Φάρμακα για πίεση πρωί ή βράδυ;
Τα φάρμακα για την υπέρταση, μπορούν να χορηγούνται είτε πρωί, είτε βράδυ, όποτε βολεύει καλύτερα τον ασθενή, εκτιμά πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet και η οποία εξέτασε πάνω από 21.000 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μελέτη αυτή όμως, προκάλεσε τον σχολιασμό – επίσης στο Lancet – από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου οι ερευνητές αναφέρονται σε μελέτες που έδειξαν ότι είναι προτιμότερη η νυχτερινή χορήγηση των αντιυπερτασικών φαρμάκων, για να επισημάνουν ακόμη πως άλλες δύο σχετικές μελέτες είναι υπό εξέλιξη, άρα πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα,
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού η υπέρταση είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας και πάσχει από αυτήν πάνω από 1 δισεκατομμύριο πληθυσμού, διεθνώς. Η μεγάλη συχνότητα της υπέρτασης προκαλεί τεράστια επιβάρυνση στα συστήματα υγείας και τις οικονομίες όλων των κρατών.
Η αρτηριακή πίεση αυξομειώνεται στη διάρκεια της ημέρας εξαιτίας των νευροορμονικών διακυμάνσεων. Η μέγιστη αρτηριακή πίεση καταγράφεται συνήθως μετά το ξύπνημα και η χαμηλότερη στη διάρκεια της νύχτας. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας, τότε υπάρχει κίνδυνος για δυσάρεστα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Το γεγονός αυτό, οδήγησε στην υπόθεση ότι τα αντιυπερτασικά φάρμακα θα μπορούσαν να χορηγούνται τη νύχτα, για μίμηση της φυσιολογικής πτώσης της αρτηριακής πίεσης, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένα καρδιαγγειακά αποτελέσματα.
Χορήγηση το βράδυΗ πρώτη προοπτική μελέτη που εξέτασε την νυχτερινή χορήγηση αντιυπερτασικής αγωγής ήταν η ισπανική μελέτη MAPEC. Σε αυτήν, όπου μετείχαν 2.156 άτομα με υπέρταση, δόθηκε η δυνατότητα (με τυχαία επιλογή) κάποιοι ασθενείς να παίρνουν τη βασική αντιυπερτασική τους θεραπεία με ένα ή περισσότερα φάρμακα, το πρωί ή πριν τον ύπνο –χωρίς να έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ώρα ύπνου.
Μετά από διάμεση παρακολούθηση 5,6 ετών, η χορήγηση πριν από τον ύπνο παρατηρήθηκε ότι μειώνει τα συνολικά καρδιαγγειακά συμβάντα (καρδιαγγειακό θάνατο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμικό εγκεφαλικό και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο) με σχετικό κίνδυνο 61%.
Στη συνέχεια, μια άλλη ισπανική προοπτική μελέτη, η δοκιμή Hygia Chronotherapy, η οποία περιελάμβανε 19.084 ασθενείς με υπέρταση με διάμεση παρακολούθηση 6,3 ετών, έδειξε παρόμοια αποτελέσματα, με μείωση 45% του κινδύνου σε καρδιαγγειακά επεισόδια (καρδιαγγειακός θάνατος, έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία επαναγγείωση, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό) σε εκείνους που πήραν τα φάρμακά τους πριν τον ύπνο σε σύγκριση με αυτούς που πήραν τα φάρμακά τους το πρωί. που χορηγήθηκαν για πρωινή χορήγηση.
Παρά την έρευνα επί των μελετών αυτών, και οι δύο εξακολουθούν να βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.
Τελευταίες διαπιστώσειςΗ τελευταία μελέτη ΤΙΜΕ πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων του Ντάντι, της Οξφόρδης, Εδιμβούργου, Γλασκώβης, το Imperial College, το University College London και το Queen Mary University of London. Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου του Ντάντι Ίσλα Μακένζι και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν στη μελέτη όπου μετείχαν 21.104 ασθενείς με υπέρταση, ότι τα αποτελέσματα από τη χορήγηση της αντιυπερτασικής αγωγής πρωί ή βράδυ είχαν παρόμοια αποτελέσματα, οπότε υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνεται η αναγκαία φαρμακευτική αγωγή όποτε προτιμά ο ασθενής.
Η πρωινή λήψη των φαρμάκων γινόταν από τις 6-10 το πρωί και η βραδυνή από τις 8-12 το βράδυ.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 65,1 έτη, το 57,5% ήταν άνδρες και το 90,5% των ασθενών ήταν λευκοί.
Η διερεύνηση αφορούσε το πρώτο μη θανατηφόρο έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Μετά από παρακολούθηση 5,2 ετών, στην ομάδα των απογευματινών φαρμάκων εμφανίστηκε το συμβάν στο 3,4% των ασθενών και στην ομάδα των πρωινών φαρμάκων στο 3,7% των ασθενών, αποτέλεσμα που θεωρείται ότι έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο μελέτες MAPEC και Hygia.
ΕλλείμματαΟι Χουσάμ Σαλάχ και Τζαβάχαρ Μέχτα από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, σχολιάζοντας τη μελέτη, παρατήρησαν ελλείψεις που σχετίζονται με την αναλογική εκπροσώπηση των εθνοτήτων παρά τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, καθώς επίσης και μειωμένη συμμόρφωση των ασθενών της νυχτερινής χορήγησης στην λήψη της αγωγής τους στον ενδεδειγμένο χρόνο. Συγκεκριμένα το 39% των ασθενών της «νυχτερινής ομάδας» και το 22,5% της «πρωινής ομάδας» δεν τήρησαν τον απαιτούμενο χρόνο λήψης του φαρμάκου τους, ενώ περισσότεροι ασθενείς της νυχτερινής ομάδας δεν συμπλήρωσαν το προβλεπόμενο ερωτηματολόγιο, με κίνδυνο να υπάρχει μειωμένη εκτίμηση στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Τέλος, δεν έγινε διαφοροποίηση στο είδος της αντιυπερτασικής αγωγής που χορηγήθηκε, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ανάλυση για τον χρόνο επιλογής της χορηγούμενης αγωγής και των καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων της, δεδομένων των νευροορμονικών διακυμάνσεων.
Στην αναμονήΟι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, υποστήριξαν την ανάγκη αναμονής για ανάλυση των δεδομένων που θα προκύψουν από τις υπό εξέλιξη κλινικές μελέτες BedMed (NCT02990663) και BedMed-Frail (NCT04054648), οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση της επίδρασης του χρόνου στα αντιυπερτασικά φάρμακα και τελικά στα καρδιαγγειακά επεισόδια, προσθέτοντας το θέμα της ποιοτικής αξιολόγησης των διαφορετικών αντιυπερτασικών αγωγών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα 20 επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια
- Θρήνος στην Ημαθία: Μόνος κήδευσε τη 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο ο πατέρας της
- Μαφιόζος γλίτωνε από απόπειρες δολοφονίας αλλά εκτελέστηκε με συμβόλαιο θανάτου του γιού του
- Ο ενταφιασμός των κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την Ελλάδα και η απάντηση σε αριθμούς
- Σκλάβες σε οίκους ανοχής στην Αθήνα: Φρικτές αποκαλύψεις κοριτσιών από τη Μολδαβία
- Αγοράκι υποστηρίζει ότι είναι η μετενσάρκωση γυναίκας που πέθανε σε φωτιά το 1993
- Ημαθία: Μόνος κήδευσε την 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο ο πατέρας της – Σε κρίσιμη κατάσταση μητέρα και αδελφή
- Μεγάλη Βρετανία: Γυναίκα ανακάλυψε ότι οι γονείς της ήταν… αδέλφια!
- Κοκολογιάννης στο Newsbomb.gr: Ούτε γάμος, ούτε παιδί με την 38χρονη
- J2US: Αυτό το ζευγάρι αποχώρησε από το show
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Το… κάστρο του Μαξίμου και οι… καλύβες της κρίσης του ελληνικού ποδοσφαίρου
- Λαβωμένος ο Ολαφ Σολτς από τη διαμάχη για την ατομική ενέργεια
- Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει, το ΠΑΣΟΚ αντιστέκεται
- Κόστα Ρίκα: Βρέθηκαν δύο πτώματα μετά τη συντριβή μικρού αεροσκάφους στη θάλασσα
- Οι 3+3 προεκλογικοί μήνες του Μητσοτάκη
- Ποιοι μεγάλοι όμιλοι έφεραν €4,1 δισ. στην Ελλάδα
- Φυσικό αέριο: Καταρχήν συμφωνία για τις τιμές, αλλά με πολλούς αστερίσκους
- Νέα όπλα made in Turkey στο οπλοστάσιο της Αγκυρας
- Ακρίβεια: O βαρύς λογαριασμός για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, οικονομία
- Στην τελική ευθεία το μουσουλμανικό νεκροταφείο
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Φάρμακα για πίεση πρωί ή βράδυ;
- Με τον πληθωρισμό στα ύψη ο Ερντογάν μειώνει πάλι τα επιτόκια
- Κόστα Ρίκα: Βρέθηκαν δύο πτώματα μετά τη συντριβή μικρού αεροσκάφους στη θάλασσα
- Επανάσταση στις σχέσεις πολιτών με το Δημόσιο – Οι μεγάλες ανατροπές που έρχονται
- Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει, το ΠΑΣΟΚ αντιστέκεται
- Οι 3+3 προεκλογικοί μήνες του Μητσοτάκη
- Στην τελική ευθεία το μουσουλμανικό νεκροταφείο
- Νέα όπλα made in Turkey στο οπλοστάσιο της Αγκυρας
- Λαβωμένος ο Ολαφ Σολτς από τη διαμάχη για την ατομική ενέργεια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τσαβούσογλου: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο έκανε κάποιους να σκυλιάσουν»
- Σκλάβες σε οίκους ανοχής στην Αθήνα: Φρικτές αποκαλύψεις κοριτσιών από τη Μολδαβία
- Χρυσή η Ελισάβετ Τελτσίδου στο Άμπου Ντάμπι
- Καραμανλής: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αττική, για να προλάβουμε τον κυκλοφοριακό κορεσμό
- Ο θρίαμβος των Ελλήνων επί των Τούρκων στη μάχη του Σαραντάπορου το 1912
- Love Island: Ένταση ανάμεσα σε Χριστίνα και Αλέξανδρο - «Εκτίθεσαι και εκθέτεις και μένα»
- Οριστικό: Στις 2 Νοεμβρίου η πρεμιέρα για το «καλάθι του νοικοκυριού», θα ισχύει για 5 μήνες – Η νέα λίστα
- Μιχάλης Κατρίνης: «Η Δυτική Ελλάδα υστερεί σε ρυθμούς ανάπτυξης»
- Σε φιάσκο εξελίσσεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού
- Ο Στέλιος Πέτσας για την ακρίβεια, το μεταναστευτικό και τις εκλογές