Ερντογάν: Η Αγία Σοφία προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους ως δικαίωμα της Άλωσης

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις με φόντο την Αγία Σοφία προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ διατύπωσε το αίτημά του για τζαμί στην Αθήνα.

Μετά την ανάγνωση του Κορανίου εντός του ναού στο πλαίσιο της επετείου για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο «σουλτάνος» σε ομιλία του στα εγκαίνια νοσοκομείου, τόνισε πως ««ο Mωάμεθ όταν μπήκε στην πόλη του έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή που τον περίμεναν. Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος,

καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα της Άλωσης προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους».

Erdoğan: "Ayasofya dini bir husumetle yerle yeksan edilmek yerine daha da güzelleştirilerek fetih hakkı olarak Müslümanların hizmetine sunulmuştur."

— AA Canlı (@AACanli) May 31, 2020

«Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν ανταποκρινόμενα στις ανάγκες» πρόσθεσε.

Όπως είπε «σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος.Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χρησιμοποιεί την Αγία Σοφία για πολιτικούς λόγους

Η κακόγουστη φιέστα πάντως του τούρκου προέδρου στην Αγία Σοφία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός των τειχών στην Τουρκία.

Σε άρθρο με τίτλο «Γιατί η Αγία Σοφία δεν κατακτήθηκε την περσινή χρονιά;», ο τούρκος δημοσιογράφος Ακίφ Μπεκί τονίζει στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Καράρ» πως όποτε υπάρχει κρίση με την Δύση ή εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, το πρώτο πράγμα στο οποίο μπαίνει η κυβέρνηση στον πειρασμό να πράξει, είναι να ανακοινώσει πως θα ανοίξει την Αγία Σοφία για μουσουλμανική προσευχή.

Και στη συνέχεια αναβάλλεται, «αλλά διατηρείται ζωντανή η προσδοκία για να επανέλθει και πάλι το ‘λαικό αφήγημα’ της Αγίας Σοφίας όποτε χρειαστεί, προκειμένου να παρηγορείς και να αποσπάς την προσοχή της κοινής γνώμης, παίζοντας με τα σύμβολα» γράφει χαρακτηριστικά ο τούρκος αρθρογράφος, που αναρωτιέται γιατί δεν άνοιξε πέρυσι η Αγία Σοφία ως τζαμί μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν.

Προσβολή η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία

Σε αυστηρό τόνο ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην κίνηση των Τούρκων να αναγνώσουν το Κοράνι εντός του ναού της Αγίας Σοφίας.

«Η ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Όπως τόνισε «η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος».

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα» κατέληγε η ανακοίνωση.

Πέτσας: Άλλο πράγμα να είναι κανείς προκλητικός και άλλο να είναι ισχυρός

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως «είναι άλλο πράγμα να είναι κανείς προκλητικός και άλλο πράγμα να είναι ισχυρός. Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε ψυχραιμία και υπεύθυνη στάση και αυτό το έχουν δει όλοι οι Έλληνες στην πράξη και όχι στα λόγια».

Όσον αφορά την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την εικόνα προκλητική. «Έχει αποδοκιμαστεί και από τη Διεθνή Κοινότητα, όχι μόνο από τη δική μας πλευρά, από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι θέμα μόνο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς γενικά. Είναι ζήτημα προσβολής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που συμβολίζει πολύ-πολύ περισσότερα από μια προπαγανδιστική φιέστα» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα