Γεννηματά: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το νομοσχέδιο της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση τόνισε η Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επαναφέρει το νόμο Παυλόπουλου για το εκλογικό σύστημα και δείχνει πόσο συγκεντρωτική είναι.

Ωστόσο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε διαλυτικές καταστάσεις την αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική και επεσήμανε ότι «οι πολιτικές της

ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος».

«Το ενδιαφέρον τους είναι, όχι στο θεσμό και στο ρόλο του, αλλά στον έλεγχο του μέσα από βολικά κάθε φορά εκλογικά συστήματα. ΣΥΡΙΖΑ και Γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να ασκήσουν προοδευτικές πολιτικές» υπογράμμισε η κα Γεννηματά.

Παράλληλα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην εγκληματικότητα και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε λήθαργο και κλονίζεται το αίσθημα ασφάλειας του ελληνικού λαού, ενώ σε ότι σημείωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει την τροπολογία για το ΤΑΙΠΕΔ.

Αναλυτικά η ομιλία Φώφης Γεννηματά, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση:

«Κύριες και κύριοι βουλευτές,

Η έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας κλονίζει το αίσθημα ασφάλειας του Ελληνικού λαού. Αυτή είναι η αλήθεια που δεν μπορεί με καμιά προπαγάνδα και σόου να κρύψει η Κυβέρνηση. Το δόγμα νόμος και τάξη για την Κυβέρνηση περιορίστηκε στην αντιμετώπιση διαδηλωτών και φοιτητών.

Ήρθαν οι αλλεπάλληλες στυγνές δολοφονίες στους δρόμους της Αθήνας για να βγει από τον λήθαργο. Ακούσαμε τον αρμόδιο υπουργό να λέει ότι κήρυξε τον πόλεμο στην βαριά εγκληματικότητα και φάνηκε καταπληκτικό νέο. Αναρωτιέμαι μέχρι τώρα τι έκανε; Είχαν εκεχειρία; Τα είχανε βρει;

Αφήστε το παιχνίδι μεταξύ των Υπουργείων σε ποιον θα μείνει ο μουτζούρης. Είναι ώρα δράσης, ανασύνταξης των επιχειρησιακών μηχανισμών και ενίσχυση της συνεργασίας των διωκτικών αρχών. Με προσλήψεις αστυνομικών και πλήρη στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων και των τμημάτων ασφαλείας.

Με περιπολίες και περιπολικά και τις νυκτερινές ώρες. Με κινητοποίηση των μηχανισμών για την ιχνηλάτηση του μαύρου χρήματος και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων και των διεφθαρμένων υποστηρικτών τους.

Μόνο έτσι θα νικήσουμε τον πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα και θα νοιώσουν οι πολίτες ξανά ασφαλείς. Όλα τα άλλα είναι λόγια για κατανάλωση και από λόγια χορτάσαμε. Τώρα κρίνεστε κάθε μέρα και κάθε λεπτό για αυτά που δεν κάνετε. Χρειάστηκαν δε περίπου 8 μήνες για να αποφασίσει να φέρει η κυβέρνηση την τροπολογία για τη Χρυσή Αυγή και μάλιστα χωρίς διαβούλευση.

Απλώς υπενθυμίζω ότι το είχα ζητήσει αμέσως μετά τη δίκη και τη καταδίκη της Χρυσής Αυγής και είχα ζητήσει την ενεργοποίηση όλων των πτερύγων της Βουλής. Ο νόμος είναι αναγκαίος και θα ψηφίσουμε τις ρυθμίσεις, αλλά δεν αρκεί. Για να ξεριζώσουμε κάθε φασιστική παραφυάδα χρειάζεται δουλειά. Για να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει χώρος στην Ελλάδα για τους φασίστες. Ούτε στην πολιτική, ούτε πουθενά.

Έρχομαι σε μία τροπολογία, πραγματικά απαράδεκτη για το ΤΑΙΠΕΔ και την οποία καταψηφίζουμε.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της να παραδώσει δημόσια περιουσία στα ιδιωτικά συμφέροντα όπως το έκανε με τα ΕΛΠΕ. Ξεχνά ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι εταιρεία ειδικού σκοπού που διαχειρίζεται δημοσία περιουσία. Δεν διαχειρίζεται τη δική σας περιουσία.

Αυτές οι απαράδεκτες παρεμβάσεις είχαν ζητηθεί εδώ και χρόνια, ακόμη και κατά την σύσταση του Υπερταμείου. Δεν είχαν γίνει αποδεκτές.

Τώρα, η Κυβέρνηση των «πρόθυμων», η ΝΔ, σπεύδει να υιοθετήσει και τις πιο προκλητικές απαιτήσεις. Εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού λαού. Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά όσα έχουμε πει για τον ρόλο της Μαξίμου Α.Ε.

Για μας δεν αρκεί η αυτονόητη καταψήφιση αυτής της προκλητικής τροπολογίας.Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η ίδια η λειτουργία του Υπερταμείου με αυτό το σκεπτικό.

Έχουμε απαιτήσει την κατάργηση του και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στο θέμα της αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Όχι ξεπούλημα. Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Αυτό τον αγώνα, συνεχίζουμε και θα κλιμακώσουμε.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Άλλο ένα Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που επιβεβαιώνει πόσο συγκεντρωτική είναι. Τι χρειάζεται σήμερα για την Αυτοδιοίκηση;

Μια πραγματική ΑΛΛΑΓΗ, που θα κάνει πράξη τη μετάβαση από το σημερινό συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος σε ένα νέο, σύγχρονο σύστημα πολυεπίπεδης και ψηφιακής διακυβέρνησης.

·                     Με το Κεντρικό Κράτος σε στρατηγικό και επιτελικό ρόλο. Χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, με πλήρη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις του.

·                     Με μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση όλων των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων. Και των αντίστοιχων πόρων.

·                     Με προώθηση της Οικονομικής αυτοδυναμίας των ΟΤΑ στο πλαίσιο της φορολογικής αποκέντρωσης (με πρώτο βήμα την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ).

·                     Με ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Και

·                     Ένα εκλογικό σύστημα που κατοχυρώνει την δημοκρατική διαδικασία, ενισχύει την λαϊκή συμμετοχή και διασφαλίζει την «κυβερνησιμότητα».

Ένα τέτοιο νόμο θέλαμε σήμερα. Μετά τις μεγάλες νομοθετικές τομές του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» που ενίσχυσαν θεσμικά την Αυτοδιοίκηση με νέες αρμοδιότητες, είναι η ώρα του «τρίτου κύματος» των αλλαγών.

Που θα  κάνουν πράξη το νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και θα ενισχύσουν την διαφάνεια στη λειτουργία της, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την προσφορά υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, την δυνατότητα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Η Κυβέρνηση σας δεν μπορεί και κυρίως δεν θέλει να δώσει εξουσίες στους αιρετούς. Θέλει απλά να τους ελέγχει και να τους υποτάσσει στο βαθύ κομματικό κράτος.

Αυτή ήταν πάντα η πολιτική της δεξιάς, αυτοί  ήσασταν, αυτοί είστε και δεν έχετε αλλάξει καθόλου από τότε που η παράταξή σας ήθελε τους δημάρχους  μόνο για τα σκουπίδια και τα νεκροταφεία.

·                     Δεν πιστέψατε ποτέ στην Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση.

·                     Πάντα καταψηφίζατε τις μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι τυχαίο ότι «εξαφανίσατε» το πολυδιαφημισμένο πόρισμα της Επιτροπής «Κοντιάδη», για την αλλαγή στο κράτος.

Δεν είναι τυχαίο τέλος ότι οι  Περιφέρειες και η έννοια της  Περιφερειακής Ανάπτυξης, απουσιάζουν από  το Κυβερνητικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ας θυμηθούμε:

·                     Η ΝΔ το 2006 με τον Ν. 3463, ασχολείται μόνο με την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, νομοθετώντας το όριο του 42%.

·                     Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον περιβόητο «Κλεισθένη» (Ν. 4555/2018), καθιερώνει την απλή αναλογική, δημιουργώντας τις διαλυτικές και τραγελαφικές καταστάσεις που ζήσαμε κατά τις εκλογές του 2019.

Ο Νόμος δεν έγινε για την δημοκρατική λειτουργία των Δήμων, δεν αποτέλεσε καμία  «μεταρρύθμιση», αλλά ουσιαστικά επρόκειτο για την εφαρμογή μιας πολιτικής «καμένης γης» από μια Κυβέρνηση που βρισκόταν σε αποδρομή.

·                     Η ΝΔ πάλι νομοθετεί μόνο για το εκλογικό σύστημα, δίνοντας υπερεξουσίες στους εκτελεστικούς της Αυτοδιοίκησης (με δεδομένη την πλειοψηφία της σε αυτούς) και υποβαθμίζει το ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων.

·                     Ο κύκλος ολοκληρώνεται με τη ΝΔ να επαναφέρει -ουσιαστικά- τον νόμο Παυλόπουλου για το εκλογικό σύστημα.

Οι πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το ενδιαφέρον τους είναι, όχι στο θεσμό και στο ρόλο του, αλλά στον έλεγχο του μέσα από βολικά κάθε φορά εκλογικά συστήματα.

