Ευνομία και ευταξία

Σε θεωρητική βάση, μια νομοθετική παρέμβαση για τις πορείες προωθείται πρωτίστως με το βλέμμα στραμμένο στο συντηρητικό ακροατήριο. Στο δόγμα «νόμος και τάξη» είναι το κοινό που φαίνεται περισσότερο προσκολλημένο – και η δυναμική ένστολη παρουσία αντιμετωπίζεται ως αναγκαιότητα. Για τους πιο σκληροπυρηνικούς, η στολή αυτή ντύνει την εξουσία και φροντίζει για την ευνομία.

Με το βλέμμα σε αυτό το ακροατήριο, ένα περιοριστικό πλαίσιο για τις πορείες και τις μαζικές κινητοποιήσεις είχαν εξετάσει τόσο η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή όσο και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Τα

σχέδια δεν προχώρησαν για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίοδο: Ο Καραμανλής δεν ήθελε να μπει σε μια αντιπαράθεση με την αριστερή πλευρά του χάρτη, ο Σαμαράς είχε να διαχειριστεί μια συγκυβέρνηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο – και σε πρώτη φάση και με τον Φώτη Κουβέλη.

Για την παρέμβαση που επίκειται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς διαθέτει αυτονομία. Αλλά δεν θεωρεί απλώς ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να προχωρήσει σε μέτρα που μπορεί να τροφοδοτήσουν ένα συγκρουσιακό κλίμα. Η οπτική του Μαξίμου για τις πορείες δεν περνά μέσα από το δόγμα «νόμος και τάξη», τουλάχιστον δεν είναι αυτό το βασικό κίνητρο.

Η νομοθετική αλλαγή έχει να κάνει περισσότερο με τη «ζωή στην πόλη» και θα επιδιωχθεί να συνδεθεί με την «κοινωνία των πολιτών».

Ενα μέτρο κατασταλτικού χαρακτήρα, συνεπώς, μπορεί να µπει σε προοδευτικό καλούπι. Ισως γι’ αυτό η παρέμβαση θα περιοριστεί στις κινητοποιήσεις εντός του αστικού ιστού και θα αφήνει εκτός το εθνικό οδικό δίκτυο. Οι αποκλεισμοί δρόμων, λιμανιών κ.λπ., άλλωστε, έχουν να κάνουν και με άλλα ποινικά αδικήματα, που συνδέονται με την παρακώλυση συγκοινωνιών και τις μεταφορές.

Οι πορείες θα επιδιωχθεί να αποσυνδεθούν, λοιπόν, από τον αστυνομικό χαρακτήρα της παρέμβασης και να συνδεθούν με ένα ευρύτερο πλέγμα ρυθμίσεων και αλλαγών. Το πρότζεκτ του Μαξίμου έχει έναν ορίζοντα εξαμήνου που αφορά γενικότερα τους ρυθμούς και την ποιότητα ζωής στο αστικό κέντρο.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης περιμένει λίαν συντόμως τις μελέτες για τη χωροταξική ενοποίηση και αναβάθμιση της ευρύτερης ζώνης που δημιουργούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο, ενώ υπό σχεδιασμό βρίσκεται και ένα εθνικό σχέδιο για τα ΑμεΑ. Προσβασιμότητα και στήριξη σε νέα βάση – και μια νέα ατζέντα που μπορεί να απορροφήσει άλλους κραδασμούς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι το καλούπι για τις πορείες θα κριθεί στον δρόμο, ιδίως σε μια περίοδο που στον δρόμο επιδιώκει να επιστρέψει και η αντιπολίτευση. Αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να συνοδεύει συχνά-πυκνά το πεζοπόρο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, οι κινητοποιήσεις μπορεί να αποκτήσουν άλλη διάσταση.

Αλλά το ρίσκο αφορά κάθε πλευρά, αφού δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κοινωνία δεν θα αντιμετωπίσει την «επαναστατική γυμναστική» ως άσκηση γραφικότητας. Η εμπλοκή του υπουργού Επικρατείας και σε αυτό το πρότζεκτ, πάντως, στοχεύει να αναδείξει το θεσμικό και λειτουργικό περίβλημα και όχι το επιχειρησιακό – που είναι δουλειά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το «τελεσίγραφο» για την εκκένωση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί είναι ένα κομμάτι του συνολικού εγχειρήματος. Ο συνταγματολόγος Γεραπετρίτης ελέγχει το πλαίσιο νομιμότητας κάθε ενέργειας, αφού τυχόν παρεκτροπές σε αυτό το πεδίο θα μπορούσαν να εξεγείρουν την «κοινωνία των πολιτών».

Και η δική της αντίδραση για αποφάσεις και υπουργικές κινήσεις θα είναι από τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη την ώρα της αξιολόγησης της κυβερνητικής ομάδας, πέραν των χρονοδιαγραμμάτων και του αριθμού των νομοσχεδίων που έφθασαν στη Βουλή. Το θέμα θα απασχολήσει τον Μητσοτάκη όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της προεδρικής εκλογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα