Ερευνητές έδωσαν το όνομα του Χάρισον Φορντ σε νέο είδος φιδιού

Ο θρυλικός αρχαιολόγος Ιντιάνα Τζόουνς που ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη ο Χάρισον Φορντ μπορεί να φοβόταν τα φίδια ωστόσο ο σπουδαίος ηθοποιός έχει πλέον δώσει το όνομά του σε ένα αληθινό είδος του ερπέτου.

Συγκεκριμένα ένα νέο είδος  φιδιού που εντοπίστηκε στο Περού ονομάστηκε Tachymenoides harrisonfordi για να τιμήσει την περιβαλλοντική δράση του Χάρισον Φορντ. Ο δημοφιλής ηθοποιός είναι αντιπρόεδρος στη μη κερδοσκοπική οργάνωση, Conservation International που ασχολείται με την προστασία

του περιβάλλοντος και η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί τιμητική διάκριση για τον 81χρονο ηθοποιό και την ακούραστη αφοσίωσή του στην προστασία τη φύσης.

«Αυτοί οι επιστήμονες συνεχίζουν να ονομάζουν ζωντανά με το όνομά μου»

«Αυτοί οι επιστήμονες συνεχίζουν να ονομάζουν ζωντανά με το όνομά μου, αλλά είναι πάντα αυτά που τρομάζουν τα παιδιά», είπε με διάθεση χιούμορ, ο Φορντ μιλώντας σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα της Conservation International.

«Δεν καταλαβαίνω. Περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου κάνοντας σταυροβελονιά. Τραγουδάω νανουρίσματα στον βασιλικό μου για να μην φοβάται τη νύχτα», είπε ακόμα.

Μάλιστα αντίθεση με τον χαρακτήρα του, τον Ιντιάνα Τζόουνς, ο Φορντ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι του αρέσουν πραγματικά τα φίδια και «ανέπτυξε μία γρήγορη φιλική σχέση με αυτό.

«Το φίδι έχει μάτια στα οποία μπορείς να βυθιστείς και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κάνοντας ηλιοθεραπεία δίπλα σε μια λίμνη βρώμικου νερού. Πιθανότατα θα ήμασταν φίλοι στις αρχές της δεκαετίας του ’60», είπε ακόμα ο Φορντ.

«Με κάθε σοβαρότητα, αυτή η ανακάλυψη μας διδάσκει να είμαστε ταπεινοί. Είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά να μάθουμε για τον άγριο κόσμο μας – και ότι οι άνθρωποι είμαστε ένα μικρό μέρος μιας αδιανόητα τεράστιας βιόσφαιρας. Σε αυτόν τον πλανήτη, όλες οι μοίρες είναι αλληλένδετες και αυτή τη στιγμή, ένα εκατομμύριο είδη παρασύρονται στα όρια της λήθης. Έχουμε μια υπαρξιακή εντολή να διορθώσουμε τη διαλυμένη σχέση μας με τη φύση και να προστατεύσουμε τα μέρη που συντηρούν τη ζωή», προσέθεσε.

Το Tachymenoides harrisonfordi είναι ένα λεπτό φίδι με μήκος περίπου 40.6 εκατοστά όταν μεγαλώσει, δεν πειράζει τους ανθρώπους και αντίθετα τρέφεται με σαύρες και βατράχια.

Η ανακάλυψη έγινε από μία κοινή συνεργασία επιστημόνων από το Περού και τις ΗΠΑ και εντοπίστηκε στο Εθνικό Πάρκο Οτίσι στο Περού.

«Για έναν βιολόγο να περιγράφει νέα είδος και να το δημοσιοποιεί με το νέο του νέο του όνομα είναι μία από τις πιο ουσιαστικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της κρίσης βιοποικιλότητας», ανέφερε ο Έντγκαρ Λερ, ο καθηγητής, του Πανεπιστήμιου Wesleyan του Ιλινόις που είναι επικεφαλής της ομάδας.

Ήρθαν αντιμέτωποι με ναρκεμπόρους

Το Πάρκο Οτίσι αποτελεί ένα από τα λίγα λιβάδια που έχουν εξερευνηθεί στον κόσμο, στο οποίο η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο με ελικόπτερο. Οι επιστήμονες ταξίδεψαν μέσω μίας επικίνδυνης περιοχής η οποία αποκαλείται «πεδιάδα της κοκαΐνης του Περού», όπου σύντομα κατάλαβαν ότι έχουν μείνει κοντά σε μία περιοχή που βρισκόταν ένα καρτέλ νακρεμπόρων.

«Είχα μαζί μου ένα walkie-talkie, οπότε μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε εάν η ομάδα χωριζόταν. Την ένατη ημέρα του ταξιδιού ξαφνικά άκουσα ασυνήθιστες φωνές από το ηχείο. Ήμασταν σε μία εξαιρετικά απομακρυσμένη περιοχή, οπότε αμέσως καταλάβαμε ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν την ίδια συχνότητα. Οι φωνές έμοιαζαν να μας έχουν ακούσει επίσης και ακούγονταν σοκαρισμένοι».

Κάθε μέρα μάλιστα καταλάβαιναν ότι κάποιος τους παρακολουθούσε. Ένα πρωί όπως εξιστόρησε ακόμα ο Λερ άκουσε ένα βούισμα πάνω από τη σκηνή του. Αγουροξυπνημένος, νόμιζε ότι πρόκειται για κολίμπρι αλλά τελικά κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα drone που τους παρακολουθούσε, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα ανακάλυψε πατημασιές στις παρυφές της κατασκήνωσής τους.

Ωστόσο, ο Λερ και η ομάδα του έμειναν πιστοί στη δουλειά τους. Εκτός από το φίδι, βρήκαν, ανακάλυψαν και ονόμασαν έναν καταρράκτη, έναν βάλτο και ένα είδος σαύρας. Ωστόσο, την 11η ημέρα άκουσαν τον ήχο από τη μηχανή ενός αεροπλάνου.

Έτσι φοβούμενοι για τη ζωή της, η ομάδα έκανε τη δύσκολη επιλογή να τερματίσει το ταξίδι μία εβδομάδα νωρίτερα, αφήνοντας ένα αίσθημα καταστροφής. «Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά να ανακαλύψεις εδώ και ανησυχώ για το πώς θα είναι πιθανή περισσότερη έρευνα εδώ».

«Η ανακάλυψη νέων ειδών συμπεριλαμβανομένου του φιδιού του Χάρισον Φορντ έχει πάντα αξία»

Μετά από τέσσερις ημέρες έντονων βροχοπτώσεων τελικά ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας τελικά τους εντόπισε και τους έσωσε.

Σε ερώτηση αν άξιζε η περιπέτεια, ο Λερ απαντάει ξεκάθαρα: «ναι, η ανακάλυψη νέων ειδών συμπεριλαμβανομένου του φιδιού του Χάρισον Φορντ έχει πάντα αξία».

«Μόνο οργανισμοί που είναι γνωστοί μπορούν αν προστατευτούν», προσέθεσε.

Ο ίδιος ελπίζει ότι η ανακάλυψη θα προσελκύσει την προσοχή για την κρίση εξαφάνισης που αντιμετωπίζουν διάφορα είδη σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά τα ερπετά είναι στα πρόθυρα του αφανισμού, με περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνόλου τους να βρίσκεται υπό απειλή, αναφέρει μία μελέτη την οποία συνυπογράφουν εςρευνηρττές της Conservation International.

Δύο ακόμα είδη έχουν πάρει το όνομα του Χάρισον Φορντ

Μάλιστα το φίδι δεν είναι το πρώτο είδος που παίρνει το όνομα του Χάρισον Φορντ, καθώς ήδη δύο έντομα ένα μερμήγκι και μία αράχνη έχουν πάρει το όνομά τους από τον ηθοποιό.

Το 1993 o ανθρωπολόγος Νόρμαν Πλάντικ ονόμασε μία αράχνη από την Καλιφόρνια, Calponia harrisonfordi, ενώ μερικά χρόνια ένα μυρμήγκι πήρε το όνομα Pheidole harrisonfordi επίσης λόγω του ηθοποιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα