Φωτίου: Είχαμε χρέος να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό

«Είχαμε χρέος να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό έπειτα από εκείνη τη δραματική μείωση κατά 22% το 2013», δήλωσε την Τρίτη από την Πάτρα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτιού, η οποία παράλληλα προανήγγειλε «την εφαρμογή μέτρων προστασίας της μικρομεσαίας επιχείρησης, αλλά και μέτρα αναδιάταξης του παραγωγικού μοντέλου, έτσι ώστε πάντα οι εξαγωγές να είναι ανώτερες από τις εισαγωγές».

Η κ. Φωτίου, η οποία επισκέφθηκε

την Πάτρα για να μιλήσει σε εκδήλωση για τα Κέντρα Κοινότητας που οργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είπε ακόμη σχετικά με την αύξηση του κατωτάτου μισθού ότι βοηθάει την οικονομία, αφού αυξάνει την κατανάλωση, προσθέτοντας ότι «δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι υπέρ του μέτρου».

Παράλληλα, τόνισε ότι «ενώ πολλές "Κασσάνδρες" έλεγαν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την "μαύρη" εργασία ή ότι θα απολυθούν άνθρωποι, τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί». Και εξήγησε: «Έχουμε όλους τους μηχανισμούς μέσα από το σώμα επιθεώρησης εργασίας, όπου ηλεκτρονικά ξέρουμε ακριβώς ποιες επιχειρήσεις και ποιοι εργαζόμενοι έχουν κατώτατο και υποκατώτατο μισθό. Έχουμε πια ένα ψηφιακό κράτος, που ξέρει τι του γίνεται και που παρακολουθεί τα πάντα».

Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι «οποιαδήποτε αύξηση πάρουν τα κατώτερα εισοδήματα τη ρίχνουν στην κατανάλωση, δηλαδή, στην αγορά και αυτό θα συμβεί τώρα». Αντιθέτως, όπως είπε, «όταν γίνεται μείωση των μισθών για λόγους ανταγωνιστικότητας όπως μας έλεγαν οι δανειστές, τότε, είχαμε εκτόξευση της ανεργίας κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, από το 2013 έως το 2014, τότε, έκλεισαν τα περισσότερα καταστήματα και ρήμαξε η αγορά».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «ό,τι κάνουμε είναι μελετημένο, έχουμε διαβάσει όλη την προηγούμενη εμπειρία της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, για αυτό ακριβώς ξέρουμε τι κάνουμε».

«Πολλοί λένε, πως αν την αύξηση του κατώτατου μισθού την αναθέσαμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, τι κάνουμε εμείς σαν κράτος», πρόσθεσε η κ. Φωτίου και πάνω στο θέμα είπε ότι «τα 24 επιδόματα, τα περισσότερα από αυτά που συμπαρασύρονται με τον κατώτατο μισθό, ένα μεγάλο τους κομμάτι δίνεται από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή, από το κράτος».

Όσον αφορά στους νέους είπε ότι «όλοι οι νέοι που θα δουν τη μεγαλύτερη αύξηση, γιατί αυτοί τιμωρήθηκαν άγρια μέσα στην κρίση και η ανεργία τους μέσα σε ένα χρόνο το 2013 και το 2014 αυξήθηκε στο 62%, εμείς θέλουμε να τους ενισχύσουμε, για αυτό το 50% των ασφαλιστικών τους εισφορών θα το πληρώνουμε εμείς έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν παραπέρα από αυτή την αύξηση οι εργοδότες, αλλά και τα ίδια τα νέα παιδιά».

Ακόμη, είπε ότι «θα προβούμε σε σύνολο μέτρων, τα οποία η μεν αντιπολίτευση θα τα λέει παροχές, αλλά θα είναι μέτρα αποκατάστασης και δικαιοσύνης» και συμπλήρωσε: «Όσο ο πλούτος θα αυξάνεται, όσο το ΑΕΠ της χώρας θα αυξάνεται, τότε, η οικονομία θα πηγαίνει καλύτερα και αυτός ο πλούτος θα μοιράζεται σε αυτούς που τον παράγουν, δηλαδή, στους εργαζόμενους και όχι σε 45.000 οικογένειες που νέμονται το 90% του πλούτου της χώρας».

Αυτά τα μέτρα, όπως είπε θα είναι μέτρα προστασίας της μικρομεσαίας επιχείρησης, αλλά και συγχρόνως μέτρα αναδιάταξης του παραγωγικού μοντέλου, ενώ

απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου περί μείωσης του αφορολόγητου είπε: «Πάλι οι γυρολόγοι του φόβου ξαναβγήκαν παγανιά. Η μείωση του αφορολογήτου πήγαινε πακέτο με τη μείωση των συντάξεων. Όπως δεν έγινε μείωση των συντάξεων, έτσι δεν θα γίνει και μείωση του αφορολογήτου με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στη νέα περίοδο που θα ξαναβγούμε κυβέρνηση, δεν θα εφαρμόσουμε τη μείωση του αφορολογήτου».

Keywords
Τυχαία Θέματα