Εστρωσαν το χαλί για Μητσοτάκη και Ερντογάν

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε χθες στην Αγκυρα η συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, με τον ομόλογό της Μπουράκ Ακτσαπάρ για τον Πολιτικό Διάλογο, το πρώτο από τα βήματα του νέου γύρου διμερών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που αναμένεται να κορυφωθεί τον Μάιο με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα και την 5η συνάντησή

του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διερευνητικές συνομιλίες των δύο υφυπουργών ξεκίνησαν γύρω στις 12 το μεσημέρι και διήρκεσαν περίπου δύο ώρες, ενώ η συνάντηση συνολικά άγγιξε σε διάρκεια τις τέσσερις ώρες. Σε κοινή δήλωση που εξεδόθη με το πέρας της συνάντησης – στην οποία συμμετείχαν συνεργάτες των δύο υφυπουργών και υπηρεσιακοί παράγοντες εκατέρωθεν – τονίστηκε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης του νέου γύρου ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων τέθηκαν επί τάπητος πτυχές των διμερών σχέσεων καθώς επίσης και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Κατά το χθεσινό τετ α τετ, οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, διερευνώντας επιπλέον τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας. Αντικείμενο των συνομιλιών Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ υπήρξε και η αξιολόγηση των προετοιμασιών για το ταξίδι του έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία τον Μάιο, ενώ από το τραπέζι του διαλόγου δεν έλειψε και ένας απολογισμός της επιτευχθείσας, μέχρι στιγμής, προόδου στους υφιστάμενους διαύλους διαλόγου, με πλήρη κάλυψη του συνόλου των πτυχών της διμερούς σχέσης.

Αποφυγή των «καυτών» θεμάτων

Οπως ήταν αναμενόμενο, εκτός από το φάσμα των διμερών θεμάτων και τα χαμηλής ατζέντας κοινά θέματα που ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όπως είναι η Πολιτική Προστασία και το Μεταναστευτικό, στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνάντησης δεν συμπεριλαμβανόταν η συζήτηση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που όμως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του νέου γύρου Πολιτικού Διαλόγου ήταν η αποφυγή δηλώσεων που μπορεί να δυναμιτίσουν το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας τον Δεκέμβριο, όπως, άλλωστε, προβλέπεται και από το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, στο οποίο γίνεται ρητή αναφορά στη «σημασία των αποτελεσματικών διαύλων και μηχανισμών επικοινωνίας» και στην «αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης».

Ακόμη ένα θέμα που ετέθη στις διερευνητικές συνομιλίες ήταν και το ζήτημα με τις Νavtex που εκδίδει το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά ανεβάζοντας τους τόνους στο Αιγαίο, γεγονός που από πολλούς αποδίδεται στην προεκλογική περίοδο την οποία διανύει η Τουρκία έως το τέλος Μαρτίου που θα διεξαχθούν οι τουρκικές δημοτικές εκλογές.

Εξέχουσας σημασίας ζήτημα στη χθεσινή ατζέντα ήταν μια πρώτη συζήτηση για την προετοιμασία της συνάντησης ΜητσοτάκηΕρντογάν στην Αγκυρα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετείται πλέον μεταξύ 8 και 18 Μαΐου, χωρίς να έχει κλειδώσει ωστόσο ακόμα η οριστική ημερομηνία. Εως τότε θα έχουν μεσολαβήσει οι διμερείς επαφές για τη Θετική Ατζέντα στην Τουρκία μεταξύ Φραγκογιάννη και Ακτσαπάρ στις 15 Απριλίου και η συνάντηση για τα πολιτικοστρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στις 22 Απριλίου στην Αθήνα μεταξύ Ακτσαπάρ και πρέσβεως Λαλάκου.

Ακολουθεί συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Οπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, δεν αποκλείεται πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο να λάβει χώρα και ακόμα μια συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν εντός Απριλίου. Απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με το σύνθετο εγχείρημα της τουριστικής βίζας-εξπρές σε τούρκους πολίτες για διακοπές σε 10 ελληνικά νησιά, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι η πρώτη φάση υλοποίησης της συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο στην Αθήνα με στόχο, μεταξύ άλλων, την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο λαών, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 30 Μαρτίου, με 5 νησιά τα οποία διαθέτουν ήδη τις υποδομές να το υποστηρίξουν, όπως είναι η Κως και η Ρόδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα