Γαλάζιο ρήγμα από τη νομιμοποίηση παράτυπων μεταναστών

Μια τροπολογία για τη «χορήγηση νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών» βάζει «φωτιά» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, προκαλώντας εσωτερικούς κραδασμούς παρά την προσπάθεια του υπουργού Εργασίας Αδωνη Γεωργιάδη να κινηθεί σε ρόλο «πυροσβέστη» για να κατευνάσει τα πνεύματα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αλλάζει κάτι στη «σκληρή μεταναστευτική πολιτική της χώρας», αλλά «μπαίνει τάξη στο χάος».

Το ρήγμα που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της ΝΔ αναδείχθηκε από τη σκληρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά,

ο οποίος χαρακτήρισε την επίμαχη ρύθμιση «λανθασμένη» και ζήτησε την απόσυρσή της, αμφισβητώντας ευθέως τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την οποία – όπως τονίζει – η χώρα μας γίνεται «φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

Παρέμβαση Αδωνη. Σε μια «πυροσβεστική» παρέμβασή του ο Αδωνις Γεωργιάδης και με προφανή διάθεση να μετριάσει τις ανησυχίες που προκαλεί η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και η αναστάτωση που επικρατεί στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» στον πρώην πρωθυπουργό – «στον αγαπημένο μου, που του έχω λατρεία», όπως είπε χαρακτηριστικά – τόνισε: «Δεν αντιδικώ με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής και δεν υπάρχει λόγος αντιδικίας και ανησυχίας».

Οπως διαβεβαίωσε, η προϋπάρχουσα ρύθμιση για τα επτά χρόνια ώστε να μπορεί κάποιος μετανάστης να πάρει άδεια διαμονής παραμένει, όπως και οι αυστηρές διατάξεις στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, ενώ τόνισε ότι η επίμαχη τροπολογία για τη χορήγηση άδειας διαμονής και εργασίας σε όσους συμπλήρωσαν στις 30/11/2023 τρία χρόνια παράνομης διαμονής στη χώρα «δεν καθιστά την Ελλάδα πόλο έλξης λαθρομεταναστών», όπως αναφέρει η δήλωση Σαμαρά.

Με την τροπολογία, που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (ψηφίζεται την προσεχή Δευτέρα) και σύμφωνα με την οποία χορηγείται άδεια διαμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εξαρτημένη εργασία και στην παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών, πυροδοτήθηκαν έντονες συζητήσεις στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η ρύθμιση Καιρίδη αφορά τους μετανάστες που διέμεναν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2023 και τώρα αποκτούν το δικαίωμα να λάβουν άδεια νόμιμης διαμονής με απόφαση της Γραμματείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή χρόνια παραμονής στην Ελλάδα.

Πρακτικά όσοι έχουν εισέλθει έως τις 30/11/2023 και συμπληρώνουν 3 αντί για 7 έτη, αποκτούν ειδική άδεια διαμονής τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους, τα μέλη των οποίων βρίσκονται εδώ.

Μέχρι σήμερα, οι παράνομοι-παράτυποι μετανάστες που είτε δεν είχαν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου είτε αυτή είχε απορριφθεί, μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ζητήσουν άδεια διαμονή μόνον εάν συμπλήρωναν επτά χρόνια συνεχούς παρουσίας τους στην Ελλάδα.

«Δεν θα έκανα εγώ εκπτώσεις στη σκληρή μεταναστευτική μας πολιτική επιτρέποντας να γίνει η χώρα μας μπάτε σκύλοι αλέστε», είπε χαρακτηριστικά στην αρμόδια επιτροπή ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις φωνές που ασκούν εκ δεξιών κριτική.

«Δεξαμενή».

Μάλιστα ανέφερε ότι η κατά τέσσερα χρόνια λιγότερο χορήγηση άδειας διαμονής δημιουργεί μια «δεξαμενή» εργαζομένων 25.000-30.000, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίσουν σύμβαση εργασίας, να καταβάλλουν εισφορές και επιπλέον το κράτος θα γνωρίζει ποιοι είναι.

«Θα ευχόμουν να το κάνουν όλοι γιατί αυτό θα χτυπούσε τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και επιπλέον θα τους ξέρουμε», σημείωσε ο Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντάς το «καλό πρώτο βήμα για να μπει τάξη στο χάος».

Ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι «αφορά ήδη διαμένοντες εδώ και δεν αφορά κυρίως ανθρώπους που ήρθαν παράνομα, αλλά ανθρώπους που ήρθαν νόμιμα και οι άδειες παραμονής τους έληξαν», σημειώνοντας ότι «βάζει τάξη στην αταξία και ικανοποιεί το δημόσιο συμφέρον».

Keywords
Τυχαία Θέματα