Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Οι υπογραφές μπήκαν και αν όλα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα, η πρώτη μη επανδρωμένη ημισταθερή θαλάσσια πλατφόρμα (USSPS) για την επιτήρηση στο Αιγαίο θα μπει στο νερό το 2025, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εισηγηθούν εκτός απροόπτου για την περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.

Πρόκειται για πατέντα που κατοχύρωσε ελληνική εταιρεία

και με κορμό σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ υιοθετήθηκε και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο είναι σε φάση ουσιώδους ανάπτυξης ενός δικτυοκεντρικού συστήματος.

Ειδικότερα, από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων υπογράφηκε σύμβαση για την υλοποίηση του Διακρατικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΠΕΑΣ), όπως αναφέρεται η ανάπτυξη των πλωτών ραντάρ. Στόχος, σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή που μίλησε στα «ΝΕΑ», είναι τέτοιες πλατφόρμες να τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία ώστε να «σαρώνουν» όλα τα ανατολικά σύνορα.

Πρόκειται για πυλώνες που έχουν ύψος έως και 50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε πρώτη φάση θα είναι εφοδιασμένοι με ραντάρ AESA, κάμερες, UAV και συστήματα μετάδοσης και αναμετάδοσης δεδομένων, καθώς πέρα από την επιτήρηση των θαλάσσιων διελεύσεων θα λειτουργούν και ως κόμβοι προώθησης δεδομένων. Οπως εξηγούν από τη σχεδιαστική ομάδα, θα μπορεί, για παράδειγμα, την εικόνα που καταγράφουν οι κάμερες ή το οργανικό UAV σε πραγματικό χρόνο ή τα δεδομένα των στόχων που θα εντοπίζει το ραντάρ της πλατφόρμας να τα μεταδίδει εκείνη τη στιγμή σε υποβρύχια, πλοία, αεροσκάφη, δορυφόρους ή και απευθείας στα επιτελεία, αλλά και να λειτουργούν ως σύστημα αναμετάδοσης δεδομένων αντιστρόφως.

Το σκεπτικό είναι σχετικά απλό, καθώς ακολουθείται το σχέδιο μιας πλωτής πλατφόρμας πετρελαίου όπως εκείνες στον Κόλπο του Μεξικού και, αφού μειώνεται το μέγεθός της, μετατρέπεται μεταξύ άλλων και σε πλατφόρμα επιτήρησης. Οπως επεσήμαναν στα «ΝΕΑ» οι ιθύνοντες, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της εν λόγω πλατφόρμας σε μέγεθος ώστε να χωράει και ελικοδρόμιο καθώς και άλλα συστήματα. Οι προοπτικές και επιλογές είναι ουσιαστικά αμέτρητες καθώς σε αυτό μπορεί να… «κουμπώσει» ότι θέλουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.

«Κλειδώνει» το Ανατολικό Αιγαίο

Με εμβέλεια του ραντάρ επιτήρησης AESA περίπου 40 χιλιομέτρων, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να «κλειδώσουν» από πλευράς επιτήρησης το Ανατολικό Αιγαίο με επτά τέτοιες πλατφόρμες. Το έργο «Μη επανδρωμένες ημισταθερές θαλάσσιες πλατφόρμες για θαλάσσια επιτήρηση» (USSPS) ξεκίνησε το 2021 και αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP). Το σύστημα USSPS στοχεύει στον συνδυασμό καινοτόμων λύσεων για την ενσωμάτωση και τον συντονισμό των δυνατοτήτων C5ISTAR για τη δημιουργία δικτύων θαλάσσιας επιτήρησης αισθητήρων που βασίζονται σε ημισταθερές μη επανδρωμένες πλατφόρμες. Αυτό το τριετές πρόγραμμα μελέτης, σχεδίασης, πρωτότυπης και δοκιμής της λύσης αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Το κόστος του είναι στα 19,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5,4 έχουν προέλθει από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, τα 12,8 εκατομμύρια από την ΕΕ και τα 1,3 από ιδιώτες επενδυτές.

Πρόταση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό Iron Dome

Με πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού θόλου συνέδεσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη βασική πρόταση για τη δημιουργία ευρωομολόγου άμυνας. «Θα είμαστε πολύ πιο πειστικοί έναντι των καχύποπτων Ευρωπαίων εάν συνδέσουμε αυτό το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με κάποια εμβληματικά έργα κοινής αμυντικής πολιτικής.

Εχω υπόψη μου ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, έναν “θόλο” ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, ο οποίος θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής… Ενα ευρωπαϊκό Iron Dome», ανέφερε (Σκάι) και πρόσθεσε: «Είναι μια πρόταση που ήδη την έχω καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια». Κατέληξε δε ότι σε μια τέτοια εξέλιξη η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψει τη δική της αεράμυνα και να μην επιβαρύνει αποκλειστικά τον εθνικό προϋπολογισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα