Φτωχότερος ο παγκόσμιος πολιτισμός

Συναγερμός έχει σημάνει στη Γαλλία μετά από την εκδήλωση πυρκαγιάς η οποία μαίνεται στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων. Οι καταστροφές, όπως καταγράφονται στις πρώτες εικόνες, είναι τεράστιες, με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως έχει καταρρεύσει πλήρως η οροφή του ναού.

Η περιοχή έχει εκκενωθεί από τις Αρχές οι οποίες βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να περιορίσουν τις καταστροφές.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και κλιμάκια

διασωστών προκειμένου να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πολίτες.. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώνεται και το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα όπου βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters.

«Τα πάντα καταρρέουν» δήλωσε αστυνομικός καθώς ολόκληρη η οροφή του καθεδρικού ναού συνέχιζε να καίγεται.

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται από το κτίριο, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στον καθεδρικό ναό το απόγευμα της Δευτέρας, επιβεβαίωσε η πυροσβεστική υπηρεσία στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες από την πυρκαγιά στον ναό της Παναγίας των Παρισίων, σημειώνοντας ότι οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τα ακριβή αίτια της φωτιάς.

Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την πυρκαγιά.

Στην περιοχή έσπευσε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τροποποιώντας το πρόγραμμά του λόγω της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο του Ελιζέ.

Ενα πρώτο σχόλιο για την μεγάλη καταστροφή έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας μέσω twitter.

Στο μήνυμά του, o Γάλλος πρόεδρος, που λίγο νωρίτερα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του προς το Έθνος για το θέμα των «κίτρινων γιλέκων», σημείωσε:

«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».

Οι εικόνες καταστροφής από τη φωτιά που ξέσπασε στις 15 Απριλίου στο στολίδι του Παρισιού έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν σοκ.
Από τα πολυάριθμα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Γαλλίας, η Παναγία των Παρισιών ή Νοτρ Νταμ (Notre Damme, η Κυρά μας στα γαλλικά) αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά μνημεία του γοτθικού ρυθμού. Η επιβλητική εκκλησία βρίσκεται στη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ εν μέσω του ποταμού Σηκουάνα και κοσμεί το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας εδώ και πάνω από 850 χρόνια.

Η εντυπωσιακή Νοτρ Νταμ έχει 35 μέτρα ύψος, 130 μέτρα μήκος και 48 μέτρα πλάτος. Ο καθεδρικός ναός κοσμείται στο εξωτερικό του από υπέροχα αγάλματα και περίτεχνους σχηματισμούς. Στο εσωτερικό του, θαυμασμό προκαλούν τα πολύχρωμα βιτρό και οι καμάρες στην οροφή του. Μέσα στον ναό, υπάρχει επίσης μία κρύπτη καθώς και ένα παλαιό εκκλησιαστικό όργανο. Τον ναό πλαισιώνουν δύο πυργίσκοι – κωδωνοστάσια.

Η κατασκευή του ναού

Η κατασκευή της άρχισε το 1163, σε μία περίοδο που το Παρίσι βρισκόταν σε πολιτική, οικονομική και πνευματική άνθηση. Το έργο ολοκληρώθηκε από πολλούς αρχιτέκτονες τελικά το 1260, αν και μετατροπές συνεχίστηκαν και στους επόμενους αιώνες.

Κατά τον 16ο αιώνα, η κατάσταση του καθεδρικού ναού επιδεινώθηκε αρκετά: τάφοι και βιτρό καταστράφηκαν στο όνομα του εκσυγχρονισμού και εξωτερικές διακοσμήσεις αφαιρέθηκαν ή βανδαλίστηκαν επειδή θεωρήθηκαν ειδωλολατρικές. Υπό την ηγεσία του Λουδοβίκου του 13ου έγιναν ανακαινίσεις και εκείνη την περίοδο η Παναγία των Παρισίων απέκτησε το διάσημο εκκλησιαστικό όργανο που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Κατά τη Γαλλική Επανάσταση, η Νοτρ Νταμ πέρασε από άλλη μία περίοδο κρίσης. H εκκλησία βεβηλώθηκε, καθώς μετατράπηκε σε αποθήκη ποτών και τροφίμων. Παράλληλα, τα περισσότερα θρησκευτικά σύμβολα του ναού υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ο Ναπολέων ανέλαβε την ανακαίνιση της εκκλησίας – εκεί ήταν που στέφθηκε αυτοκράτορας το 1804. Οι εργασίες ανακατασκευής της διήρκεσαν όλον τον 19ο αιώνα.Ο καθεδρικός ναός είχε καλύτερη τύχη κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, μιας και δεν υπέστη ιδιαίτερες ζημιές. Το μόνο μέτρο ήταν η απομάκρυνση των διάσημων παραθύρων σε σχήμα τριαντάφυλλου. Εργασίες εκσυγχρονισμού έγιναν και τον 20ο αιώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα