Ευρωκοινοβούλιο : Να αποδειχθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη της ΕΕ προς Ελλάδα και Κύπρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τις ελληνικές θέσεις απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής , Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ.

Ο Μακάλιστερ ανέφερε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, τόνισε ότι η ‘Αγκυρα δεν επιδεικνύει «ενήλικη συμπεριφορά» ενώ επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να αποδειχθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη της ΕΕ προς Ελλάδα

και Κύπρο μέσω ενός αποφασιστικού μηνύματος προς την Τουρκία.

Τουρκική επιθετικότητα

Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δύο άνδρες ο κ. Γκιουλέκας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντάς του ότι «ενώ η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ, αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, και παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η Τουρκία δεν διστάζει να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ  προκειμένου να αποκομίσει οικονομικά και πολιτικά οφέλη», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας.

Παράλληλα, επεσήμανε στον Μακάλιστερ ότι «η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», τον διαβεβαίωσε για «την προσήλωση της χώρας στο διάλογο», ενώ του τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό την απειλή πολέμου και αβάσιμων μονομερών διεκδικήσεων».

Ελπίδα για κυρώσεις

Ακόμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής, εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες  στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής θα προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, καθώς το αντίθετο θα εκληφθεί ως σημάδι αδυναμίας από τη γείτονα χώρα».

Από την πλευρά του, ο Μακάλιστερ συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογο του σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Ακόμα, ανέφερε πως έγιναν προσπάθειες και από τη γερμανική Προεδρία και από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, να υπάρξει αποκλιμάκωση, η οποία όμως, όπως είπε, θα έπρεπε να βασίζεται σε «ενήλικη» συμπεριφορά, την οποία δεν επιδεικνύει η Τουρκία. Επισήμανε, τέλος, ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να αποδειχθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη της ΕΕ προς δύο πολύτιμα μέλη της μέσω ενός αποφασιστικού μηνύματος προς την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα