Έτοιμη να παρέμβει στην αγορά ομολόγων η ΕΚΤ

Στο μεταξύ, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν προσπάθησε με δηλώσεις του στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του σχετικά με την πιθανότητα περαιτέρω παρέμβασης της ΕΚΤ εκτός «του θεσμικού της ρόλου» και χρήσης μη συμβατικών εργαλείων. «Η χρηματοδότηση χρέους από τις κεντρικές τράπεζες (στην Ευρώπη) απαγορεύεται ρητά από τις συνθήκες»,
τόνισε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank).
Ωστόσο, σύμφωνα με «ΤΟ ΒΗΜΑ», η έστω και περιορισμένης έκτασης αγορά κρατικών ομολόγων κρίνεται απαραίτητη σε αυτή τη φάση καθώς το κόστος δανεισμού για τις χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών (Ιταλία και Ισπανία) βρίσκεται και πάλι από σήμερα σε ανοδική τροχιά. Συγκεκριμένα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει άνοδο κατά 20 μονάδες βάσης στο 6,5% και το αντίστοιχο ισπανικό στο 5,9%.
Αργότερα, μέσα στην ημέρα, θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Ιταλίας αξίας επτά δισ. ευρώ ενώ η Γαλλία θα δημοπρατήσει τίτλους ονομαστικής αξίας 6,5 δισ. ευρώ. Μία ακόμα δημοπρασία πενταετών ομολόγων για την Ιταλία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.
Η μέχρι σήμερα παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ( ύψους άνω των 200 δισ. ευρώ) δεν έχει καταφέρει πάντως να καθησυχάσει τις αγορές καθώς την περασμένη μόλις εβδομάδα το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου της Ιταλίας έφτασε και πάλι το 7%. Ιδιαίτερα για την Ιταλία το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις καθώς τους επόμενους τρεις μήνες καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 450 δισ. ευρώ καταβάλλοντας τόκους άνω των 55 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές της UBS.
«Είναι προφανές ότι οι δημοπρασίες θα είναι δύσκολες και η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα» δήλωσε ο αναλυτής της Credit Agricole Λούκα Ζέλινεκ στο πρακτορείο Bloomberg.
Keywords
Τυχαία Θέματα