Εξεταστική για Τέμπη: ένταση για τον ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού

Με ένταση συνεχίστηκαν χθες οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το δυστύχημα των Τεμπών, μετά και τα δημοσιεύματα για τον μηχανοδηγό της επίμαχης αμαξοστοιχίας, που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα και φέρεται ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που πιθανόν να τον καθιστούσαν ακατάλληλο για την εργασία του. Το ζήτημα έθεσαν με ένταση οι βουλευτές της πλειοψηφίας κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), Ιωάννας Τσιαπαρίκου, η οποία διαβίβασε στην εξεταστική

επιτροπή το πιστοποιητικό με το οποίο ο μηχανοδηγός είχε κριθεί ικανός. Τα «γαλάζια» μέλη της επιτροπής, ωστόσο, έκριναν πως τα έγγραφα που κατέθεσε ήταν ελλιπή, με τον πρόεδρο Δημήτρη Μαρκόπουλο να χαρακτηρίζει το πιστοποιητικό «πρόχειρο, άρα ανεπαρκές» και τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη να ζητά να δοθεί άμεσα ο πλήρης ιατρικός φάκελος του μηχανοδηγού.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Κόκκαλης κατηγόρησε τους κυβερνητικούς βουλευτές για «τυμβωρυχία» και ζήτησε να διαβιβαστούν τα έγγραφα στην Εισαγγελία. Ενώ η Μιλένα Αποστολάκη κατηγόρησε την πλειοψηφία για «πρωτοφανή, συστηματική και επίμονη προσπάθεια συγκάλυψης» με «το κυβερνητικό αφήγημα του ανθρώπινου λάθους να επανέρχεται».

Στην Ευρωβουλή το κράτος δικαίου

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συζήτηση στην Ευρωβουλή με θέμα την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή και εκπρόσωπων του Συμβουλίου και της Κομισιόν. Η ατζέντα επικεντρώνεται σε μια σειρά διόλου κολακευτικών ζητημάτων, με κορυφαία την υπόθεση των υποκλοπών μαζί και με όλα τα απόνερά της. Δηλαδή την πορεία των ερευνών από τις Αρχές και τη Δικαιοσύνη και τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο των ανεξάρτητων Αρχών και των δημοσιογράφων. Το ακόμη πιο σοβαρό είναι ότι, έπειτα από πρόταση της ευρωομάδας των φιλελεύθερων Renew Europe, πάρθηκε με ευρεία πλειοψηφία η απόφαση να εκδοθεί και σχετικό ψήφισμα που θα διατυπώνει τις ανησυχίες των ευρωθεσμών για τις σχετικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Επίσκεψη Στυλιανίδη στην Αγκυρα

Το Μεταναστευτικό θυμίζω ότι αποτέλεσε βασικό αντικείμενο συζήτησης του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας και Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Οπου επικυρώθηκε η συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία, μεταξύ άλλων με τη μόνιμη εγκατάσταση έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και, αντιστοίχως, τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη, για άμεσο συντονισμό. Τα θυμίζω διότι αυτά αναμένεται να συζητήσουν πιο συγκεκριμένα αύριο στην Αγκυρα ο Χρήστος Στυλιανίδης κι ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, συνοδευόμενοι, αμφότεροι, από τα κορυφαία επιτελικά στελέχη των λιμενικών σωμάτων και των ακτοφυλακών. Οι δυο τους είναι σε ανοιχτή γραμμή για το θέμα, άλλωστε, εδώ και μήνες, οπότε η αυριανή συνάντηση θα βάλει μπρος τα πιο πρακτικά, επιχειρησιακά, ζητήματα.

Ερωτηματικά

Το ότι το κλίμα στο Μεταναστευτικό, πάντως, έχει αλλάξει πολύ είναι πλέον προφανές. Φαίνεται και στο ευρωπαϊκό πεδίο όπου μετά την ανάληψη του υπουργείου από τον Δημήτρη Καιρίδη είδαμε να αποκαθίσταται και η σχέση της χώρας μας με την αρμόδια επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, που μας παίνεψε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα. Η περαιτέρω διαχείριση εκ μέρους του υπουργείου απαιτεί επιπρόσθετους πόρους για σημαντικές δράσεις, καθώς η διαχείριση των πόρων από την προηγούμενη ηγεσία του έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα.

Ακόμα προκαλεί ερωτήματα η σκοπιμότητα και το ακριβές αντικείμενο του έργου ύψους άνω των 27 εκατ. ευρώ για την Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικής Βοήθειας στο πλαίσιο των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ 2021-2027) με κύριο ανάδοχο την PwC, η αξία μάλιστα του οποίου επαυξήθηκε κατά 12,5 εκατ. ευρώ λίγες μέρες πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική που έχει προκαλέσει ερωτήματα για τη δραστηριοποίηση της συγκεκριμένης συμβουλευτικής εταιρείας στα έργα Δημοσίου, καθώς και στην προνομιακή σχέση που έχει διαμορφώσει με συγκεκριμένα υπουργεία και κέντρα αποφάσεων.

Η ΕΕ στην Ερυθρά

Συμφωνία για κοινή ναυτική αποστολή της ΕΕ για περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα επετεύχθη μεταξύ των κρατών-μελών σε διπλωματικό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters που παραπέμπει σε πηγές της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένες πληροφορίες αναμένονται, βέβαια, εφόσον η αποστολή συγκροτηθεί. Να τονίσω ωστόσο ότι θα πρόκειται για ξεχωριστή αποστολή από τη διεθνή επιχείρηση «Φύλακας Ευημερίας» στην οποία, ως γνωστόν, αναμένεται να συμμετάσχει και η Ελλάδα. Γι’ αυτήν, όπως σας έχω ξαναγράψει, τα διαδικαστικά είναι σε εξέλιξη, με πληροφορίες να αναφέρουν πως από το Αρχηγείο Στόλου έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την εθελοντική στελέχωσή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα