Φοβούνται νέα ρωσική εισβολή με στόχο την κατάληψη του Κιέβου

Είναι ένας φόβος τον οποίο εκφράζουν ολοένα και περισσότεροι ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι: ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να αναβιώσει με τη νέα χρονιά, πιθανώς γύρω στην πρώτη επέτειο της εισβολής της στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, τα αρχικά της σχέδια, εισβάλλοντας στη χώρα τόσο από τα ανατολικά και τα νότια όσο και από τον Βορρά, δηλαδή τη Λευκορωσία, σε μια νέα προσπάθεια να καταλάβει

το Κίεβο.

Ο τελευταίος που εξέφρασε την εκτίμηση αυτή είναι ο ουκρανός υποστράτηγος Αντρι Κόβαλτσουκ, ανάλογες προειδοποιήσεις είχαν απευθύνει ωστόσο την περασμένη εβδομάδα τόσο ο ουκρανός υπουργός Αμυνας όσο και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Προς το παρόν, βέβαια, και έπειτα από μια σειρά ρωσικών οπισθοχωρήσεων, οι γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία παραμένουν ουσιαστικά αμετακίνητες, με τη Ρωσία να εξαπολύει την Παρασκευή ακόμα ένα πυραυλικό μπαράζ στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις και το Κίεβο να εκλιπαρεί τη Δύση για περισσότερα όπλα προκειμένου να ανακτήσει το πλεονέκτημα.

Σε αυτό το φόντο, ο βετεράνος αμερικανός διπλωμάτης Χένρι Κίσινγκερ εκτίμησε χθες πως πλησιάζει ο καιρός για μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ενός νέου καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου - ο ίδιος πάντως κρίνει πως η ουδετερότητα της Ουκρανίας ανήκει στο παρελθόν.

Ο Χένρι Κίσινγκερ

«Πώς να αποφύγουμε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο»: αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου που υπέγραψε στο περιοδικό «Spectator» ο 99χρονος πια Κίσινγκερ, αρχιτέκτονας της ψυχροπολεμικής «detente» έναντι της ΕΣΣΔ ως υπουργός Εξωτερικών των Ρεπουμπλικανών προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ. «Πλησιάζει η ώρα να χτίσουμε πάνω στις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή προς την επίτευξη της ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων» έγραψε. «Μια ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να συνδέσει την Ουκρανία με το ΝΑΤΟ (…). Η εναλλακτική επιλογή της ουδετερότητας δεν έχει πλέον νόημα» επεσήμανε παράλληλα ο Κίσινγκερ.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως είχε προτείνει, τον Μάιο, μια κατάπαυση πυρός βάσει της οποίας η Ρωσία θα υποχωρούσε στις γραμμές του μετώπου προ της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, αλλά η Κριμαία (την οποία προσάρτησε αυθαίρετα η Ρωσία το 2014) θα αποτελούσε αντικείμενο «διαπραγμάτευσης». Αν μια επιστροφή στο στάτους κβο του 2014 αποδεικνυόταν αδύνατη, σημείωσε ο Κίσινγκερ, μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η διοργάνωση δημοψηφισμάτων, με διεθνή επίβλεψη, στα εδάφη που διεκδικεί η Ρωσία.

Ο βετεράνος αμερικανός διπλωμάτης, πάντως, απηύθυνε και μια προειδοποίηση: τυχόν επιθυμίες να καταστεί η Ρωσία «ανήμπορη» ή και να επιδιωχθεί η διάλυσή της θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος. «Η διάλυση της Ρωσίας ή η εξουδετέρωση της ικανότητάς της για στρατηγική πολιτική θα μπορούσε να μετατρέψει την επικράτειά της, που περιλαμβάνει 11 διαφορετικές ζώνες ώρας, σε ένα διαφιλονικούμενο κενό» σημείωσε.

«Οι ανταγωνιζόμενες κοινωνίες της ενδεχομένως να αποφάσιζαν να διευθετήσουν τις διαφορές τους με βία. Αλλες χώρες ενδεχομένως να επιδίωκαν να επεκτείνουν τις αξιώσεις τους με τη βία. Ολοι αυτοί οι κίνδυνοι θα ενισχύονταν από την παρουσία των χιλιάδων πυρηνικών όπλων που καθιστούν τη Ρωσία μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο».

«Ολοι οι υποστηρικτές των απλών λύσεων πρέπει να θυμούνται το προφανές: κάθε συμφωνία με τον διάβολο - μία κακή ειρήνη εις βάρος των ουκρανικών εδαφών - θα είναι μία νίκη για τον Πούτιν και μια συνταγή επιτυχίας για απολυταρχικούς ηγέτες ανά τον κόσμο», απάντησε μέσω Telegram στον Χένρι Κίσινγκερ ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Σε νέο του μήνυμα χθες, που ήθελε να μεταδοθεί αλλά δεν μεταδόθηκε από τη FIFA πριν από τον τελικό του Μουντιάλ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την πρόταση για διοργάνωση μιας Παγκόσμιας Ειρηνευτικής Συνόδου αυτόν τον χειμώνα - η Μόσχα είχε ήδη απορρίψει την προηγούμενη.

Συνολικά 98 πυραύλους έστειλε την Παρασκευή η Μόσχα σε 20 πόλεις και χωριά της Ουκρανίας προκαλώντας νέα εκτεταμένα μπλακάουτ, με τον Ζελένσκι να προειδοποιεί το Σαββατοκύριακο πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαθέτει ακόμη επαρκές απόθεμα πυραύλων.

Ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε το Σάββατο - όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο - με τους επικεφαλής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, στο αρχηγείο των ρωσικών δυνάμεων, ζητώντας τις προτάσεις τους «για τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες ενέργειές μας». Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου επιθεώρησε χθες - όπως ανακοίνωσε το υπουργείο του - μονάδες του ρωσικού στρατού που εμπλέκονται στον πόλεμο.

Την ίδια περίπου ώρα, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωνε πως η θέρμανση είχε πλήρως αποκατασταθεί στην πόλη μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς της Παρασκευής.

Keywords
Τυχαία Θέματα