Εξω πάμε καλά

Η προσπάθεια να υπονομευτεί το σκάνδαλο των υποκλοπών και του παράνομου λογισμικού Predator στη χώρα μας έχει υπάρξει μερικώς επιτυχής. Η διεθνής διάσταση, όμως, δεν μπορούσε να μείνει για πολύ αναπάντητη. Κι έτσι μάθαμε αυτές τις μέρες (βλ. «ΤΑ ΝΕΑ» 3/9) ότι το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε, όλως τυχαίως, σε αλλαγές, κατά το πολύ αυστηρότερο, των κανόνων με τους οποίους θα αδειοδοτούνται από εδώ και εξής οι εξαγωγές των «ελεγχόμενων ειδών».

Με αυτή την αφορμή ας θυμηθούμε ότι στην Ελλάδα δόθηκαν άδειες για να εξαχθεί

το Predator σε τουλάχιστον τρεις χώρες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι άδειες δίνονταν με αιτήσεις χωρίς υπογραφές και σφραγίδες, χωρίς περιγραφή του προϊόντος, χωρίς έλεγχο πιστοποιητικών χρήστη. Οταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί σε πρόσωπα και εταιρείες που πουλάνε spyware, διάλεξε πρώτη την εταιρεία Intellexa και το Predator και επειδή έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον αμερικανών πολιτών και σε χώρες που εξήχθη μέσω ημών.

Ενα ενδεικτικό παράδειγμα για το πού καταλήγουν τα λογισμικά αυτά είναι το Σουδάν. Οπου εξήχθη με ελληνική άδεια και κατέληξε σε μία εκ των πιο βίαιων παραστρατιωτικών ομάδων στον κόσμο, των «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης», που έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ. Οπως αποκάλυψε ρεπορτάζ διεθνούς ερευνητικής ομάδας (στην οποία συμμετείχε και το ελληνικό inside story) «τις μέρες της απόσυρσης της Γαλλίας από τη βάση της στο Μάλι, στα τέλη του 2022, οι γαλλικές υπηρεσίες στοιχειοθετούσαν τη χρησιμοποίηση του λογισμικού υποκλοπής δεδομένων Predator σε χώρες της Αφρικής, ειδικά στο Σουδάν». Και συνεχίζει: «To λογισμικό είχε αγοράσει ο φύλαρχος Νταγκάλο, που τεκμηριώθηκε ότι δούλευε με τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner». Μέσω Σουδάν η Wagner μπορούσε να το χρησιμοποιήσει και στο Μάλι. Οπως είχαν κάνει και οι Αμερικανοί, οι ανησυχίες αυτές κοινοποιήθηκαν και στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλαγές στους κανόνες εξαγωγής είχε ζητήσει και η Κομισιόν.

Τα αιτήματα των συμμάχων και εταίρων μας ικανοποιήθηκαν. Το ότι έφτασαν κατασκοπευτικά προϊόντα από την Αθήνα σε ομάδες εγκληματιών ξεπεράστηκε ως ένα λαθάκι για το οποίο την πλήρωσαν πειθαρχικά δύο υπάλληλοι. Και η χρήση του λογισμικού στη χώρα μας θα ξεπεραστεί κι αυτή ως ένα παράπτωμα και ένα πολιτικό «μη θέμα». Αρκεί έξω να πάμε καλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα