Έβρος: Πώς οι συνοριοφύλακες «έδιωχναν» στρατό και Frontex για να περνούν οι μετανάστες

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος με τους 5 συνοριοφύλακες που συνεργάζονταν με Τούρκους δουλέμπορους στον Έβρο διευκολύνοντας έναντι αμοιβής την είσοδο παράτυπων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος αποκαλύπτεται από νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη δικογραφία (άνω των 1.800 σελίδων) και δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ο φερόμενος και ως αρχηγός της ομάδας, ο 54χρονος αρχιφύλακας

λάμβανε πληροφορίες για τις ώρες και τα σημεία διέλευσης παράτυπων μεταναστών σε επικοινωνίες που είχε με τουλάχιστον 5 διακινητές από την πλευρά της Τουρκίας.

Πώς καθάριζαν την περιοχή

Η πρώτη περίπτωση διευκόλυνσης εισόδου μεταναστών καταγράφεται από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων την 1η Φεβρουαρίου στην περιοχή των Ψαθάδων.

Ο 54χρονος ενημερώνεται από Τούρκο διακινητή για προσπάθεια διέλευσης 6 αλλοδαπών και αυτός με τη σειρά του ενημερώνει τους άλλους τέσσερις συνοριοφύλακες που συμμετέχουν στο κύκλωμα.

Παράλληλα αιτείται στο Τμήμα Ελέγχου Καμερών την απομάκρυνση όλων των περιπολιών, του Ελληνικού Στρατού και της Frontex, από την περιοχή των Ψαθάδων, με το πρόσχημα ότι η «ειδική ομάδα» έχει σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης παράνομα εισερχόμενων αλλοδαπών και των διακινητών τους.

Αργά το απόγευμα, από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί, ακούγεται ένας από τους συνοριοφύλακες να λέει κάποια στιγμή, «μόλις κατέβηκαν το ανάχωμα, είναι στον κάμπο τον ελληνικό 6 άτομα».

Στη συνέχεια η ομάδα του 54χρονου ακινητοποιεί στο Σουφλί το όχημα του συνοδού διακινητή. Πρόκειται για έναν Βούλγαρο που προσήχθη στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου αλλά λίγη ώρα αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Με την ίδια διαδικασία ακολουθεί νέα επιχείρηση διευκόλυνσης εισόδου αλλοδαπών την 1η Μαρτίου. Πρόκειται για 7 υπηκόους Συρίας.

«Μην ανακατευτεί ο στρατός και μας το χαλάσει»

Επίσης τις 20 Μαρτίου, προσπαθούν να διευκολύνουν την είσοδο 25 μεταναστών και καταγράφεται η ακόλουθη συνομιλία με το Τμήμα Ελέγχου Καμερών: «Ελα, λέω εμείς, ρε παιδί μου, αν τα δικά μας τα άτομα που είναι γύρω στα 25, γιατί έχουμε κάμερα και εμείς, περάσουν και καθίσουν στο σημείο στο Ελληνικό, θα σου πω ότι πέρασαν αυτά που είναι στη νησίδα είναι άσχετα ας ασχοληθεί ο στρατός, δεν έχουμε θέμα μετά. Εμείς έχουμε κάτι συγκεκριμένο που είναι δικό μας».

Η παραλαβή των μεταναστών δεν επιτυγχάνεται, καθώς σταματά σε τυχαίο έλεγχο άλλων αστυνομικών.

Στις 24 Μαρτίου διευκόλυναν 18 μετανάστες, με έναν κατηγορούμενο να εκφράζει την ανησυχία του μήπως ο στρατός τους χαλάσει τη «δουλειά»: «Δεν θα τους είπε ό,τι και να περάσει από κει δεν θα το πιάσουν; Μην ανακατευτεί δηλαδή ο στρατός και μας το χαλάσει».

Στις 28 Μαρτίου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με 11 μετανάστες, το ίδιο στις 7 Απριλίου με 10 μετανάστες, όπου ο 54χρονος θα παραλάμβανε δύο «ζευγάρια παπούτσια» και θα επέστρεφε «καφέδες».

Συνολικά από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων καταγράφηκαν 12 περιπτώσεις διευκόλυνσης εισόδου αλλοδαπών από τη συγκεκριμένη ομάδα συνοριοφυλάκων.

Το email που ξεκίνησε την έρευνα

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία η δράση του κυκλώματος άρχισε να αποκαλύπτεται μετά από ένα ανώνυμο email που εστάλη στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στα μέσα Οκτωβρίου.

Σε αυτή την καταγγελία κατονομάζονται 5 διακινητές με τα παρατσούκλια τους καθώς και οι 5 συνοριοφύλακες.

Εικάζεται ότι η καταγγελία έχει γίνει από συναδέλφους των κατηγορούμενων που είχαν καταλάβει την περίεργη και ύποπτη συμπεριφορά τους όταν είχαν υπηρεσία.

Στη φυλακή

Οι πέντε κατηγορούμενοι είναι ήδη προφυλακισμένοι και κρατούνται στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες ωστόσο οι τέσσερις υπέδειξαν ως εγκέφαλο των 54χρονο που μάθαινε τα σημεία διέλευσης των παράτυπων μεταναστών.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» ο ίδιος υποστήριξε ότι επικοινωνούσε με άτομα από την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία προκειμένου να λαμβάνει πληροφορίες για ομάδες παράνομων αλλοδαπών που επρόκειτο να εισέλθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία να προωθηθούν στην ενδοχώρα. Σκοπός του, όπως υποστηρίζει, η σύλληψη των διακινητών, όχι των συνοδών των μεταναστών που τους έδιναν πληροφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα