Έρευνα: Αν έχετε σκύλο πάνω από εφτά χρονών αυτό σας ενδιαφέρει

Καθώς ο σκύλος σας μεγαλώνει, θα αρχίσει φυσικά να επιβραδύνει, αλλά ορισμένα συμπτώματα που αποδίδονται στη φυσική διαδικασία γήρανσης θα μπορούσαν να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος υγείας, αναφέρει μια έρευνα.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων ερμηνεύουν τακτικά τις σημαντικές αλλαγές σε ηλικιωμένους σκύλους ως «απλά γηρατειά» και όχι ως θεραπεύσιμες καταστάσεις υγείας, σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση στο περιοδικό Frontiers in Veterinary

Science, την οποία δημοσιοποίησε το newsweek.

Αυτό μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει τις κτηνιατρικές επισκέψεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του κατοικίδιου ζώου σας.

Από εφτά χρονών και πάνω θα πρέπει…

Το 85% των επαγγελματιών κτηνιάτρων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό» οι ιδιοκτήτες ηλικιωμένων σκύλων να αναζητούν ιατρική βοήθεια για τα 15 πιο κοινά κλινικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων με το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το άλμα, θεμάτων πέψης, απώλειας ακοής και όρασης, νευρολογικών θεμάτων και δερματικών παθήσεων.

«Οι ιδιοκτήτες απέδιδαν τακτικά τα κλινικά σημεία σε ηλικιωμένους και γηριατρικούς σκύλους στη φυσιολογική γήρανση και έτσι μπορεί να μην τα αναφέρουν στον κτηνίατρό τους», έγραψαν οι ερευνητές.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πίστευαν ότι ένας «υγιής» ηλικιωμένος σκύλος (ηλικίας επτά ετών και άνω) πρέπει να επισκέπτεται τον κτηνίατρο ετησίως. Ωστόσο, οι κτηνίατροι συνιστούν  επισκέψεις κάθε έξι μήνες.

«Οι αντιλήψεις των ιδιοκτητών σκύλων και των επαγγελματιών κτηνιάτρων μπορούν να επηρεάσουν την προληπτική υγειονομική περίθαλψη και τη θεραπεία που παρέχεται στους σκύλους, ιδίως στο ανώτερο στάδιο της ζωής, όταν οι χρόνιες ασθένειες γίνονται πιο συχνές», δήλωσε η Carri Westgarth, καθηγήτρια στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-ζώων στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα