Ευρωεκλογές: 2+1 αιτίες για τις προκριματικές του ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα χρονιά θα έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις ευρωεκλογές ως σημαντικό σταθμό επιβίωσης στο πολιτικό σκηνικό. Θα είναι η πρώτη φορά που για την Κουμουνδούρου σε κάλπες από το 2008 θα ηγηθεί άλλο πρόσωπο από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πήχης εδώ έχει πάει ψηλά από τον ίδιο τον Κασσελάκη και μιλάει

πλέον για στρατηγική νίκης έναντι της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εδώ όμως θα καταγραφεί μια ακόμη νέα τομή που ήδη συζητείται εντός των κομματικών τειχών του ΣΥΡΙΖΑ και με τον νέο χρόνο θα έχουμε και τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές πάνω στο θέμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως θέλει προκριματικές εκλογές για τη λίστα των υποψηφίων του ψηφοδελτίου. Το κατέστησε σαφές και το στενό του περιβάλλον προσφάτως και μάλιστα η τομή α λα ΗΠΑ αν χρειαστεί θα έχει και καταστατική αλλαγή που θα επέλθει από μια σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής με το νέο έτος. Κι αυτό αφού το κομματικό καταστατικό προβλέπει εσωτερικές εκλογές μόνον αν υπάρχει λίστα για τις ευρωεκλογές και όχι σταυρός.

Οταν είχε πρωτοδιατυπώσει την πρόθεσή του ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταγραφεί ορισμένες ενστάσεις στο εσωτερικό του κόμματος και δη από κορυφαία στελέχη. Μέρος αυτών θεωρούσαν την όλη διαδικασία ως επιρρεπή να πυροδοτήσει εσωστρέφεια και μάλιστα ενόψει μιας υπαρξιακής μάχης όπως είναι οι ευρωεκλογές. Κι αυτό αφού οι προκριματικές που προτίθεται να δρομολογήσει η νέα ηγεσία θα προβλέπουν εσωτερικό δημοψήφισμα για τους 42 νέους υποψηφίους, χωρίς αναγκαστικά η σειρά κατάταξης να γίνει γνωστή – ακριβώς για να μην ευνοηθούν ορισμένοι. «Οι άλλοι θα κάνουν στρατηγική εκλογών και εμείς θα κλεινόμαστε μέσα», έλεγε άτυπα κορυφαίος συριζαίος.

Ενεργοποίηση

Η μεριά πάλι της ηγεσίας θέλει να ενεργοποιεί το όλο κόμμα και να μην αποτελούν οι διαδικασίες αυτές μια από τα πάνω απόφαση του αρχηγού. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επίσης ξεκαθαρίσει δύο ακόμη πράγματα: πως ο ίδιος δεν θα επιλέξει με όρους αριστίνδην κάποιους υποψηφίους, προφανώς δεν σκέπτεται τώρα να είναι στη λίστα ο ίδιος. Και επίσης πως οι δύο νυν ευρωβουλευτές που δεν αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Κώστας Αρβανίτης και η Ελενα Κουντουρά, θα είναι αυτομάτως εκ νέου υποψήφιοι για τη μάχη της 9ης Ιούνη.

Πώς όμως ερμηνεύουν το καινό δαιμόνιο του Κασσελάκη στα ενδοοργανωτικά και την τομή των προκριματικών; Μια κυνική ανάγνωση θέλει με αυτόν τον τρόπο ο Κασσελάκης να ελέγχει καλύτερα το κόμμα του. Το γεγονός δε πως οι υποψήφιοι θα είναι όλοι μέλη και όπως λέει το ρεπορτάζ αρκετοί νέοι, συμπληρώνει μια στρατηγική ανανέωσης και του στελεχικού δυναμικού. Ο Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο τιμόνι του κόμματος είχε πει πως έχει στόχο την απεμπλοκή από τις δομές του χώρου και την ενεργοποίηση της κομματικής βάσης. Μια υπέρβαση των υπαρχόντων ρευμάτων και τάσεων είναι στις στοχεύσεις του προέδρου.

Νέο τοπίο

Από την άλλη μια παράπλευρη πάλι ανάγνωση που δεν είναι αισιόδοξη για τις επερχόμενες εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνη και βάσει των δημοσκοπήσεων βλέπει τις προκριματικές ως διαμοιρασμό της ευθύνης του αποτελέσματος στο κόμμα. Μια χαμηλή πτήση στις εκλογές θα μπορούσε να είναι θρυαλλίδα ακόμη και αμφισβήτησης της νέας ηγετικής ομάδας και αυτό προφανώς τίθεται επί χάρτου για όλες τις πλευρές. Πάντως, οι προκριματικές που θέλει ο Κασσελάκης ολοκληρώνουν μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών που σχηματοποιούν ένα εντελώς νέο τοπίο στα εσωτερικά του κόμματος, ενώ έχει σχέση με τους όρους ανάταξης και εξωστρέφειας που θέλει να κερδίσει η Κουμουνδούρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα