Επιστροφή στο κράτος
Για δεκαετίες η παγκοσμιοποίηση παρουσιάστηκε ως αναπόδραστη ιστορική διαδικασία. Τα έθνος-κράτος αντιμετωπίστηκε ως παρωχημένη θεσμική μορφή. Η προτεραιότητα των διεθνών αγορών έναντι των εθνικών αποφάσεων συνδυάστηκε με τη νεοφιλελεύθερη «ορθοδοξία» και την αντίληψη ότι οι αγορές αποφασίζουν πιο ορθολογικά από τα εθνικά κοινοβούλια. Η λογική ενός παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης με τους δικούς του θεσμούς και τη δική του ιεραρχία προτάθηκε σε διάφορες παραλλαγές. Εκφραση αυτής της τάσης και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Ωστόσο, υπήρξαν σημαντικές ρωγμές σε αυτό το αφήγημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι δύναμη που τροφοδότησε τη ρητορική περί παγκοσμιοποίησης, ιδίως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, διεκδίκησαν εξαρχής ηγετικό ρόλο στην όλη διαδικασία με χαρακτηριστικά πιο κοντά σε αυτά της αυτοκρατορίας με αυτές στην κορυφή παρά μιας «παγκόσμιας διακυβέρνησης», ενώ ποτέ δεν απεμπόλησαν την υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων, κάτι που υπογραμμίζει ιδιαίτερα η επανεκλογή Τραμπ. Η παγκόσμια κρίση του 2008 απέδειξε ότι ο νεοφιλελευθερισμός ως οικονομική στρατηγική κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει την απεριόριστη οικονομική ανάπτυξη. Η επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, με επίκεντρο την επέκταση του ΝΑΤΟ και τη ρωσική αντίδραση, με αποκορύφωμα τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, και η κλιμάκωση του ανταγωνισμού με την Κίνα οδήγησαν σε έναν κόσμο πολύ πιο διαιρεμένο. Διάφορα κινήματα εμφανίστηκαν, συχνά αντιφατικής πολιτικής κατεύθυνσης, με κοινά στοιχεία την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και την σε βάρος τους πολεμική συλλήβδην για «λαϊκισμό».
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η λύση είναι να διασωθεί ή αναμορφωθεί η «παγκοσμιοποίηση» ή εάν απαιτείται μια νέα διεθνής αρχιτεκτονική που θα επαναφέρει τα κράτη ως βασικές μονάδες. Αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει ο Βόλφγκανγκ Στρεκ, ομότιμος διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη μελέτη των κοινωνιών, στο βιβλίο του «Taking Back Control? States and State Systems after Globalism» (Να πάρουμε πίσω τον έλεγχο; Κράτη και κρατικά συστήματα μετά τον παγκοσμισμό) που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Verso.
Προς την «υπερπαγκοσμιοποίηση»
Για τον Στρεκ υπήρξε μόνο μια σχετικά σύντομη περίοδος, ανάμεσα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα τέλη της δεκαετίας του 1970 όπου υπό το βάρος και των προπολεμικών εμπειριών δοκιμάστηκε μια περισσότερο δημοκρατική λογική και τα κράτη προσπάθησαν να τηρήσουν τους όρους ενός κοινωνικού συμβολαίου με τις κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των πιο πληβειακών και λαϊκών στρωμάτων, με έμφαση στον ρόλο του κράτους, στις παρεμβάσεις στην οικονομία, στη χρηματοδότηση του κράτους από την προοδευτική φορολογία, και στη διαμόρφωση μεγάλων κομματικών παρατάξεων που εκπροσωπούσαν ευρύτερα κοινωνικά συμφέροντα και όχι μόνο τις καπιταλιστικές ελίτ. Ακολούθησαν η «νεοφιλελεύθερη επανάσταση» και η επιτάχυνση της τάσης για παγκοσμιοποίηση που πήρε τα χαρακτηριστικά μιας «υπερπαγκοσμιοποίησης», που αποτελούσε και την προβολή σε παγκόσμια κλίμακα της αμερικανικής εκδοχής πολιτικής οικονομίας. Παρότι παρέμεινε ιδεολογικό σημείο αναφοράς, ήδη από την κρίση του 2008 η παγκοσμιοποίηση έφτασε σε ένα όριο που έγινε πολύ πιο εμφανές μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τάση αποπολιτικοποίησης
Η παγκοσμιοποίηση ως ιδεολογία και στρατηγική συμπεριλάμβανε κατά τον Στρεκ έναν νέο ορισμό της δημοκρατίας που πλέον δεν την αντιμετώπιζε ως έναν κατά βάση πληβειακό θεσμό, που εξασφάλιζε τη δυνατότητα των κοινωνικών στρωμάτων που δεν ανήκαν στις ελίτ να βελτιώνουν τη θέση τους επηρεάζοντας τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά ως «ηθική στάση» και ως «σύστημα αξιών», αποτελώντας την κανονιστική επικύρωση της αποδυνάμωσης των εθνικών κρατών. Αυτό ενίσχυσε μια τάση συνολικότερης αποπολιτικοποίησης που αποτυπώθηκε και στην πολιτική ταύτιση των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι για τον Στρεκ το κατεξοχήν παράδειγμα των ορίων και των αντιφάσεων που είχε ο συνδυασμός ανάμεσα στην παγκοσμιοποίηση και τον νεοφιλελευθερισμό. Ενα σχέδιο εξαρχής ασαφές (αφού, όπως επισημαίνει, ποτέ δεν συζητιέται ποια μορφή θα αποκτήσει τελικά), κινούμενο πέρα από τη λογική και του υπερκράτους και της αυτοκρατορίας και με μόνη δυνατότητα να περάσει από την οικονομική στη γεωπολιτική ολοκλήρωση το να αποκτήσει μια στρατιωτική υπόσταση, κάτι που όμως ούτως ή άλλως γίνεται μέσα από το υπό αμερικανική ηγεμονία ΝΑΤΟ.
Για τον Στρεκ αυτό που παρουσιάστηκε ως «παγκόσμια διακυβέρνηση» στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης παγκόσμια τάξης οδηγεί αναπόφευκτα σε αδιέξοδα. Ως τεχνοκρατική ουτοπία ή διαχείριση του κόσμου από φορείς όπως οι κεντρικές τράπεζες καταλήγει στην ακύρωση κάθε έννοιας δημοκρατίας, την ώρα που αντικειμενικά ο ρόλος και η ισχύς των ΗΠΑ παραπέμπουν σε μια φιλελεύθερη αυτοκρατορία. Σε κάθε περίπτωση, σημαίνει τη συνεχή υπονόμευση κάθε δημοκρατικής λειτουργίας, την ώρα που έχει αποτύχει και στο ζήτημα της ειρήνης και στο ζήτημα της αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών όπως η κλιματική αλλαγή.
Η σημασία των «μικρών κρατών»
Απέναντι σε αυτό ο Στρεκ προτείνει να ξανασκεφτούμε τη σημασία των «μικρών κρατών». Αντί για αυτό που συνηθίσαμε να λέμε παγκοσμιοποίηση, με όλα τα αδιέξοδα και τους κινδύνους, ένας κόσμος δημοκρατικών εθνικών κρατών μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία της δημοκρατίας, τους αναγκαίους φραγμούς απέναντι στην ανεξέλεγκτη περιπλοκότητα των παγκόσμιων αγορών, την αναδιανομή και την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή, την επίλυση προβλημάτων σε περιφερειακό επίπεδο και έναν αποτελεσματικότερο «οριζόντιο» συντονισμό για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.
Δημοκρατία και κυριαρχίαΟ Στρεκ υπογραμμίζει ότι η δημοκρατία ως πραγματική θεσμική διαδικασία που εξασφαλίζει τη συμμετοχή και εκπροσώπηση των κοινωνιών, επιβάλλει συμβιβασμούς στο κεφάλαιο και διαμορφώνει την αναγκαία συλλογική πολιτική βούληση μπορεί να λειτουργήσει μόνο στο πλαίσιο των εθνικών κρατών και υπό την προϋπόθεση της εθνικής κυριαρχίας. Γιατί όπως επισημαίνει μπορεί να υπάρξει κυριαρχία χωρίς δημοκρατία, όπως σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς κυριαρχία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κωστόπουλος: «Έκανα τη μεγαλύτερη βλακεία της ζωής μου» - Το λάθος μετά τον χωρισμό από την Μπαλατσινού
- Συνελήφθη 39χρονος για τη δολοφονία ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών στο Π. Φάληρο
- Μίμης Δομάζος: «Είχε στοιχεία επείγοντος, αλλοιώσεων μετά Covid» - Τι λέει ο γιατρός που τον εξέτασε
- Κατερίνα Γιουλάκη: Πού βρίσκεται σήμερα η «Κατερίνα» του «Ρετιρέ» - Όλη η αλήθεια για την ηθοποιό
- Συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού από όπου έπεσαν τα χώματα στον Κηφισό – Του επιβλήθηκε πρόστιμο
- Βαυαρία: 28χρονος Αφγανός συνελήφθη για την αιματηρή επίθεση στο Ασάφενμπουργκ – Δύο νεκροί, μεταξύ των οποίων ένα παιδί
- Τραγωδία στην Εύβοια: Ένας νεκρός και τρεις σοβαρά τραυματίες μετά από μετωπική σύγκρουση
- Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με 3 μηχανές στο κέντρο - Δυο τραυματίες
- Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Νεαροί κρέμονται σε αστικό λεωφορείο και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους
- Πτώση λυμάτων και χωμάτων στον Κηφισό: Πρόστιμα σε οδηγό και κυκλοφοριακό χάος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ο Νόλε είναι εδώ!
- Η «μόδα» του συντηρητισμού: Στητή, ατσαλάκωτη, απομονωμένη
- Οπως οι τηλεοπτικές σειρές όταν κλείνουν κύκλο
- Επιστροφή στο κράτος
- Θεσσαλονίκη: Μαθήτρια λυκείου λιποθύμησε μετά από πρόκληση στο TikTok
- Ο Λιούις Χάμιλτον σπάει τα ρεκόρ από την πρώτη του ημέρα στη Ferrari
- Γιατί τα κορίτσια της Gen Z γίνονται αντι-φεμινίστριες;
- Μίμης Δομάζος: «Είχε πνευμονικό οίδημα και υγρό στους πνεύμονες», αποκάλυψε ο γιατρός που τον είδε
- Ο Λιούις Χάμιλτον οδήγησε στο Φιοράνο ένα μονοθέσιο της Scuderia Ferrari
- Η Volkswagen παρέδωσε το 2024 περίπου 4,8 εκατομμύρια
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Επιστροφή στο κράτος
- Γιατί τα κορίτσια της Gen Z γίνονται αντι-φεμινίστριες;
- Παλαιό Φάληρο: Συνελήφθη Τούρκος για τη δολοφονία του 61χρονου ιδιοκτήτη πρακτορείου
- Ο Λιούις Χάμιλτον οδήγησε στο Φιοράνο ένα μονοθέσιο της Scuderia Ferrari
- Ibrahim Maalouf: O Γαλλολιβανέζος βιρτουόζος «φαινόμενο» επιστρέφει στην Ελλάδα
- Η «μόδα» του συντηρητισμού: Στητή, ατσαλάκωτη, απομονωμένη
- Η Volkswagen παρέδωσε το 2024 περίπου 4,8 εκατομμύρια
- Στο σφυρί άλλη μια πρώην Ferrari του Σουμάχερ
- Μίμης Δομάζος: «Είχε πνευμονικό οίδημα και υγρό στους πνεύμονες», αποκάλυψε ο γιατρός που τον είδε
- Οπως οι τηλεοπτικές σειρές όταν κλείνουν κύκλο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πότε (δεν) θα καρφώσει ο Τραμπ την αστερόεσσα στον Αρη
- Συρία: Η νέα κυβέρνηση απειλεί με χρήση βίας τους Κούρδους μαχητές των SDF – Ποια είναι η αφορμή
- Λεωνίδας Κακούρης για Άγριες Μέλισσες: Πήγε μακριά με τον Δούκα Σεβαστό, ήθελα να εξαγνιστώ
- Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ «καρφώνουν» τον Άδωνι για τα φάρμακα – Γιατί έστησε το «σόου» με τον κλειδαρά
- Κωστόπουλος: «Έκανα τη μεγαλύτερη βλακεία της ζωής μου» - Το λάθος μετά τον χωρισμό από την Μπαλατσινού
- Πομπηία: Εκπληκτική ανακάλυψη αποκαλύπτει τη ζωή της ρωμαϊκής ελίτ
- Συνάντηση Μακρόν-Σολτς: Μία Ευρώπη ισχυρή και κυρίαρχη απέναντι στην Αμερική του Τραμπ
- Άρης: «Τιμή εκκίνησης τα 5 εκατ. ευρώ για Μανού Γκαρθία»
- Λεωνίδας Κακούρης: Ο γιος του είναι 14 ετών και είναι ήδη ηθοποιός