Ευλογιά των πιθήκων: Η mpox δεν είναι ο νέος κορονοϊός, ξεκαθαρίζει στέλεχος του ΠΟΥ

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπογράμμισε σήμερα, Τρίτη 20 Αυγούστου, ότι η mpox -η λεγόμενη ευλογιά των πιθήκων, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για το νέο ή το παλιό στέλεχος της ασθένειας- δεν είναι ο νέος κορονοϊός καθώς οι αρχές γνωρίζουν πώς να ελέγξουν την εξάπλωσή της.

«Μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την mpox από κοινού», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Οπότε, θα επιλέξουμε

να θέσουμε σε εφαρμογή τα συστήματα για τον έλεγχο και την εξάλειψη της mpox παγκοσμίως ή θα εισέλθουμε σε έναν ακόμη κύκλο πανικού και αμέλειας; Ο τρόπος που θα απαντήσουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για την Ευρώπη και τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χανς Κλούγκε.

Η mpox είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλεί δερματικές βλάβες με πύον και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Συνήθως είναι ήπια, αλλά μπορεί να προκαλέσει και τον θάνατο ασθενών.

Το στέλεχος clade 1b της mpox έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία διότι φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα μέσω της απλής επαφής. Κρούσμα του στελέχους αυτού επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σουηδία και συνδέεται με επιδημία της νόσου στην Αφρική.

Ο Χανς Κλούγκε σχολίασε ότι η εστίαση στο νέο στέλεχος clade 1 δίνει στην Ευρώπη την ευκαιρία να επικεντρωθεί εν νέου στο στέλεχος clade 2 που προκαλεί πιο ήπια νόσηση, προκειμένου να προσφέρει καλύτερες συμβουλές δημόσιας υγείας και εποπτείας.

Περίπου 100 νέα κρούσματα του στελέχους clade 2 καταγράφονται κάθε μήνα στην περιοχή της Ευρώπης, κατέληξε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Mpox: Απέτυχε στις δοκιμές φάρμακο για το νέο στέλεχος

Το κύριο αντιικο φάρμακο στο οποίο ήλπιζαν οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση της επιδημίας mpox που απειλεί να εξαπλωθεί από την Αφρική απέτυχε σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Τα ευρήματα ωστόσο δίνουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη θνητότητα του ιού, η οποία όπως φαίνεται πέφτει με την κατάλληλη φροντίδα κάτω από το 2%, σημαντικά πιο κάτω σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η κλινική δοκιμή που χρηματοδότησαν τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αφορούσε την τεκοβιριμάτη, ένα αντιικό φάρμακο της αμερικανικής εταιρείας SIGA Technologies που είχε αρχικά αναπτυχθεί για την ευλογιά, μια συγγενική ιογενή ασθένεια που πλέον έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη.

Το φάρμακο χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της mpox, η οποία ήταν παλαιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, αν και μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αξιόπιστα κλινικά δεδομένα.

Στις 14 Αυγούστου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας, το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης ενός νέου στελέχους της mpox, με την ονομασία Κλάδος Ι, το οποίο θεωρείται πιο επικίνδυνο από τον Κλάδο ΙΙ που προκάλεσε την προηγούμενη παγκόσμια επιδημία το 2022.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στις 15 Αυγούστου, η τεκοβιριμάτη δεν επιτάχυνε την ανάρρωση σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από mpox Κλάδου Ι.

«Σίγουρα δεν είναι τα ιδανικά αποτελέσματα που όλοι ελπίζαμε» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Science ο Τζέισον Κίντρατσουκ, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα στον Καναδά.

Η τελική ανάλυση ωστόσο εκκρεμεί και το φάρμακο υπάρχει περίπτωση να βοηθά στην ανάρρωση έστω για κάποιες υποκατηγορίες ασθενών. Η SIGA Technologies υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι η τεκοβιριμάτη προσφέρει «σημαντικό όφελος» για τα βαριά περιστατικά και όσους ξεκίνησαν θεραπεία αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η δημοσίευση των τελικών δεδομένων αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα