Επιτροπή Δεοντολογίας: Παραπομπή μπορεί να κάνει οποιοδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ο Κασσελάκης

Παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει το οποιοδήποτε μέλος του κόμματος και όχι μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης, επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς.

«Για να επιληφθούμε ως Επιτροπή Δεοντολογίας το θέμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει παραπομπή (…) Το ίδιο ισχύει αν την

παραπομπή την κάνει οποιοδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Κοτσακάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ακολούθως πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν είναι διατεθειμένη να παρεκκλίνει κατ’ ελάχιστο στο όνομα οποιασδήποτε αναγκαιότητας. «Με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου, με βάση το καταστατικό μας, με βάση τα κείμενα που υπάρχουν, τον Κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως αυτός έχει εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή, δεν είμαι διατεθειμένος να παρεκκλίνουμε ούτε κατ’ ελάχιστο στο όνομα οποιασδήποτε αναγκαιότητας», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν πρόκειται να προκύψουν και άλλες διαγραφές στελεχών, τόνισε ότι «για να επιληφθούμε ως Επιτροπή Δεοντολογίας το θέμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει παραπομπή. Τα πρόσωπα λοιπόν που έχουν παραπεμφθεί είναι τέσσερα μαζί με τον Στέφανο Τζουμάκα (…) Το ίδιο ισχύει αν την παραπομπή την κάνει οποιοδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα η παραπομπή είναι δικαίωμα, ενδεχομένως και υποχρέωση σε κάποιες περιπτώσεις των μελών και των στελεχών του κόμματος για την τήρηση του καταστατικού, όπως λέει το τελευταίο άρθρο του καταστατικού».

Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας και Τζουμάκας έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή

«Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να συγκροτούμε την Επιτροπή Δεοντολογίας όταν υπάρχει καταγγελία»

Υπογράμμισε ότι εφόσον υπάρχει καταγγελία στα χέρια της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο πράγμα που γίνεται είναι να συγκροτηθεί σε σώμα. «Από τη στιγμή που έχουμε μια καταγγελία στα χέρια μας, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να συγκροτούμε την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία είναι πενταμελής. Συγκροτούμε σε πρώτη φάση ένα τριμελές, το οποίο αναλαμβάνει όλη την προδικασία, δηλαδή να ακούσει τον καταγγέλλοντα και τον καταγγελλόμενο, να ακούσει κάποιους μάρτυρες που θα προτείνει ο καθένας και ταυτόχρονα να συλλέξει όποιο υλικό υπάρχει στη δημοσιότητα», είπε.

Ο Αντώνης Κοτσακάς πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το συνέδριο. «Κατά συνέπεια είναι εντολοδόχος του συνεδρίου και απολογείται στο συνέδριο. Αυτό το όργανο έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλλει μια κλίμακα ποινών ή πιο αυστηρές ποινές: είναι η διαγραφή ή η αναστολή ιδιότητας μέλους σε περίπτωση που επιλέξουμε-προσανατολιστούμε για μια από τις δύο αυστηρότερες ποινές», ανέφερε.

«Θα ζητήσουμε μια γνωμοδότηση είτε από την Πολιτική Γραμματεία είτε από την Κεντρική Επιτροπή»

Τόνισε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο συμμετέχει ο καταγγελλόμενος. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως είπε ο κ. Κοτσακάς, «εμείς θα ζητήσουμε μια γνωμοδότηση είτε από την Πολιτική Γραμματεία είτε από την Κεντρική Επιτροπή. Η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική για μας».

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι δέχτηκε να πραγματοποιήσει δημόσιες δηλώσεις ώστε να κάνει διευκρινίσεις όσον αφορά τη διαδικασία και όχι όσον αφορά την ουσία. «Είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας. Εκ της θεσμικής μου ιδιότητας δεν μου επιτρέπεται να προχωρώ σε αξιολογικές κρίσεις», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα