Φλέγεται η Λιβύη: Ετοιμος να εξοπλίσει τον Σαράτζ ο Ερντογάν

Λίγες μόλις ημέρες από τη στιγμή που ο στρατάρχης Χαφτάρ ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης κατάληψης της Τρίπολης, η οποία ελέγχεται από την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του πρωθυπουργού Σαράτζ, στη Λιβύη μαίνονται σφοδρές μάχες.

Στον απόηχο των νέων δηλώσεων του Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στο καθεστώς Σαράτζ οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, ο Εθνικός Στρατός

της Λιβύης (LNA) υπό τον Χαφτάρ συνεχίζει την προσπάθειά του να καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας.

Οπως μεταδίδει το αραβικό πρακτορείο Al Arabiya, οι δυνάμεις του LNA βομβάρδισαν αντίπαλες θέσεις στο στρατόπεδο al-Naqlia νότια της Τρίπολης, καθώς και άλλα σημεία στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις χρησιμοποιούνταν από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» (GNA) για «εγκατάσταση οχημάτων και καυσίμων».

Επίσης, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ πραγματοποίησαν «τρεις αεροπορικές επιδρομές στις θέσεις των πολιτοφυλακών» σε αεροδιάδρομο.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο (drone) αεροσκάφος 11 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της χώρας.

Στον Ερντογάν ο Σαράτζ

Την ίδια ώρα, αιφνιδιαστική συνάντηση -τη δεύτερη σε λιγότερο από έναν μήνα- πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φάγεζ αλ-Σαράτζ.

Λίγες ημέρες αφότου ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη για την υποστήριξη της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» υπό τον Σαράτζ, οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν κεκλεισμένων των θυρών τετ α τετ στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο μάλιστα δεν ήταν προγραμματισμένο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν -όπως ήταν επόμενο- στις προοπτικές διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών με επίκεντρο τη συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου για στρατιωτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας, καθώς και το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu στη γαλλόφωνη έκδοση, το γραφείο Τύπου του Σαράτζ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν στην οποία αναφέρεται πως οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στη Λιβύη και στις προοπτικές ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια του τετ α τετ, ο Σαράτζ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία η οποία αντιτίθεται στις ενέργειες των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ, ενώ από την πλευρά του ο Ερντογάν -όπως αναφέρει η ανακοίνωση του λίβυου πρωθυπουργού- χαιρέτισε τις θυσίες του λαού της Λιβύης για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δύο πρόσφατα υπογεγραμμένων μνημονίων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι μηχανισμοί ενεργοποίησής τους.

Βυθισμένη στο χάος

Μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο και χωρίστηκε μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη, η οποία έχει επίσης αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, και της κυβέρνησης με βάση το Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας, η οποία ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό την αιγίδα του Χαλίφα Χαφτάρ και το Κοινοβούλιο της χώρας.

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ διατηρούν σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την κυβέρνηση της Τρίπολης στηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα