Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δεν θα αναγνωρίζονται τα ρωσικά διαβατήρια από κατεχόμενες περιοχές

Μετά από τον χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως «Κράτος  τρομοκράτη», με ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση να μην γίνονται δεκτά διαβατήρια και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται από τη Ρωσία σε παράνομα κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τη μη αποδοχή των ταξιδιωτικών εγγράφων που εκδίδει η Ρωσία στις κατεχόμενες

ουκρανικές περιοχές και στις αποκαλούμενες αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, για χρήση όπως η έκδοση βίζας ή η διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με 531 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 34 αποχές.

Διαβάστε επίσης: Φον ντερ Λάιεν: Θα χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει

Η πρόταση

Σύμφωνα με την πρόταση, η Επιτροπή θα πρέπει να συμβουλεύεται τα κράτη μέλη της ΕΕ και να καταρτίζει κατάλογο των ρωσικών ταξιδιωτικών εγγράφων, ιδίως διαβατηρίων, τα οποία δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτά.

Ωστόσο, όσοι διαφεύγουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα εξακολουθήσουν να μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ για ανθρωπιστικούς λόγους. Μετά την επίσημη έκδοση της απόφασης από το Συμβούλιο και τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της.

Τι ανέφερε ο εισηγητής

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία μέσω νομικών και πολιτικών μέσων.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο Putin θα πληρώσει υψηλό τίμημα για αυτόν τον παράνομο πόλεμο και για τα διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται κατά της Ουκρανίας και του λαού της».

Η σημασία του μέτρου

Η Ρωσία εκδίδει διαβατήρια σε κατοίκους της Κριμαίας μετά την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου το 2014, όπως κάνει πλέον και σε άλλες μη ελεγχόμενες από την νόμιμη κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας. Η μη αποδοχή αυτών των ρωσικών διαβατηρίων θα εφαρμόζεται όταν κάποιος ζητά θεώρηση εισόδου (βίζα) στην ΕΕ ή κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν δέχονται ρωσικά διαβατήρια που εκδίδονται σε κατεχόμενες ξένες περιοχές. Η πρόταση αποσκοπεί στη δημιουργία ασφάλειας δικαίου και συντονισμένης και συνεκτικής προσέγγισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα