Γασάν Αμπού Σίταχ για την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ – «Θέλουν να μας φιμώσουν»

Ο διάσημος Βρετανοπαλαιστίνιος γιατρός και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, δρ. Γασάν Αμπού Σίταχ, πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός, μίλησε για την απαγόρευση εισόδου του στη ζώνη Σένγκεν που του επιβλήθηκε, την οποία ενεργοποίησε η Γερμανία.

Ο γιατρός μίλησε στο αραβικό δίκτυο Al Mayadeen του Λιβάνου για τα όσα έζησε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού, όπου οι γαλλικές Αρχές τον σταμάτησαν και τον γύρισαν πίσω το Σάββατο.

Όπως εξήγησε ο λόγος πίσω από αυτή την κίνηση έχει να κάνει με το να μην βρεθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να

καταθέσει ως μάρτυρας τα όσα έζησε στη Λωρίδα της Γάζας και τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ.

Ο διάσημος γιατρός επρόκειτο να μιλήσει στη γαλλική Γερουσία μετά από πρόσκληση του Κόμματος των Οικολόγων (Οι Πράσινοι), ωστόσο, τον σταμάτησαν και τον ανέκριναν μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ, για να τον βάλουν αργότερα σε πτήση επιστροφής στην πατρίδα του.

Οι γαλλικές Αρχές είπαν στον Αμπού Σίταχ ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος σε κράτη μέλη της ΕΕ, αφού οι γερμανικές Αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν.

Ο χειρουργός εργάστηκε εθελοντικά με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας και υπήρξε μάρτυρας των εγκλημάτων που έχει διαπράξει ο ισραηλινός στρατός.

Καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης των μαρτύρων εγκλημάτων πολέμου

Ο ίδιος δήλωσε στο Al Mayadeen ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι γαλλικές αρχές του αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα ήταν για να του στερήσουν την πρόσβαση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, όπου ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει.

Το ΔΠΔ φέρεται να διερευνά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για Ισραηλινούς αξιωματούχους  συμπεριλαμβανομένου του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ακόμα ο Αμπού Σίταχ υπογράμμισε την πολιτική πίεση που δέχεται το ΔΠΔ από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που υποθάλπουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι έχει ληφθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική απόφαση, με στόχο να φιμωθεί κάθε μάρτυρας των ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα. Αυτή η πολιτική έρχεται παράλληλα με την απόφαση του Ισραήλ να δολοφονήσει όλους τους άλλους μάρτυρες των εγκλημάτων πολέμου που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας ή κρατούνται, εξήγησε ο Αμπού Σίταχ.

Επιπλέον, ο Αμπού Σίταχ επισήμανε τη συνεννόηση μεταξύ Ισραηλινών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, με στόχο τον περιορισμό της μετακίνησης στα διεθνή δικαστήρια των μαρτύρων που κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Τι συνέβη στο Σαρλ ντε Γκωλ

Όσον αφορά την εμπειρία του στο Σαρλ ντε Γκωλ, ο γιατρός δήλωσε ότι οι Αρχές τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο και τον ενημέρωσαν για την απαγόρευση, η οποία έχει διάρκεια ένα έτος. Του είπαν επίσης ότι η απαγόρευση εκδόθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο χειρουργός δήλωσε ότι οι γαλλικές Αρχές επέλεξαν να μην πάνε κόντρα στο αίτημα των γερμανικών Αρχών, παρά το γεγονός ότι είχε προσκληθεί από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Στον Αμπού Σίταχ είχε ειπωθεί προηγουμένως ότι θα του απαγορευόταν η είσοδος μόνο για τον Απρίλιο του 2024, όταν του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γερμανία μετά την προσπάθειά του να συμμετάσχει στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη, το οποίο διοργανώθηκε από διάφορους φιλοπαλαιστινιακούς φορείς και άτομα. Τότε, οι γερμανικές Αρχές απαγόρευσαν και συνέλαβαν πολλά πολιτικά και δημόσια πρόσωπα να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, με στόχο να διαλύσουν το συνέδριο.

Το ταξίδι του γιατρού στη Γαλλία αποκάλυψε ότι είχε πέσει θύμα παραπληροφόρησης σχετικά με την ταξιδιωτική απαγόρευση, καθώς ανακάλυψε ότι ο περιορισμός επεκτείνεται για ένα έτος.

Θέλει να μεταφέρει τα όσα βίωσε

Μετά την αποχώρησή του από τη Γάζα, όπου περιέθαλψε χιλιάδες τραυματίες, ο Παλαιστίνιος γιατρός επιθυμεί να μεταφέρει την πραγματικότητα των ιατρικών κέντρων και των νοσοκομείων στη Γάζα εν μέσω των πρωτοφανών συνθηκών που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Το έργο του Αμπού Σίταχ στη Λωρίδα της Γάζας τον έχει καταστήσει πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τις Αρχές που ερευνούν τα πιθανά εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, καθώς έχει περιθάλψει χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που στοχοποιήθηκαν σκόπιμα.

Παράλληλα, έχει αποκτήσει σημαντικό κοινό λόγω των συνεχών εμφανίσεών του στα μέσα ενημέρωσης, της συμμετοχής του σε εξειδικευμένα συνέδρια, της δραστηριότητάς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της συνεχούς αφοσίωσής του στο ανθρωπιστικό έργο που αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης της μετακίνησής του, ο γιατρός συμμετείχε στη συνεδρίαση της γαλλικής Γερουσίας, το απόγευμα του Σαββάτου μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου συζήτησε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, αλλά και στα νοσοκομεία της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου που δειξάγει το Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα