Έξι μύθοι και επτά αλήθειες για την πανδημία
Από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν ο κοροναϊός άρχισε δειλά να απασχολεί την ειδησεογραφία έως και σήμερα – που η πανδημία σχεδόν μονοπωλεί την επικαιρότητα – έχουν ειπωθεί πολλά σχετικά με τον SARS-CoV-2, δημιουργώντας μοιραία το κατάλληλο έδαφος για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επιχειρώντας να βάλει φρένο στη φρενήρη μετάδοση εσφαλμένων πληροφοριών, ανανεώνει συνεχώς τη λίστα με τους μύθους που καταρρίπτονται σε μια προσπάθεια ορθής ενημέρωσης των πολιτών ανά τον κόσμο.
Υπό τα δεδομένα αυτά το ένθετο «Υγεία» παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα
Η συμβουλή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η μάσκα μειώνει την ικανότητα να αναπνέει κανείς άνετα. Επιπλέον ο ιδρώτας αναπόφευκτα μουσκεύει τη μάσκα με αποτέλεσμα αφενός η διαδικασία της αναπνοής να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και αφετέρου να ευνοείται η ανάπτυξη μικροοργανισμών. Το πλέον αποτελεσματικό μέτρο κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης είναι η τήρηση των αποστάσεων.
Μύθος: Η παρατεταμένη χρήση μάσκας προκαλεί δηλητηρίαση από CO2 ή έλλειψη οξυγόνουΕίναι γεγονός ότι η παρατεταμένη χρήση μάσκας είναι δυσάρεστη, παρ’ όλα αυτά δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Βασική προϋπόθεση είναι η σωστή εφαρμογή και χρήση της, ώστε να επιτρέπει στον χρήστη να αναπνέει κανονικά. Και προσοχή, μην επαναχρησιμοποιείτε μάσκα μιας χρήσης.
Γεγονός: Η πιθανότητα μετάδοσης του νέου κοροναϊού από τα παπούτσια είναι πολύ χαμηλήΠάντως, οι ειδικοί του ΠΟΥ προτείνουν ως προληπτικό μέτρο να αφήνουμε τα παπούτσια μας στην είσοδο, ιδίως εάν στο σπίτι διαμένουν μικρά παιδιά που παίζουν στο πάτωμα. Με τον τρόπο αυτό, οι σόλες των παπουτσιών δεν μεταφέρουν τις βρωμιές των εξωτερικών χώρων στο πάτωμα ή στο χαλί σας.
Μύθος: Ο SARS-CoV-2 συνδέεται με την τεχνολογία 5GΟι ιοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν μέσω ραδιοκυμάτων ή δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Αλλωστε, η νόσος Covid-19 εξαπλώνεται σε πολλές χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G. Εν κατακλείδι, ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Οι άνθρωποι επίσης μπορούν να νοσήσουν εάν ακουμπήσουν μία μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίξουν τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους.
Γεγονός: Το αλκοόλ δεν εξουδετερώνει τον ιόΣυνεπώς, η λύση δεν βρίσκεται στα καλοκαιρινά κοκτέιλ ή τα χειμερινά βαριά ποτά. Αντιθέτως, η κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει σοβαρά την υγεία όταν κανείς ξεφεύγει από το μέτρο.
Μύθος: Οι μύγες μεταφέρουν τον νέο ιό στους ανθρώπουςΜέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται από τις μύγες. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ισχύει και για τα κουνούπια.
Γεγονός: Η ηλιοθεραπεία δεν αποτελεί ασπίδα προστασίας έναντι της νόσου Covid-19Οπως έχει αποδειχθεί και στη χώρα μας, ο νέος ιός κυκλοφορεί ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και θερμοκρασίας. Συνεπώς, η τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας είναι το τρίπτυχο της αποτελεσματικής προστασίας.
Μύθος: Οσοι κρατούν την αναπνοή τους για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα χωρίς έπειτα να βήχουν ή να νιώθουν δυσφορία δεν νοσούν από Covid-19O παραπάνω τρόπος αυτοδιάγνωσης ακούγεται πολύ καλός για να είναι αληθινός. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο ξερόβηχας, το αίσθημα της κόπωσης και ο πυρετός και ο μοναδικός ενδεδειγμένος τρόπος διάγνωσης της νόσου το τεστ. Υπογραμμίζεται ότι οι ειδικοί του ΠΟΥ σημειώνουν ότι το κράτημα της αναπνοής μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Γεγονός: Οι τακτικές πλύσεις της ρινικής κοιλότητας δεν προφυλάσσουν από τη νόσο Covid-19Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι τακτικές πλύσεις με αλατούχο διάλυμα προστατεύουν από μόλυνση με τον νέο κοροναϊό ή αποτρέπουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Υπάρχουν όμως κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι οι συχνές πλύσεις τις ρινικής κοιλότητας μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από κοινό κρυολόγημα να ανακάμψουν ταχύτερα.
Μύθος: Υπάρχουν φάρμακα για τη νόσο Covid-19Δυστυχώς και παρά τις επίπονες προσπάθειες της ερευνητικής κοινότητας δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί φάρμακα που να μπορούν να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν τη νόσο που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Ωστόσο, εκείνοι που μολύνονται λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για την ανακούφιση ή τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους. Οι σχετικές κλινικές μελέτες που τρέχουν εντούτοις αφήνουν περιθώρια για ελπίδες στο μέλλον.
Γεγονός: Τα εμβόλια έναντι της πνευμονίας δεν προστατεύουν από τον SARS-CoV-2Εκτός από το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, το ίδιο ισχύει και για το αντιγριπικό εμβόλιο. Οπως υπογραμμίζουν άλλωστε οι επιστήμονες του ΠΟΥ, ο νέος κοροναϊός είναι τόσο διαφορετικός από εκείνους που κυκλοφορούν, που είναι αναγκαία η δημιουργία ενός νέου εμβολίου. Ομως παρότι τα εμβόλια αυτά δεν είναι αποτελεσματικά έναντι της λοίμωξης Covid-19, παραμένουν ισχυρά όπλα για την προστασία της υγείας.
Μύθος: Το τζίντζερ, το σκόρδο και τα προβιοτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό έναντι της Covid-19Ολα τα παραπάνω είναι ωφέλιμα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και για τη διατήρηση της καλής υγείας, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτελούν ασπίδα προστασίας έναντι του νέου κοροναϊού ή συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση.
Γεγονός: Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του κοινού κρυολογήματος αναγνωρίζουν το νέο κοροναϊόΕρευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» στις αρχές Αυγούστου έδειξε ότι σε μερικούς ανθρώπους τα Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης που έχουν δημιουργηθεί ως απάντηση σε λοίμωξη από κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος μπορούν να αναγνωρίσουν τμήματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Αυτό ενδέχεται να εξηγεί εν μέρει τις διαφορές στις κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης Covid-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Μένει να αποδειχθεί εάν η ανοσολογική μνήμη έναντι άλλων κοροναϊών αρκεί ώστε να προσφέρει κάποιου είδους προστασία έναντι στον νέο κοροναϊό με το να δημιουργεί καλύτερη και ισχυρότερη ανοσολογική αντίδραση μεσολαβούμενη από τα Τ-λεμφοκύτταρα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Χαμός σε πτήση - Έσυραν έξω επιβάτη που ήταν θετικός στον ιό (Pics)
- Βάσεις 2020: Ιστορικό χαμηλό στις Ιατρικές - Πού μπαίνουν υποψήφιοι μόνο με το όνομά τους
- Ο «ακήρυχτος πόλεμος» στη Μεσόγειο: Η Τουρκία κλιμακώνει, ΝΑΤΟ και ΕΕ δοκιμάζονται – Η ελληνική απάντηση
- O λυσσασμένος Aντώναρος έγινε τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ;
- Το δημόσιο ξέσπασμα της Νικολέττας Ράλλη - «Δεν έχετε κάτι καλύτερο να ασχοληθείτε;»
- Κρήτη: Φοιτητής με κορονοϊό συμμετείχε στην εξεταστική του Πανεπιστημίου
- Θλίψη για το θάνατο της 46χρονης εκπαιδευτικού Ειρήνης Καραγιάννη, μητέρας δυο παιδιών
- Καρδιά: Η συνήθεια που σας κάνει κακό – Και πώς θα την «κόψετε»
- Ελληνοτουρκικά - Πέτσας για παρέμβαση Τραμπ: Μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να μην το ζυγίζει κανείς
- Πέθανε ο Γιώργος Βούρος, ο σπουδαίος θεατράνθρωπος, ηθοποιός και σκηνοθέτης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Στον Λευκό Οίκο η φιέστα του Τραμπ για το χρίσμα – Ο «νεκροθάφτης» Μπάιντεν και η μάχη με τον κοροναϊό
- Παναθηναϊκός: Ο Σαβιέρ τα έχει όλα και συμφέρει
- Έξι μύθοι και επτά αλήθειες για την πανδημία
- ΑΕΚ: Οι σκέψεις του Καρέρα ενόψει τελικού
- Πανελλαδικές 2020: Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων – Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές
- Σε διαβούλευση ο πτωχευτικός νόμος: Πότε θα εφαρμοστεί – Τι αλλαγές φέρνει
- EE: Αυτά είναι τα συστήματα που θα έχουν υποχρεωτικά όλα τα καινούργια αυτοκίνητα
- Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα – Κυρώσεις ζητά από την ΕΕ η Αθήνα
- Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε
- Μητέρες : Πώς μπορούν να βγουν στη σύνταξη 12 χρόνια νωρίτερα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Έξι μύθοι και επτά αλήθειες για την πανδημία
- EE: Αυτά είναι τα συστήματα που θα έχουν υποχρεωτικά όλα τα καινούργια αυτοκίνητα
- Άρης: Δυνατό τεστ με Σάλκε
- Πέτσας για δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο
- Μητέρες : Πώς μπορούν να βγουν στη σύνταξη 12 χρόνια νωρίτερα
- Ενα ...εξωτικό super car με επιδόσεις Formula1
- Λεμπρόν: Η αλλαγή δεν έρχεται μόνο με λόγια
- Παναθηναϊκός: Ο Σαβιέρ τα έχει όλα και συμφέρει
- Σε διαβούλευση ο πτωχευτικός νόμος: Πότε θα εφαρμοστεί – Τι αλλαγές φέρνει
- ΑΕΚ: Οι σκέψεις του Καρέρα ενόψει τελικού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βάσεις 2020 ΦΥΣΙΚΗΣ (ΠΑΤΡΑ) – ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΛ ΓΕΝIKH ΣΕΙΡΑ ΗΜ. (ΝΕΟ)
- Βάσεις 2020 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ) – ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΛ ΓΕΝIKH ΣΕΙΡΑ ΗΜ. (ΝΕΟ)
- Βάσεις 2020 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ) – ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΛ ΓΕΝIKH ΣΕΙΡΑ ΗΜ. (ΝΕΟ)
- Πήλιο: Πέθανε μέσα στη θάλασσα μπροστά στον άντρα της! Σπαραγμός για την Ευτυχία Μέμου
- Βάσεις 2020 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ (ΠΑΤΡΑ) – ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΛ ΓΕΝIKH ΣΕΙΡΑ ΗΜ. (ΝΕΟ)
- Βάσεις 2020 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ) – ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ – ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΛ ΓΕΝIKH ΣΕΙΡΑ ΗΜ. (ΝΕΟ)
- Βάσεις 2020 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΠΑΤΡΑ) – ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΛ ΓΕΝIKH ΣΕΙΡΑ ΗΜ. (ΝΕΟ)
- Βάσεις 2020 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΠΑΤΡΑ) – ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΛ ΓΕΝIKH ΣΕΙΡΑ ΗΜ. (ΝΕΟ)
- Βάσεις 2020 ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΠΥΡΓΟΣ) – ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΛ ΓΕΝIKH ΣΕΙΡΑ ΗΜ. (ΝΕΟ)
- Βάσεις 2020 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ) – ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΛ ΓΕΝIKH ΣΕΙΡΑ ΗΜ. (ΝΕΟ)