Ερχονται φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος

Ολοένα και πληθαίνουν οι θετικοί οιωνοί σε ό,τι αφορά τις τιμές στην αγορά ενέργειας, προμηνύοντας ακόμα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος το επόμενο διάστημα, καθώς με βάση τα έως τώρα δεδομένα στην «εξίσωση» μπαίνουν ο ήπιος καιρός, το «πράσινο» ενεργειακό μείγμα και ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων για τις χρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, χθες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 49,95 ευρώ/MWh, καταγράφοντας σημαντική πτώση (30,61%) σε σχέση με το Σάββατο, όπου η τιμή είχε φτάσει

στα 71,98 ευρώ/MWh. Κατά μέσο όρο από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου, η μέση χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας κινήθηκε σε επίπεδα από τα 69 ευρώ έως και τα 92 ευρώ/MWh.

Οπως όλα δείχνουν, η τάση αυτή θα συνεχιστεί με δεδομένο τη μειωμένη ζήτηση και βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί ο καλός καιρός που περιόρισε αισθητά τις ανάγκες για θέρμανση.

Η «πράσινη» ενέργεια

Μετά τα «σύννεφα» της ενεργειακής κρίσης, η κατάσταση καταγράφει σημαντική αποκλιμάκωση, με τη δυναμική είσοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα να συνδράμει στη συγκράτηση των τιμών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), η συνολική συμμετοχή των ΑΠΕ το 2023 ήταν αυξημένη κατά +7% σε σύγκριση με το 2022, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών (συμπεριλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών έργων) στην ηλεκτροπαραγωγή είναι πάνω από το 46%.

Εξάλλου, το 2023 καταγράφηκε ιστορικό υψηλό σε ό,τι αφορά την παραγωγή καθαρής, ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς το 57% του ενεργειακού μείγματος καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές (αέρας – ήλιος) και από υδροηλεκτρικές μονάδες, ξεπερνώντας τις 25 TWh. Το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,12%. Εκτός της συμβολής των ΑΠΕ, σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω αποκλιμάκωση παίζει και η τιμή του συμβολαίου του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, το οποίο καταγράφει «ελεύθερη πτώση». Ενδεικτικά, την Παρασκευή, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης του Μαρτίου έκλεισαν στα 26,8 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια πτώση κατά 1,17%. Οσον αφορά τα συμβόλαια παράδοσης του Απριλίου, αυτά ήταν ελαφρά πιο αυξημένα, στα 27 ευρώ/MWh.

Τα τιμολόγια

Στο μεταξύ, με αφορμή και την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δυνατότητα διάθεσης μεικτών αλλά και σταθερών (μπλε) τιμολογίων με χαμηλότερη από τους 12 μήνες συμβατική διάρκεια, άνοιξε ο δρόμος για ακόμα χαμηλότερες χρεώσεις.

Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), τα «πράσινα» τιμολόγια είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, τα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου κυμαίνονταν από 13,635 έως 19,8 λεπτά/ΚWh, ενώ τον Φεβρουάριο ξεκινούν από 11 και κλιμακώνονται έως 17,82 λεπτά/ΚWh. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι τα χαμηλά τιμολόγια δίνονται υπό προϋποθέσεις.

Τέλος, η τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΕΝ και προβλέπει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στη λιανική αγορά, συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς, επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών. Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το κέρδος στον τελικό καταναλωτή θα προκύψει το διάστημα κατά το οποίο το σύστημα θα «τραβάει» φυσικό αέριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα