Φωτιές άναψε και στη Βουλή ο προφυλακισμένος αστυνομικός

Μέχρι και πολιτικές εντάσεις έφτασε να προκαλέσει η γνωστή σοκαριστική υπόθεση με πρωταγωνιστή αστυνομικό που υπηρετούσε στη Βουλή. Χθες στην Ολομέλεια έγινε, κυριολεκτικά, ένας κακός χαμός. Αρχικά στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε τον Κώστα Τασούλα για «συγκάλυψη». Ειδικότερα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Βουλής

ότι «κάλυπτε» τον αστυνομικό, καθώς «του είχαν πάρει το όπλο από τον Φλεβάρη του 2023» λέγοντάς του «οφείλατε να ελέγχετε τους φακέλους των αστυνομικών». Ο Πρόεδρος της Βουλής, από την πλευρά του, διέψευσε έντονα την καταγγελία της, τονίζοντας ότι το όπλο του είχε αφαιρεθεί με την αιτιολογία της «αγχώδους διαταραχής», λέγοντας στην Κωνσταντοπούλου: «Βρώμικο είναι να εκμεταλλεύεστε ένα τέτοιο περιστατικό, είστε απαράδεκτη».

Διευκρινίσεις και ξεκαθαρίσματα

Η ένταση, όμως, συνεχίστηκε και στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, ενώπιον των δημοσιογράφων στους οποίους πήγε ο Τασούλας για να τους ενημερώσει για τις ενέργειες της Βουλής στη συγκεκριμένη υπόθεση. Σημειώνω ότι αν και είπε ότι ο αστυνομικός είχε αναλάβει υπηρεσία στη Βουλή επί προηγούμενων διοικήσεών της, απέφυγε και να ρίξει ευθύνες σε προκάτοχό του. «Εάν ήμουν εγώ πρόεδρος τότε, δεν θα είχε έρθει ποτέ στη Βουλή» είπε συγκεκριμένα, πρόσθεσε όμως πως «δεν είναι εύκολο να πεις ότι φταίει κάποιος». Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ, διά της αντιπροέδρου της Βουλής Ολγας Γεροβασίλη, ζήτησε να υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση για τον αστυνομικό που να στέλνει το μήνυμα πως η Βουλή δεν συγκαλύπτει. Ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε δήλωση στην οποία διαψεύδει ως «ευφάνταστα» τα σενάρια που διακινούνται, αναφέροντας ότι δεν ήταν αρμόδιος για τους διορισμούς των αστυνομικών της Βουλής κι ότι αν υπήρχε τότε καταγγελία για τη συμπεριφορά του θα τον είχε απομακρύνει.

Φορτσάρουν για το Ταμείο Αμυνας

Θα θυμάστε πόσο καιρό κρατάει η συζήτηση περί κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών και κοινών αμυντικών πρότζεκτ. Είναι κάποια χρόνια πια και ειδικά μετά την Ουκρανία η συζήτηση εντάθηκε, ενώ με την αφορμή αυτή απέκτησε και η Κομισιόν ειδικό χαρτοφυλάκιο Αμυνας. Η εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ, όμως, ήταν, από ό,τι φαίνεται, η… κλωτσιά που χρειάζονταν οι Ευρωπαίοι για να πάρουν μπρος. Και, όπως ανέφεραν χθες οι Financial Times, η συζήτηση για το κοινό ταμείο παίρνει πια ενισχυμένη μορφή και κάνει λόγο για τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια ευρώ για δαπάνες που θα εξασφαλίζουν την αμυντική αυτονομία της ΕΕ. Η συμμετοχή στο υπό συζήτηση χρηματοδοτικό εργαλείο θα είναι οικειοθελής ενώ θα είναι ανοιχτό και σε στρατηγικούς εταίρους εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο κι η Νορβηγία, λέει το ρεπορτάζ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που είχαν εξαρχής στηρίξει την ανάγκη ύπαρξης εργαλείων χρηματοδότησης αμυντικών δαπανών, μαζί, κυρίως, με την Πολωνία. Οι FT μάλιστα, φιλοξενούν δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία θυμίζει ότι ενώ αρχικά οι αντιδράσεις άλλων κρατών – μελών ήταν «χλιαρές», πλέον αισθάνεται ότι επικρατεί μια «αίσθηση επείγοντος».

Βολές Μαξίμου κατά Ράμμου

Οτι η σχέση της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ δεν είναι και η καλύτερη είναι γνωστό. Η διαχείριση της υπόθεσης των υποκλοπών έφτασε πολλές φορές τις δύο πλευρές σε δηλώσεις και διαρροές ασυνήθιστης έντασης. Η ιδέα, λοιπόν, της Νέας Αριστεράς, που δεν απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, και άλλων… φιλικών δυνάμεων να προτείνουν τον Χρήστο Ράμμο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έκανε τους ενοίκους του Μαξίμου να τρίβουν τα χέρια τους, θεωρώντας ότι αυτό είναι ένα επιχείρημα που μπορούν να χρησιμοποιούν. Και το κάνουν ήδη. Ενδεικτικά, ο Παύλος Μαρινάκης χθες σχολίασε: «Η αλήθεια είναι ότι δενλες πολύ κανονικό για επικεφαλής μιας ανεξάρτητης ελεγκτικής Αρχής, όπως ο κ. Ράμμος, έστω και διά σιωπής που είναι έμμεση αποδοχή, να προτείνεται για το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα. Είναι άλλη η δουλειά που πρέπει να κάνει ο κ. Ράμμος από το να είναι πρόταση, επιλογή, οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος. Ο επικεφαλής ελεγκτικής Αρχής, με όποια έρευνα και να διεξάγει, δεν είναι κανονικό για θεσμούς να είναι πρόταση ενός κόμματος». Βέβαια οφείλω να θυμίσω ότι και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν είχε προταθεί από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου και ουδείς, ουδέποτε, το σχολίασε έτσι. Αλλά εδώ υπάρχει, βλέπετε, η προϊστορία…

Keywords
Τυχαία Θέματα