Ευρωεκλογές 2024: Αυτοί είναι οι 5 εκλεκτοί Κασσελάκη που συμπληρώνουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε στο κέντρο πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος μάλιστα γνωστοποίησε τα τελευταία πέντε ονόματα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές 2024.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι 35 υποψήφιοι προέκυψαν μετά από τις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές, οι άλλες δύο θέσεις ανήκουν στους εν ενεργεία ευρωβουλευτές Κώστα Αρβανίτη και Ελένη Κουντουρά και απέμεναν ακόμη πέντε ονόματα για

να ανακοινωθούν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι αυτοί θα είναι η Λεκατσά Μέλπω συνταξιούχος φαρμακοποιός και η αφανής ηρωίδα του Πολυτεχνείου. Η Σίνου Δέσποινα, επίκουρη καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια Κοσμήτορας Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord. Η Κόρδατζη Βιολέτα, μηχανικός μηχανολογικού σχεδιασμού. Ο Παπαλαζάρου Βασίλειος, μεταδιδακτορικός ερευνητής – βιολόγος και η Βενέρη Λύδια, δικηγόρος, διεθνολόγος, υποψήφια διδάκτωρ διεθνούς δικαίου.

Τα βιογραφικά των πέντε υποψηφίων Λεκατσά Μέλπω: Συνταξιούχος Φαρμακοποιός

Λεκατσά Μέλπω

Η αφανής ηρωίδα του Πολυτεχνείου.

Η Μέλπω Λεκατσά ήταν 20 χρονών το 1973 και ήταν φοιτήτρια της Φαρμακευτικής.Έζησε από κοντά τα γεγονότα της Νομικής, μπήκε στην παρανομία,  βρέθηκε κυνηγημένη για μήνες, αποκλεισμένη από τους γονείς της, συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου αφού εκείνη ήταν υπεύθυνη για το φαρμακείο που είχε στηθεί, περιποιήθηκε τους τραυματίες, φίλους της, συναγωνιστές και μετά μπήκε και πάλι στην παρανομία. Η αγωνία της για να μην συλληφθεί από το ΕΑΤ ΕΣΑ τελείωσε στις 24 Δεκεμβρίου του 1973 οπότε και συνελήφθη.

Έμεινε στην φυλακή 3,5 μήνες έδωσε αγώνα για να επιβιώσει και τα κατάφερε. Δύσκολα μιλάει για εκείνα τα χρόνια όχι γιατί δεν θέλει να θυμάται αλλά γιατί «κάθε χρόνο η επέτειος του Πολυτεχνείου με βαραίνει ακόμη περισσότερο γιατί από την μια δικτατορία που πολεμήσαμε για να βρούμε την ελευθερία μας υποδουλωθήκαμε σιγά- σιγά σε κάτι πιο ύπουλο και πιο αθόρυβο» λέει η ίδια.

Σίνου Δέσποινα: Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια Κοσμήτορας Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord

Σίνου Δέσποινα

Η Δέσποινα Σίνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Ελληνίδα και Γαλλίδα πολίτης. Είναι επίκουρη καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια Κοσμήτορας και διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνής Συνεργασία και ΜΚΟ στη Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord (Γαλλία).

Υπήρξε μέλος της ομάδας συμβούλων του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα και είναι μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Οργάνωσης Μελών Γαλλίας. Με αυτή την ιδιότητα συμμετέχει στην ομάδα εργασίας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τον αγώνα κατά της ακροδεξιάς.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris-Panthéon-Assas στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και κάτοχος δύο μεταδιδακτορικών από το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Cergy-Pontoise. Η διατριβή της με θέμα Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως νομικός δρων του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τιμήθηκε με το Βραβείο «Γεώργιος Τενεκίδης» 2009. Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ, του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Ιδρύματος Robert Schuman και της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.

Είναι ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εμπειρία πεδίου στον τομέα της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα (αποστολές σε Τουρκία, Ρωσία, Λευκορωσία, Τσετσενία, Κολομβία, Αργεντινή κ.α.). Εργάστηκε μεταξύ άλλων ως επιστημονικός συνεργάτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, της UNESCO και της γαλλικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Διετέλεσε συντονίστρια των γαλλόφωνων τμημάτων του Ακαδημαϊκού Δικτύου για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος. Είναι εκλεγμένη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και μέλος της Γαλλικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου.

Τα πεδία διδασκαλίας και ερευνών της – με πάνω από 60 επιστημονικές δημοσιεύσεις – περιλαμβάνουν το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρωπιστικά ζητήματα, τις κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τη νομική και πολιτική διάσταση των «κοινών», τις νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας, καθώς και τον ρόλο των πανεπιστημιακών στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό και διεθνή Τύπο για τρέχοντα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Κόρδατζη Βιολέτα: Μηχανικός μηχανολογικού σχεδιασμού

Κόρδατζη Βιολέτα

Είναι Μηχανικός με εξειδίκευση στον τομέα της Αυτοκίνησης. Έχει εκπαίδευση από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Cranfield University και MBA από το Imperial College. Η εργασία της στην Jaguar Land Rover και τη Ford της έδωσε βαθιά γνώση στον μηχανολογικό σχεδιασμό ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και τη διαχείριση τεχνολογικών έργων. Η επαγγελματική της πορεία σε συνδυασμό με τις σπουδές της, της επέτρεψαν να αναπτύξει επιπλέον δεξιότητες στην ανάλυση δεδομένων και στη μηχανική μάθηση (Machine Learning).

Έχει επιλεχθεί και ανακοινωθεί στο ΤΤ Τεχνολογίας.

Παπαλαζάρου Βασίλειος: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής – Βιολόγος

Παπαλαζάρου Βασίλειος

Σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό στη Μοριακή Παθολογία και Γενετική από το Queen Mary University of London κι έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Βιοϊατρική Μηχανική κατέχοντας υποτροφία από την Cancer Research UK. Εκεί εργάστηκε στο CRUK Beatson Institute στη Σκωτία μελετώντας πως φυσικές δυνάμεις επηρεάζουν βιοχημικά μονοπάτια στο καρκίνο του παγκρέατος με τη χρήση βιοϋλικών, πειραματικών μοντέλων και ομικές τεχνολογίες. Έχει εργαστεί σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μελετώντας βιοχημικά μονοπάτια με θεραπευτική αξία στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο όπου διερευνά την αλληλεπίδραση όγκων με τον ξενιστή κατά την εξέλιξη του καρκίνου με έμφαση στο μεταβολισμό, τις διατροφικές παρεμβάσεις και την αντιμετώπιση της καχεξίας. Έχει συμβάλει σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και σε πατέντες. Συμμετέχει σε διεθνή δίκτυα συνεργασίας και έχει παρουσιάσει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Έχει επιλεχθεί και ανακοινωθεί στο ΤΤ Τεχνολογίας.

Βενέρη Λύδια: Δικηγόρος, Διεθνολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου

Βενέρη Λύδια

Η Λυδία Βενέρη είναι δικηγόρος και Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Εξειδικεύεται σε ζητήματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, νέων τεχνολογιών, προσωπικών δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (με έμφαση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άμυνας και ασφάλειας) και κάτοχος πτυχίου δημοσιογραφίας.

Η διδακτορική της έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ τμήμα της έρευνας της πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I).

Εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ δραστηριοποιείται εθελοντικά σε μη κυβερνητικό οργανισμό ενίσχυσης και προώθησης των γυναικών στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις.

Δείτε εδώ τα βιογραφικά και τα ονόματα και των 42 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα