«Φρένο» Τραμπ στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Στην υπογραφή του νομοσχεδίου για τις κυβερνητικές δαπάνες (H.J.Res. 31, the “Consolidated Appropriations Act, 2019) μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται πρόνοια που δεν επιτρέπει τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 νέας γενιάς στην Τουρκία προχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην αγορά των S-400 από τη Ρωσία, προκαλώντας εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον.

Η απόρριψη της αμερικανικής απαίτησης περί ακύρωσης της αγοράς των S-400, από τον Ερντογάν

είχε σαν αποτέλεσμα το πάγωμα της παράδοσης των αεροπλάνων έως ότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας υποβάλουν επικαιροποιημένη έκθεση, στην οποία και θα υπάρχει αναφορά στην αγορά από την Τουρκία του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ οι δύο υπουργοί πρέπει να καταγράψουν στην έκθεση και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πεντάγωνο, σε προηγούμενη έκθεσή του, προειδοποιούσε ότι αν η Τουρκία προχωρούσε στην αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πιθανή απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35 καθώς και στο πάγωμα άλλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων του CH-47F της Boeing Co., του ελικοπτέρου Chinook και του μαχητικού F-16 του Lockheed και των ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk.

Η συγκεκριμένη κίνηση Τραμπ χαρακτηρίζεται αναμενόμενη εάν αναλογιστεί κανείς τις νέες πολιτικές ισορροπίες στην Ουάσιγκτον, σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, αλλά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από γερουσιαστές. Σε αυτή τη χρονική περίοδο οι αμερικανο – τουρκικές σχέσεις δείχνουν να έχουν μπει στον «πάγο» και η Ουάσιγκτον δείχνει να έχει αποφασίσει να πιέσει τον Ερντογάν, με δεδομένο μάλιστα ότι η Τουρκία ανήκει στις χώρες που έχουν ευεργετηθεί από τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή δείχνει να επιλέγει τη συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν, θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά και ΝΑΤΟικά συμφέροντα. Παράλληλα η Άγκυρα θέτει εαυτόν απέναντι στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ συνεχίζει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, που η αμερικανική ExxonMobil πραγματοποιεί γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να μην δικαιολογείται πλέον να μένει αδρανείς, καθώς η τουρκική πολιτική δείχνει όχι απλά να απομακρύνεται αλλά να συντάσσεται με όσους απειλούν στρατηγικά συμφέροντα και σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς είχε διαμηνύσει πως η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει σε χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ να αγοράσει όπλα από τη Ρωσία, με τη μορφή τελεσιγράφου, σημειώνοντας: «Δεν θα σταθούμε αδρανείς, όταν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας. Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την άμυνα της Δύσης εάν οι σύμμαχοί μας εξαρτώνται από την Ανατολή».

Με δεδομένο δε ότι η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας παραμένει η οικονομία της, οι κινήσεις των ΗΠΑ και της Δύσης απέναντι στην Άγκυρα αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς θα προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων σε μία σειρά από ζητήματα…

Keywords
Τυχαία Θέματα