Έρευνα: Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι για τις σχέσεις των δύο χωρών – Πόσο φοβούνται το θερμό επεισόδιο
«Τα μεγέθη, η γεωστρατηγική θέση Ελλάδας και Τουρκίας, η ιστορική εξέλιξη των δύο λαών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα στο διεθνές περιβάλλον καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις και τις στάσεις της πλειοψηφίας των πολιτών σε κάθε χώρα με μεγάλη δόση ρεαλισμού».
Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τη διαΝΕΟσις και το ΕΛΙΑΜΕΠ και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, και η οποία «ανέδειξε μεν τις διαφορές
Στη διάρκεια των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, οι σχέσεις των Ελλήνων και Τούρκων έχουν περάσει από διαδοχικές φάσεις έντασης, ύφεσης και συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, Ελλάδα και Τουρκία είναι «καταδικασμένες» να συνυπάρχουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο και ιστορικό χρόνο.
Στην παρούσα χρονική στιγμή, κι ενώ στις σχέσεις των δυο κρατών υπάρχουν ενεργές εστίες έντασης, καταβάλλονται παράλληλα προσπάθειες προσέγγισης και διευθέτησης των διαφορών. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ σχεδίασε έρευνα κοινής γνώμης που καταγράφει τις στάσεις και τις απόψεις των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά θέματα και τις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία έτρεξε ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Η ταυτότητα της έρευναςΈλληνες και Τούρκοι την ίδια χρονική περίοδο, απάντησαν στις ίδιες ερωτήσεις για το πώς βλέπουν οι μεν τους δε, πόσα ξέρουν οι μεν για τους δε, πού συμφωνούν και πού διαφωνούν στα θέματα των διμερών σχέσεων, πόσο μοιάζουν, πόσο διαφέρουν. Με τη στήριξη της διαΝΕΟσις, η έρευνα αυτή έτρεξε από την εταιρεία ερευνών MRB στην Ελλάδα και τον ερευνητικό οργανισμό KONDA στην Τουρκία.
Οι δυο έρευνες έλαβαν χώρα μεταξύ 19 και 21 Φεβρουαρίου 2021, με τη συμμετοχή 1.022 Ελλήνων και 1.163 Τούρκων πολιτών. Το ερωτηματολόγιο των δύο ερευνών ήταν κοινό ώστε να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα.
Απαισιόδοξοι και οι Έλληνες και οι ΤούρκοιΤόσο οι Έλληνες όσο και οι Τούρκοι, στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζουν την παρούσα κατάσταση τα χώρας τους αρνητικά (52,1% των Ελλήνων και 62,5% των Τούρκων) ενώ αρνητικές παραμένουν και οι προβλέψεις τους για την πορεία των χωρών τους στους επόμενους 12 μήνες (57% των Ελλήνων και 49,9% των Τούρκων).
Ως προς την προσωπική/οικογενειακή τους οικονομική κατάσταση στους επόμενους 12 μήνες οι Έλληνες πολίτες προβλέπουν στασιμότητα (49,6%) με τους Τούρκους να εμφανίζουν μεγαλύτερη πόλωση ως προς τη βελτίωση (21,2%) ή χειροτέρευση (40,6%) των προσωπικών τους οικονομικών στο άμεσο μέλλον.
«Η γενικότερη απαισιοδοξία που επικρατεί στους δύο λαούς μπορεί εν μέρει να εξηγεί και την ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις» είναι ένα πρώτο συμπέρασμα της έρευνας.
Η άποψη του κάθε λαού για τον γείτονά τουΠερισσότεροι Έλληνες έχουν επισκεφθεί την Τουρκία (36,9%) και έχουν έρθει σε επαφή με Τούρκους (46,9%) σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των Τούρκων που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα (2,7%) και έχουν γνωρίσει κάποιον Έλληνα (14,4%).
Από την άλλη μεριά, περισσότεροι Έλληνες έχουν ακούσει από το οικογενειακό περιβάλλον κάτι αρνητικό για τους Τούρκους (32% και 6,3% αντίστοιχα).
Οι Έλληνες δηλώνουν περισσότερο ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στην Τουρκία (56,7%) σε σχέση με το πόσο ενημερωμένοι είναι οι Τούρκοι για τις εξελίξεις στην Ελλάδα (42,7%).
Γενικά, βγαίνει το συμπέρασμα ότι «η Τουρκία απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες σε σχέση με τον βαθμό που η Ελλάδα απασχολεί τους Τούρκους».
Και οι δύο λαοί διακατέχονται στον ίδιο βαθμό από εθνική υπερηφάνεια (83,9% των Ελλήνων και 80,6% των Τούρκων) που είναι και το κυρίαρχο συναίσθημα, ενώ έκπληξη ενδεχομένως προκαλεί το εύρημα ότι οι Τούρκοι πολίτες πιστεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην ανωτερότητα του πολιτισμού τους (75,8% σε σχέση με το 49,6% των Ελλήνων).
Και στις δύο χώρες εμφανίζονται παρόμοια ποσοστά ως προς την αποδοχή μικτών γάμων, Έλληνα με Τουρκάλα ή το αντίθετο (από 32% έως 38%), ενώ οι Τούρκοι εμφανίζονται περισσότερο ανεκτικοί στο να δημιουργήσουν φιλική σχέση με κάποιο Έλληνα (74%) σε σχέση με τους Έλληνες (60,6%).
Και οι δύο λαοί πιστεύουν σχεδόν στον ίδιο βαθμό ότι είναι περισσότερες οι πολιτισμικές διαφορές (39,8% οι Έλληνες και 33,6% οι Τούρκοι) από τα κοινά στοιχεία (11,2% και 11,8% αντίστοιχα).
Ανεξάρτητα από τις διαφορές, τόσο οι Έλληνες (68,1%) όσοι και οι Τούρκοι (73,5%) υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο λαών.
Σε αυτό το πλαίσιο το 36,1% των Ελλήνων και το 31,6% των Τούρκων θεωρεί ότι η συνεννόηση των δύο λαών είναι δύσκολη και θα πρέπει πάντα να υπάρχει η δυνατότητα στην άμυνας της χώρας.
«Ο διάλογος και η συνεννόηση προκρίνεται από την πλειοψηφία των δύο λαών ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που εκφράζονται ως προς την επιτυχία» είναι ένα ασφαλές συμπέρασμα από τα ευρήματα της έρευνας.
Ως προς την ελληνική κοινωνία, οι παραπάνω απόψεις έχουν σαφές ιδεολογικό πρόσημο με όσους αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί να εκφράζουν πιο απόλυτες και αδιάλλακτες θέσεις. Όσο απομακρυνόμαστε από το δεξιό πολιτικό φάσμα οι απόψεις αμβλύνονται. Περισσότερο διαλλακτικοί εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της αριστεράς και κεντροαριστεράς.
Ποιες είναι οι βασικότερες διαφορές και πόσο σοβαρές είναι αυτέςΤα προβλήματα στον θαλάσσιο χώρο κυρίως του Αιγαίου και δευτερευόντως της Ανατολικής Μεσογείου μονοπωλούν την ατζέντα των διαφορών των δύο λαών (58% περίπου και στις δύο έρευνες). Όλα τα υπόλοιπα προβλήματα όπως προσφυγικό, διεθνής τρομοκρατία και καταπίεση μειονοτήτων συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά.
Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Κυπριακό. Μόνο το 12,6% των Τούρκων και το 11,3% των Ελλήνων αναφέρουν το Κυπριακό ως σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο λαών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποτελεί εν δυνάμει σημαντικό σημείο τριβής». Αντίθετα, ως κύρια διαφορά χαρακτηρίζεται η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Πλαίσιο λύσης των διαφορώνΣτον τρόπο επίλυσης των διαφορών υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο λαών αναπαράγοντας την επικρατούσα πρόταση των πολιτικών ηγεσιών. Οι Έλληνες υποστηρίζουν λύσεις μέσω διεθνών οργανισμών και προσφυγή στη διεθνή διαιτησία (49,1%) ενώ οι Τούρκοι υποστηρίζουν τις διμερείς διαπραγματεύσεις (62,4%).
Στρατιωτικές και διπλωματικές κυρώσεις εις βάρος της άλλης πλευράς επιθυμεί το 37,6% των Ελλήνων και το 25,1% των Τούρκων.
Πάντως, ενώ η πλειονότητα των πολιτών και στις δύο χώρες εμφανίζεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, αυτή η ανησυχία αποτυπώνεται ισχυρότερη στην ελληνική παρά στην τουρκική κοινή γνώμη.
Οι ενδεδειγμένες λύσεις σε επιμέρους θέματαΙδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των συμμετεχόντων στις έρευνες ως προς τις ενδεδειγμένες κατευθύνσεις λύσεων για το Κυπριακό.
Στην Ελλάδα οι πολίτες στρατεύονται πίσω από την εθνική και διεθνή γραμμή. Οι Έλληνες σε ποσοστό 56,5% θεωρούν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση, ενώ στην Τουρκία η συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι οριακά πλειοψηφική (42,8%) με το 40,5% να τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Η λύση των δύο κρατών φέρεται να υποστηρίζεται πάντως και από μια σεβαστή μειοψηφία στην Ελλάδα της τάξεως του 27,5%.
Το 53,6% των Τούρκων επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ με το ποσοστό όσων αντιτίθενται σε αυτή να διαμορφώνεται στο 18,5% και το 21,5% να τοποθετείται ουδέτερα ως προς τη συγκεκριμένη προοπτική.
Στην Ελλάδα το 51,8% τοποθετείται αρνητικά στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και το 20,2% θετικά. Ουδέτερα τοποθετείται το 24,8% των Ελλήνων.
Ο ρόλος του διεθνούς παράγονταΚαι οι δύο λαοί είναι καχύποπτοι για τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο διεθνής παράγοντας στις μεταξύ τους σχέσεις, με τους Τούρκους να πιστεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό (70,3%) σε σχέση με τους Έλληνες (53,4%) ότι ο διεθνής παράγοντας θα ευνοήσει την άλλη πλευρά.
Και οι δύο λαοί πιστεύουν ότι η ΕΕ μεροληπτεί υπέρ της άλλης χώρας και τους αδικεί. Το 64% των Τούρκων μοιράζεται τη συγκεκριμένη άποψη, ενώ στην Ελλάδα, αν και μέλος της ΕΕ, συμφωνεί το 53,7%.
Ως προς τις άλλες υπερδυνάμεις υπάρχει μια σχετική ισορροπία ως προς τη στάση της Ρωσίας όπου το 46,9% τω Ελλήνων πιστεύει ότι στηρίζει την Τουρκία και το 42,7% των Τούρκων πιστεύει ότι στηρίζει την Ελλάδα.
Προβληματικές καταγράφονται οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ. Το 62,8% των Τούρκων πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη χώρα στηρίζει την Ελλάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό στήριξης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ ως προς τις διαφορές της με την Ελλάδα ανέρχεται στο 43,2%.
Γενικό συμπέρασμα είναι ότι «και στους δύο λαούς υπάρχει έντονο το αίσθημα της αδικίας και της μεροληψίας απέναντί τους από τον διεθνή παράγοντα».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χώρισε η Έλενα Ράπτη
- Tips για να μην σε τσιμπήσει άλλο κουνούπι το φετινό καλοκαίρι
- Χάλασε τον γάμο της γιατί έμαθε οτι η μαμά της πλήρωνε τον γαμπρό (pics)
- Πέτρος Φιλιππίδης: «Με την ηθοποιό είχαμε σχέση, είμαι θύμα συκοφαντίας» – Τι αναφέρει στην απολογία του
- Στο γραφείο του Μαρινάκη «έκλεισε» Έλληνας άσος – Εξελίξεις και με Κούτρη
- Έρευνα: Μειώθηκαν κατά 80% οι μολύνσεις και κατά 95% οι θάνατοι μετά το εμβόλιο
- Γλυκά Νερά: Αποκαλύψεις για το σχέδιο δράσης των δολοφόνων της Καρολάιν – Συγκινητική η συμμετοχή του κόσμου
- Survivor 2021 - Άννα Μαρία Βέλλη: Eίπα στη Μαριαλένα ότι δίνει «αέρα» στον Σάκη και μου είπε…»
- Καλλιανος: Ψηφίζουμε τα μνημόνια με την Βόρεια Μακεδονία αλλά δε λέμε το όνομα
- Απίστευτο σκηνικό στη Ναύπακτο: Αστυνομικός ξυλοκόπησε τον φίλο της εν διαστάσει συζύγου του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Γλυκά Νερά: Αποκαλύψεις για το σχέδιο δράσης των δολοφόνων της Καρολάιν – Συγκινητική η συμμετοχή του κόσμου
- Γράφει ιστορία η Λέστερ (1-0) – Πήραν το Κύπελλο Αγγλίας οι «αλεπούδες»
- Σάκης Τανιμανίδης: Δείτε πώς ήταν πριν από 10 χρόνια ως φοιτητής στη Βοστώνη
- Έρευνα: Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι για τις σχέσεις των δύο χωρών – Πόσο φοβούνται το θερμό επεισόδιο
- Τα κατακάθια της ευτυχίας
- Σπίτι με το MEGA: Με «Κόψε και μοίρασε» ξεκίνησε την βραδιά η Ελεωνόρα Ζουγάνελη
- Κάλυμνος: Παράταση καθολικού lockdown για μια εβδομάδα
- Βάνα Μπάρμπα: «Κάτω τα χέρια από τον Φιλιππίδη, αρκετά πια» – Θύελλα αντιδράσεων με τη δήλωσή της
- Φίλιππος Πλιάτσικας: Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη είναι το γούρι μου
- Ροκάρει με το «Έλα» η Ελεωνόρα Ζουγανέλη
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Έρευνα: Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι για τις σχέσεις των δύο χωρών – Πόσο φοβούνται το θερμό επεισόδιο
- Κάλυμνος: Παράταση καθολικού lockdown για μια εβδομάδα
- Βάνα Μπάρμπα: «Κάτω τα χέρια από τον Φιλιππίδη, αρκετά πια» – Θύελλα αντιδράσεων με τη δήλωσή της
- Δείτε γκολ και πλούσιο θέαμα από τα ευρωπαϊκά γήπεδα
- Γλυκά Νερά: Αποκαλύψεις για το σχέδιο δράσης των δολοφόνων της Καρολάιν – Συγκινητική η συμμετοχή του κόσμου
- Φίλιππος Πλιάτσικας: Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη είναι το γούρι μου
- Γάζα: Δημοσιογράφοι του Associated Press τρέχουν να εκκενώσουν το κτίριο πριν βομβαρδιστεί
- Σάκης Τανιμανίδης: Δείτε πώς ήταν πριν από 10 χρόνια ως φοιτητής στη Βοστώνη
- Γάζα: Μωρό πέντε μηνών ανασύρεται ζωντανό από τα ερείπια
- Τα κατακάθια της ευτυχίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- MRB: Έλληνες και Τούρκοι θέλουν ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σε Αιγαίο και Μεσόγειο
- Ολυμπιακός: «Φαρσοκωμωδία, αδιανόητο να μην γνωρίζουν οι αθλήτριές μας αν θα αγωνιστούν ή όχι»
- ΠΑΣ Γιάννινα: «Δέχθηκε άνανδρη ρατσιστική επίθεση ο Κάστρο, δεν θα το αφήσουμε έτσι»
- Επεισόδια στη πρεσβεία του Ισραήλ: Εγιναν τρεις συλλήψεις και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί
- Ρέτσος: Κλειδί για να πετύχουμε τους στόχους η επέκταση της τουριστικής περιόδου
- Αίθριος ο καιρός την Κυριακή σε όλη τη χώρα -Μέχρι και τους 27 βαθμούς θα ανέβει η θερμοκρασία στην Αττική
- Καινούργιου σε καλεσμένο της: «Eχω σχέση γιατί βλέπω ότι... απλώνεσαι» [βίντεο]
- Ποια επαγγέλματα είναι καλοί εραστές
- Ο Κάστρο ετοιμάζει μήνυση σε Μπέρτο – Ο ΠΑΣ ενημέρωσε ΕΠΟ, Κλάτενμπεργκ και ΠΣΑΠ
- Όλοι διαθέσιμοι πλην Ίνγκασον στον ΠΑΟΚ