπάνον και ο Ολάβο ντε Καρβάλχο, ένας βραζιλιάνος συγγραφέας εξόριστος στις ΗΠΑ, που θεωρείται «γκουρού» του βραζιλιάνου προέδρου.

Ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ

Την Πέμπτη, στην εβδομαδιαία εκπομπή του που μεταδίδεται από το Facebook, ο Μπολσονάρου εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον θα υπογράψει πολλές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων μία για την εκτόξευση αμερικανικών δορυφόρων από τη βάση της Αλκαντάρα στην πολιτεία Μαρανχάο.

Η θέση της βάσης αυτής κοντά στη γραμμή του Ισημερινού επιτρέπει να γίνεται μεγάλη οικονομία στα καύσιμα, έως και 30%.

Ωστόσο, οι βραζιλιάνοι στρατιωτικοί έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο να χαθεί η κυριαρχία της διαστημικής βάσης, εφόσον παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης στους Αμερικανούς.

Οι διαπραγματεύσεις για τη χρήση της βάσης αυτής από τις ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει το 2000.

Στο θέμα της Βενεζουέλας Τραμπ και Μπολσονάρου αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη σκληρή γραμμή τους απέναντι στον πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο. Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, με τη Βραζιλία να ακολουθεί λίγο αργότερα.

Ωστόσο, αν και ο Τραμπ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, ο Μπολσονάρου δε συζητά κάτι τέτοιο, όπως και οι περίπου δώδεκα λατινοαμερικανικές χώρες που ανήκουν στην Ομάδα της Λίμας, στην οποία συμμετέχει και ο Καναδάς.

«Δεν είναι πολύ πιθανόν η Βραζιλία να αναλάβει στρατιωτική δράση για να διευθετηθεί η κατάσταση στη Βενεζουέλα, όμως είναι πιθανό να εμφανιστεί πιο σκληρή δημοσίως με το ταξίδι αυτό στην Ουάσινγκτον» εξήγησε η Ρομπέρτα Μπράγκα του λατινοαμερικανικού κέντρου του Atlantic Council.

Παρόλα αυτά, ο Τραμπ θέλει να έχει ένα σύμμαχο με το ειδικό βάρος της Βραζιλίας, πρώτης δύναμης στη Λατινική Αμερική, «για να συνεχίσει να ασκεί πίεση στον Μαδούρο και να διασφαλίσει ότι το κύμα στήριξης προς τον Γκουαϊδό δε θα μειωθεί καθώς περνά ο καιρός», επισήμανε ο Τόμας Φαβάρο, αναλυτής του Control Risks.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα