Επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ: Η Aγκυρα υπονομεύει την ειρήνη και σταθερότητα
Οι νέοι τουρκικοί ισχυρισμοί περί «κυριαρχίας υπό όρους» – όπου ως όρος για την παραχώρησή τους ήταν, πάντα κατά την Άγκυρα, η αποστρατιωτικοποίησή τους – την οποία ασκεί η Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου όπως και στα Δωδεκάνησα, αποτελούν «νέα εξέλιξη» και «υπονομεύουν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» ξεκαθαρίζει στην επιστολή της, με ημερομηνία 25 Μαϊου, προς τα Ηνωμένα Έθνη η Αθήνα, με την οποία απαντά σε εκείνη του Τούρκου
Διαβάστε επίσης: Φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι μετά τις ακραίες προκλήσεις Ερντογάν: Η απάντηση της Αθήνας
Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει στην επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά (του Ανατολικού Αιγαίου) είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους» με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) είναι «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι». Σημειώνεται συναφώς ότι η Άγκυρα επιμένει ότι καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία, αμφισβητούνται και τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκησή της – στην προκειμένη περίπτωση τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Η Αθήνα επικαλείται δύο νομικές υποθέσεις τις οποίες έχει κρίνει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) για να ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορα και η εδαφική κυριαρχία που έχουν διαμορφωθεί από διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Οι δύο υποθέσεις είναι α) αυτή μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης για τον ναό Preah Vihear (Case Concerning the Temple of Preah Vihear, Cambodia v. Thailand, Judgment of 15 June 1962) και β) εκείνη μεταξύ Λιβύης και Τσαντ (Territorial Dispute, Libyan Arab Jamahiriya/Chad, Judgment of 3 February 1994).
Σύμφωνα με την πρώτη υπόθεση, «όταν δύο χώρες καθορίζουν ένα σύνορο μεταξύ τους», ο πρωταρχικός σκοπός των συνθηκών που καθορίζουν σύνορα και εδαφική κυριαρχία είναι «να επιτύχουν σταθερότητα και οριστικότητα (stability and finality)», όπως αναφέρεται στη σελίδα 34 της απόφασης. Επιπρόσθετα, αυτός είναι ο λόγος που και μετά την υπογραφή μίας τέτοιας συνθήκης, το αποτέλεσμα του καθορισμού ενός συνόρου ή της εδαφικής κυριαρχίας δεν εξαρτάται από τη σχετική συνθήκη, αλλά αποκτά αυτόνομη «ζωή». Όπως το ίδιο το ΔΔΧ τόνισε στην υπόθεση Λιβύης/Τσαντ, «ο ορισμός ενός συνόρου είναι ένα γεγονός το οποίο, εξ’ αρχής, έχει μία δική του νομική ζωή» (the establishment of (a) boundary is a fact which, from the outset, has had a legal life of its own) και «ένα σύνορο που ορίζεται από συνθήκη επιτυγχάνει μία μονιμότητα την οποία δεν απολαμβάνει απαραίτητα η ίδια η συνθήκη» (a boundary established by treaty thus achieves a permanence which the treaty itself does not necessarily enjoy).
«Επομένως», ξεκαθαρίζει η Αθήνα, «κάθε προσπάθεια να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδος σε αυτά τα νησιά επί της αθεμελίωτης προϋπόθεσης ότι η Ελλάδα φέρεται να παραβιάζει την υποχρέωσή της να τα αποστρατιωτικοποιήσει με βάσει τις προαναφερθείσες συνθήκες (σσ. Λωζάνης και Παρισίων) αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τη σταθερότητα των συνόρων και των τίτλων κυριαρχίας, όπως επιβεβαιώνονται από τη διεθνή νομολογία». Σε συνέχεια αυτής της θέσης, η Αθήνα υπογραμμίζει ότι όλα τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς την παραμικρή νομική αμφισβήτηση.
Η ελληνική πλευρά απορρίπτει φυσικά και όλη την τουρκική επιχειρηματολογία περί επιλεκτικής αποστρατιωτικοποίησης που επέβαλε η Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι η Λήμνος και η Σαμοθράκη θα έπρεπε να παραμένουν αποστριωτικοποιημένες, όπως και την ύστερη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να δείξει ότι η δήλωση του τότε υπουργού Εξωτερικών Αράς ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (31 Ιουλίου 1936) ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να διατηρήσει αποστρατιωτικοποιημένες τις Λήμνο και Σαμοθράκη δεν έχει νομική ισχύ.
Ενδιαφέρον έχει επίσης η ελληνική απάντηση στην προσπάθεια ταύτισης των προβλέψεων της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 περί της αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων με το καθεστώς των νήσων Άαλαντ, που είχε επικαλεστεί ο κ. Σινιρλίογλου στην επιστολή του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η επίκληση της Σύμβασης του 1856 για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων Άαλαντ, που είχε προσαρτηθεί στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1856, είναι «πλήρως άσχετη και ανεφάρμοστη» στην περίπτωση των Δωδεκανήσων για τον λόγο ότι η Συνθήκη του 1947 δεν αφορά σε ένα «νομικό καθεστώς περί αποστρατιωτικοποίησης». Επιπλέον, η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία είναι «res inter alios acta» σε σχέση με τη Συνθήκη του 1947, το Άρθρο 89 της οποίας επισημαίνει ότι «οι προβλέψεις της δεν παρέχουν κανένα δικαίωμα και όφελος σε κράτη που δεν αποτελούν Μέρη της».
Το γεγονός ότι η Τουρκία «καλεί άλλα Κράτη-Μέρη στις συγκεκριμένες συνθήκες να καλέσουν την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις τους» επιβεβαιώνει «την επίμονη πρακτική της Τουρκίας να εγείρει ζητήματα που δεν έχουν νομική βάση, μία πρακτική που προσθέτει στην αστάθεια που η χώρα αυτή προκαλεί με τις πράξεις της». Η Αθήνα υπενθυμίζει επίσης τη συνεχή αναβάθμιση και ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, την απειλή πολέμου, αλλά και το ζήτημα των πρόσφατων υπερπτήσεων, τονίζοντας μάλιστα και τη σχετική πρόβλεψη του Άρθρου 13 της Συνθήκης της Λωζάνης ότι αυτές πρέπει να αποφεύγονται. Καλεί τέλος την Άγκυρα να παύσει αυτές τις κινήσεις που συμβάλλουν στην περιφερειακή αστάθεια και να προσέλθει με ειλικρίνεια σε μία ειρηνική επίλυση «της εκκρεμούς διαφοράς» για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με βάση την καλή γειτονία και το διεθνές δίκαιο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μετά το θερμό κύμα έρχεται κακοκαιρία με «ψυχρή λίμνη»
- Ρόδος: Εξετάζεται από ψυχίατρο και ιατροδικαστή η 21χρονη - Αρνείται τις κατηγορίες ο Στηβ Μιλάτος
- Τραγωδία στη Ρόδο: Πέθανε 16χρονος μετά από υψηλό πυρετό
- Εκτός ελέγχου η Βούλτεψη: «Είσαι η ντροπή της δημοσιογραφίας» είπε στον Νίκο Σβέρκο
- Ο πλοίαρχος που έσωσε την 5χρονη από το λιμάνι του Πειραιά μιλά στην ΕΡΤ – «Είδα τα χεράκια της, δεν ήξερε κολύμπι»
- Τα ζώδια που θα έχουν έναν υπέροχο Ιούνιο
- Βρέφος λίγων ημερών πνίγηκε με το γάλα του και πέθανε μέσα στο «Παίδων» - Μήνυση από τους γονείς
- Σοκάρει ο πλοίαρχος που είδε την 5χρονη να πνίγεται: Δεν ήξερε να κολυμπάει το παιδί, είδα τα χεράκια του μόνο
- Δύο κανάλια στην 1η θέση, δύο κανάλια στην 2η θέση... Δείτε το ταμείο των καναλιών για την Τετάρτη 25/5/2022
- Τέξας: Ο σερίφης που έχασε την κόρη του στο μακελειό - Η φωτογραφία που έγινε σύμβολο της τραγωδίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ: Η Aγκυρα υπονομεύει την ειρήνη και σταθερότητα
- Κοροναϊός: Τα δύο σενάρια που εξετάζονται για τα μέτρα από Σεπτέμβριο – Τι είπε ο Πλεύρης
- Η αποκάλυψη του Τσιμίκα για τον τελικό του Champions League
- Αντιπυρική περίοδος: Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης το απόγευμα
- Γιάννης Οικονόμου: Γουδή – Κυψέλη σε 13 λεπτά με τη Γραμμή 4
- Καταγγελία: Βρέφος πνίγηκε με το γάλα του και πέθανε μέσα στο Παίδων
- Γραμμή 4: Οι μετροπόντικες φτάνουν το φθινόπωρο στην Αθήνα
- Πειραιάς: Η συγκλονιστική μαρτυρία του καπετάνιου που βρήκε την 5χρονη στη θάλασσα
- «Κάηκε» η Ρώμη: Χαμός με την επιστροφή της Ρόμα και αποθέωση για Μουρίνιο
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ: Η Aγκυρα υπονομεύει την ειρήνη και σταθερότητα
- Καταγγελία: Βρέφος πνίγηκε με το γάλα του και πέθανε μέσα στο Παίδων
- Η αποκάλυψη του Τσιμίκα για τον τελικό του Champions League
- Αντιπυρική περίοδος: Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης το απόγευμα
- «Κάηκε» η Ρώμη: Χαμός με την επιστροφή της Ρόμα και αποθέωση για Μουρίνιο
- Πειραιάς: Η συγκλονιστική μαρτυρία του καπετάνιου που βρήκε την 5χρονη στη θάλασσα
- Κοροναϊός: Τα δύο σενάρια που εξετάζονται για τα μέτρα από Σεπτέμβριο – Τι είπε ο Πλεύρης
- Γιάννης Οικονόμου: Γουδή – Κυψέλη σε 13 λεπτά με τη Γραμμή 4
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μένει στην ΑΕΚ ο Πέτρος Μάνταλος!
- Φωτιά στο ΣΕΦ: Καταστράφηκαν 20 τόνοι σεντόνια και κουβέρτες που είχε συγκεντρωθεί για την Ουκρανία
- Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός – Ψηφίζεται σήμερα ο Κλιματικός Νόμος
- Αυτή είναι η διαδρομή του Scooter Rally Αντοχής 2022
- ΑΕΚ: Συνάντηση Μελισσανίδη με Μάνταλο - Δεν το «κουνάει» ο αρχηγός
- Κύκλωμα που υπερτιμολογούσε σιτηρά και ζωοτροφές και έκλεβε ΦΠΑ εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ
- Φεστιβάλ Καννών: Βραβείο για τον «Θρόνο του Ξέρξη» με τον Γιώργο Μαζωνάκη
- Κικίλιας: «342% αυξημένα τα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με πέρυσι»