Έτσι θα μειωθούν οι τεράστιες αναμονές στα νοσοκομεία – Τι είναι το «βραχιολάκι» που έρχεται στα Επείγοντα

Μία παράλληλη πραγματικότητα για τις εφημερίες των κομβικών νοσοκομείων της Αττικής – αυτή που ισχύει με τις πολύωρες αναμονές και την συνεπακόλουθη ταλαιπωρία που επιφυλάσσει το σύστημα στους ασθενείς και εκείνη που σχεδιάζεται – παρουσίασε το υπουργείο Υγείας.

Στόχος είναι μέσω των προσλήψεων προσωπικού, την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων αλλά και τη συμβολή των Κέντρων Υγείας να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής στις 5 ώρες, από τις 8 και πλέον όπως συμβαίνει σήμερα, βελτιώνοντας έτσι αισθητά ένα μαύρο κεφάλαιο στη λειτουργία του ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό από τον επόμενο μήνα δρομολογείται η πιλοτική

χρήση ενός συστήματος ιχνηλάτησης («βραχιολάκι») σε τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής (όπως ο Ευαγγελισμός, το Ιπποκράτειο και το Κωνσταντοπούλειο, το Λαϊκό ή ο Ερυθρός Σταυρός), χαρτογραφώντας έτσι τη διαδρομή των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και καταγράφοντας τις παθογένειες σε «πραγματικό χρόνο» και πραγματοποιώντας διορθωτικές παρεμβάσεις.

Σε δεύτερο χρόνο το «βραχιολάκι» θα επεκταθεί σε περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής ενώ σε περίπου ενάμιση χρόνο, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, εκτιμάται πως όλοι οι πολίτες μέσω ειδικού app θα μπορούν να ενημερώνονται για τις αναμονές στα Επείγοντα όλων των νοσοκομείων.

Ο e-οδηγός, σε κάθε περίπτωση, θα συμβάλει σημαντικά στην επιλογή των πολιτών όταν αναζητούν εφημερεύουσα δομή, δεδομένου πως στο μεταξύ θα έχουν ενταχθεί δυναμικά και τα Κέντρα Υγείας στο εφημεριακό σύστημα. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενεργοποιούνται εννέα συνολικά Κέντρα Υγείας σε 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, τα οποία ούτως ή άλλως αναλαμβάνουν έκτακτα περιστατικά.

Ενδεικτικά η ίδια αναφέρθηκε σε εκείνο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που «λειτουργεί σε 24ωρη βάση και μπορεί να εξυπηρετεί ήπια περιστατικά (π.χ. γρίπη, ιώσεις)». Ενα ακόμη παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου «που από εφημερία σε εφημερία αντιμετωπίζει 350 άτομα ενώ οι γιατροί εκεί έχουν τα μέσα να κάνουν και θρομβόλυση». Η ίδια εντούτοις, συμπλήρωσε πως είναι αναγκαία η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού), ώστε να είναι σε θέση το επόμενο διάστημα οι δομές της Πρωτοβάθμιας να συμβάλουν πιο οργανωμένα στην αποσυμφόρηση των εφημεριών των μεγάλων νοσηλευτικών μονάδων.

Σε επτά άξονες

Παράλληλα όμως, και σύμφωνα με τον Θεμιστοκλέους το ίδιο σχέδιο, που κινείται σε επτά άξονες, συμπεριλαμβάνει απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού – γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων κ.ά. –, οι οποίοι θα απορροφηθούν αποκλειστικά στα ΤΕΠ, προσφέροντας έτσι λειτουργική ανάσα.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην τοποθέτηση 25 στελεχών του Ερυθρού Σταυρού σε νοσοκομεία – πυλώνες (Αττικόν, Ευαγγελισμός και Γεννηματάς) για την εξυπηρέτηση και καθοδήγηση των ασθενών στις εφημερίες, προσφέροντας «μία πιο ανθρώπινη προσέγγιση και υπηρεσίες άνεσης, παρά τον πόνο που βιώνουν». Και διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι χρόνοι αναμονής να μηδενιστούν. «Μηδέν ούτε μπορεί να γίνει, ούτε υπάρχει πουθενά, ούτε πρέπει και να γίνει. Οσο πλησιάζουμε προς το 5ωρο σε μέσο χρόνο, είμαστε πολύ καλά. Οσο πλησιάζουμε προς το 10ωρο δεν είμαστε καλά. Ο στόχος του σχεδίου που σας παρουσιάζουμε είναι να πηγαίνουμε προς το 5ωρο».

Επιπρόσθετα και όπως προβλέπει το ίδιο σχέδιο είναι σε εξέλιξη κτιριακά έργα (με έμφαση στις ανακαινίσεις στα ΤΕΠ), η ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις (όπως το νομοσχέδιο τραύματος που βρίσκεται υπό διαβούλευση) – δηλαδή, μέτρα που αναμένεται να βελτιώσουν τις εφημερίες στην Αττική.

Εν τω μεταξύ, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πως το ηλεκτρονικό σύστημα για ραντεβού (finddoctors.gov.gr) με συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ (συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών γιατρών και τις δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές) θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας πως αναγκάστηκε να δώσει παράταση ενός μήνα επειδή δεν ήθελε «μια τόσο ωραία μεταρρύθμιση, που σκοπό έχει να κάνει την εξεύρεση ραντεβού για τον ασθενή εύκολη, να την καταστήσουμε πάλι ένα αντικείμενο καβγά με τους συνδικαλιστές». Μάλιστα, όπως είπε, σε δεύτερο χρόνο θα ενταχθούν στην ίδια πλατφόρμα και νοσοκομειακοί γιατροί που πραγματοποιούν απογευματινά ιατρεία αλλά και ιδιώτες (μη συμβεβλημένοι) γιατροί, όπως και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα