«Έριξαν» τα σάιτ της Αλ Κάιντα

«Όλοι οι ιστότοποι (της Αλ Κάιντα) τέθηκαν εκτός λειτουργίας στις 23 Μαρτίου», δήλωσε ο Άαρον Ζέλιν, ερευνητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Μπράνταις.

Το ηλεκτρονικό «μπλακάουτ» οφείλεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε κυβερνοεπίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστοι εναντίον της Αλ Κάιντα.

Μετά την επίθεση, διακόπηκε η λειτουργία των κυριότερων ιστότοπων της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των σάιτ al-Fida και Shamukh al-Islam, τα οποία λειτουργούν ως «κόμβοι», προσφέροντας πρόσβαση -

μέσω συνδέσμων - σε όλες τις σχετικές με την οργάνωση διαδικτυακές τοποθεσίες (σάιτ, φόρουμ κ.λπ.).

«Τα φόρουμ αυτά πιστοποιούν την αυθεντικότητα των μηνυμάτων που αναρτά η Αλ Κάιντα, ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικά. Οι οπαδοί (της οργάνωσης) τα επισκέπτονται τακτικά, διότι ξέρουν ότι είναι τα μόνα μέρη στα οποία μπορούν να δουν τα μηνύματα της Αλ Κάιντα», εξήγησε ο κ. Ζέλιν.

Ένας από τους δύο βασικούς ιστότοπους της οργάνωσης, ο Shamukh al-Islam, επανεμφανίστηκε στον Παγκόσμιο Ιστό την Δευτέρα, αλλά το περιεχόμενο το οποίο φιλοξενούσε είχε αφαιρεθεί. Μόνον ένας δευτερεύων ιστότοπος της Αλ Κάιντα, ο Ansar al-Mujahideen, επαναλειτούργησε πλήρως τρεις ημέρες μετά την κυβερνοεπίθεση.

Ποιος έκανε την επίθεση;

Μέχρι στιγμής, ουδείς (κυβέρνηση, οργάνωση ή ιδιώτης) έχει αναλάβει την ευθύνη για το ηλεκτρονικό «μπλακάουτ», το οποίο οφείλεται πιθανότατα σε συντονισμένη κυβερνοεπίθεση, όπως δήλωσαν αναλυτές του Διαδικτύου και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Στην εκδοχή της επίθεσης συνηγορεί και το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα ανέκαθεν αναρτούσε προειδοποιητικά μηνύματα όταν επρόκειτο να θέσει τους ιστότοπούς της εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης ή τεχνικής βλάβης.

Το ψηφιακό σαμποτάζ θα μπορούσε να έχει γίνει από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή ακόμη και από ιδιώτες χάκερ, υποστήριξε ο Τζέιμς Λιούις, διευθυντής του Προγράμματος Τεχνολογίας και Δημόσιας Πολιτικής στο αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Ψηφιακή «παρακμή»

Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι οι ιστότοποι της Αλ Κάιντα βρίσκονται εκτός λειτουργίας επί σχεδόν μισό μήνα, υποδηλώνει ότι η οργάνωση αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επίθεση και έχει χάσει την διαδικτυακή «δύναμη» που κάποτε είχε.

«Το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να επαναφέρουν αμέσως σε λειτουργία τους ιστότοπούς τους δεν είναι καλό σημάδι γι’ αυτούς. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σημάδι παρακμής», υποστήριξε ο κ. Λιούις.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η Αλ Κάιντα «αφοπλίζεται» σταδιακά σε όλα τα επίπεδα.

Η κίνηση στους ιστότοπούς της έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ο Άαρον Ζέλιν, ενώ ο αριθμός των φόρουμ της έχει μειωθεί από 13 που ήταν το 2008 σε επτά σήμερα.

Η τελευταία φορά που οι ιστότοποι της Αλ Κάιντα δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση ήταν τον Ιούνιο του 2010, όταν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να μ

Keywords
Τυχαία Θέματα