Επιβεβαίωσε ο Τσαβούσογλου τη συμφωνία με τη Λιβύη για ΑΟΖ

Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης έχουν υπογράψει συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα καθώς και συμφωνία για ενισχυμένη ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία, ανακοίνωσε την Πέμπτη η τουρκική κυβέρνηση, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επανέρχεται με δηλώσεις για το ζήτημα λίγη ώρα αργότερα.

Η ανακοίνωση έχει αιφνιδιαστικό χαρακτήρα και σηματοδοτεί «αντεπίθεση» Ερντογάν, καθώς ο τούρκος πρόεδρος εδώ και πολύ καιρό δηλώνει σφόδρα ενοχλημένος με την στρατηγική συνεργασία

Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος λεπτομέρειες για τη συμφωνία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αλλά επισημαίνει ότι αυτή θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις διαμάχες με επίκεντρο τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην περιοχή, όπου οι τουρκικές γεωτρήσεις έχουν εξοργίσει τους Ελληνοκύπριους, την Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντονες αντιδράσεις στην Αθήνα

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της τουρκικής προεδρίας, έντονες είναι οι αντιδράσεις της Αθήνας.

Σε μία πρώτη τοποθέτηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, έσπευσε να καταγγείλει την απόπειρα ύπαρξης συζήτησης, με στόχο τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης» έσπευσε να σχολιάσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Και πρόσθεσε πως «κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί».

Ακολούθησε η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά, ο οποίος κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας πως «μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας».

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης, διαμηνύοντας ότι στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, ευχήθηκε στο μέλλον η Τουρκία να δύναται να υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες χώρες.

«Η συμφωνία καθιερώνει την κατάρτιση και την εκπαίδευση, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των στρατευμάτων μας» δήλωσε ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν σε tweet του.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύη» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα