«Γαλάζια Πατρίδα» με 100 πολεμικά πλοία: Ασκηση-πρόκληση

Με μια αρμάδα σχεδόν 100 πλοίων – 87 πλοία επιφανείας, 7 υποβρύχια, 7 μη επανδρωμένα πλοία, 31 αεροσκάφη, 17 ελικόπτερα και 28 drones – και 20.000 ατόμων προσωπικό, μεταξύ των οποίων και άνδρες των ειδικών δυνάμεων SAT και SAS που έχουν μείνει στο θυμικό των Ελλήνων από την εποχή των Ιμίων, η Τουρκία ξεκινά ανήμερα του Αϊ-Γιάννη, στις 7 Ιανουαρίου, την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Νωρίτερα

Λίγες μόνον εβδομάδες πριν από την επόμενη συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αρκετά νωρίτερα από ό,τι συνήθως διεξάγεται

κάθε χρόνο.

Με την άσκηση αυτή που έχει το όνομα του διαβόητου αναθεωρητικού δόγματος, η Τουρκία δείχνει πως δεν έχει καμία διάθεση να αλλάξει σχεδιασμούς, προφανώς αισθανόμενη πιο ισχυρή μετά τη θετική για αυτή έκβαση της αλλαγής καθεστώτος στη Συρία.

Εως 16 Ιανουαρίου

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας Ζεκί Ακτούρκ, στις 16 Ιανουαρίου και θα διεξαχθεί στο θαλάσσιο τόξο της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ημέρα των διακεκριμένων προσκεκλημένων που θα την παρακολουθήσουν, μάλιστα, αποφασίστηκε να είναι η 9η Ιανουαρίου, στη ναυτική βάση του Ακσαζ, απέναντι από τη Ρόδο.

Η Αθήνα παρακολουθεί την εξέλιξη αυτή καθώς μπορεί στον αέρα να έχουμε ηρεμία, αλλά στη θάλασσα τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής μόνο ήσυχα δεν μπορεί να πει κανείς πως κάθισαν τη χρονιά που μας πέρασε.

Αύξηση παραβιάσεων

Το 2024 έκλεισε με τα τουρκικά πλοία να έχουν αυξήσει τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων κατά 33,7% σε σχέση με το 2023 και χωρίς να είναι ακόμα γνωστά τα στοιχεία Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον τρόπο που θα κινηθούν και στο πλαίσιο της άσκησής τους τα τουρκικά πλοία.

Πάντως στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, που ρωτήθηκαν από «ΤΑ ΝΕΑ», εμφανίστηκαν καθησυχαστικές, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός ή προβληματισμός, καθώς όλες οι μεγάλες ασκήσεις είναι συμφωνημένες και προγραμματισμένες ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να μη συμπίπτουν.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως σε κάθε περίπτωση πλοία και μέσα του ελληνικού στόλου θα παρακολουθούν, όπως πάντα, τις κινήσεις του τουρκικού στόλου και μόλις ολοκληρωθεί η τουρκική άσκηση σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ελληνική απάντηση με άσκηση αντίστοιχης κλίμακας.

Κόβει το Αιγαίο

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις βάσει αναγγελθέντος ήδη δικού τους και δικού μας προγραμματισμού και σχετικής εγρήγορσης», δήλωσε ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Παράλληλα ωστόσο και πριν από τη μεγάλη άσκηση, η Τουρκία δεσμεύει χωρίς να έχει καμιά δικαιοδοσία μέσα στο FIR Αθηνών, με παράνομη ΝΟΤΑΜ, από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου, πέντε περιοχές, «κόβοντας» το Αιγαίο στα δύο, προφασιζόμενη ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Αν παρατηρήσει κανείς τα όρια των περιοχών και τους μεταξύ τους διαδρόμους, είναι λίγο – πολύ τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο Αιγαίο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσπαθεί κάτι τέτοιο. Μία ακόμα ένδειξη της ανένδοτης στάσης της σε μια εξόχως αναθεωρητική πρακτική στο Αιγαίο. Η Αθήνα αντέδρασε με αντι-ΝΟΤΑΜ.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Στο ίδιο πλαίσιο η Τουρκία «τρέχει» το εξοπλιστικό της πρόγραμμα ξεκινώντας την κατασκευή πυραυλοφόρων αντιτορπιλικών, εγχώριων υποβρυχίων και αεροπλανοφόρου μεγαλύτερου από το «Anadolu».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, ξεκίνησε στο ναυπηγείο του Gölcük η πρώτη συγκόλληση κομματιών του «Εθνικού Υποβρυχίου» στο πλαίσιο του προγράμματος «MİLDEN» και η πρώτη κοπή λαμαρίνας του «TF-2000 Αντιτορπιλικού Αεράμυνας» και του «Εθνικού Αεροπλανοφόρου».

Αντιτορπιλικό αεράμυνας

Στόχος της Τουρκίας είναι ειδικά το «TF-2000 Αντιτορπιλικό Αεράμυνας» να είναι έτοιμο να πέσει στο νερό μέχρι το 2027 και να ενταχθεί επιχειρησιακά στον τουρκικό στόλο το 2030.

Απώτερος σκοπός της Αγκυρας είναι τα συγκεκριμένα σκάφη να είναι εφάμιλλα των αμερικανικών Arleigh Burke που παρέχουν αεράμυνα περιοχής και τη δυνατότητα στρατηγικών πληγμάτων με πυραύλους κρουζ Tomahawk.

Η Τουρκία θέλει να κατασκευάσει τέσσερα από αυτά σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την έλευση των φρεγατών FDI, που θα έχουν ανάλογες δυνατότητες, στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και πολύ περισσότερο να έχει μια βάση εξισορρόπησης των φρεγατών Constellation για μετά το 2030.

Keywords
Τυχαία Θέματα