ΣΥΡΙΖΑ και Γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να ασκήσουν προοδευτικές πολιτικές. Αυτές είναι βαθιά συντηρητικές πολιτικές. Είναι πολιτικές του χθες.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Είχαμε καταψηφίσει τόσο τον Νόμο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη συζήτηση του «Κλεισθένη» είχαμε αναδείξει τα τρία βασικά κριτήρια για ένα νέο εκλογικό σύστημα, ως μέρος μιας μεταρρύθμισης:

Πρώτον: Ισχυρές Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές.

Δεύτερον: Δημοκρατικά νομιμοποιημένες δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Τρίτον: Διαδικασίες ενίσχυσης της λαϊκής συμμετοχής.

Με βάση αυτά τα κριτήρια και τις αρχές ο Νόμος που φέρνει η ΝΔ δεν γίνεται από εμάς αποδεκτός. Θα τον καταψηφίσουμε.

Γιατί:

1ον) Η εκλογή Δημάρχου ή Περιφερειάρχη με ποσοστό 43% στον Α’ γύρο στερεί την ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση που δίνει το 50%+1.

Το  επιχείρημα πως με το 43% ένα κόμμα κυβερνά αυτοδύναμα, είναι άσχετο με τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Τα συστήματα διακυβέρνησης και «νομοθέτησης» του κράτους και του Δήμου είναι τελείως διαφορετικά. Ο Δήμαρχος είναι μονοπρόσωπο όργανο.

2ον) Η ίδια η θέσπιση του 43% για την εκλογή, αποδυναμώνει την διάταξη για την υπερ-ενισχυμένη πλειοψηφία των 3/5 των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μιλάμε για αυταρχικό υπερσυγκεντρωτισμό. Η πραγματική αντιπροσωπευτικότητα πηγαίνει «περίπατο».

3ον) Η μείωση των αιρετών στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια είναι επίσης μια αρνητική επιλογή.

Περιορίζει αισθητά τη συμμετοχή και εκπροσώπηση των πολιτών, αλλά και την αναγκαία ανανέωση των οργάνων. Δυσχεραίνει τη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων, λόγω της ανάγκης στελέχωσης των Νομικών Προσώπων του Δήμου και των δεκάδων επιτροπών που προβλέπονται στη Νομοθεσία.

Και μη μας πείτε περί οικονομίας εσείς της Κυβέρνησης που σπαταλάτε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με τις αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις και χαριστικές πράξεις.

4ον) Το όριο του 3% για την εκπροσώπηση ενός συνδυασμού στα συμβούλια, στερεί την δυνατότητα εκπροσώπησης υπαρκτών σχημάτων που δημιουργούνται από τις τοπικές κοινωνίες.

5ον) Επισημαίνουμε τέλος τον αλλοπρόσαλλο Κυβερνητικό χειρισμό στο θέμα των κοινοτήτων. Μετά από αλλεπάλληλα ράβε ξήλωνε καταλήξατε σε νομοτεχνική παρέμβαση του Υπουργού, που  διαλύει κάθε έννοια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, και αλλοιώνει την έκφραση των τοπικών κοινωνιών.

Το Νομοσχέδιο τέλος αγνοεί τα απαραίτητα θεσμικά και δημοκρατικά αντίβαρα, που θα πρέπει να υπάρχουν στην Αυτοδιοίκηση.

Όπως οι συμμετοχικές διαδικασίες λογοδοσίας, η διαφάνεια, η λειτουργία του κοινωνικού  ελέγχου. Έννοιες που αντιστρατεύονται τη βαθιά συντηρητική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Θέλω να ξεκαθαρίσω απόλυτα την προσέγγιση μας για το σύστημα εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

·                     Λέμε ΟΧΙ στην απλή αναλογική, που οδηγεί σε «παζάρια» και συναλλαγές, για την δημιουργία μιας εύθραυστης πλειοψηφίας.

·                     Λέμε όμως επίσης ΟΧΙ, στην παραποίηση της λαϊκής ψήφου που επιχειρεί η ΝΔ. Δεν μπορεί ένας Δήμαρχος που στον πρώτο γύρο πήρε 20-25% των ψήφων,  να «έχει» το 60% του Συμβουλίου.

Ευθεία αλλοίωση της λαϊκής θέλησης. Θα είχε λογική μια πρόταση που συνδυάζει τις δύο ανάγκες: Δημοκρατία και κυβερνησιμότητα.

Μια πρόταση που δε θα στερήσει τον ενθουσιασμό σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν πραγματικά στον τόπο τους.

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης (με 50%+1 των ψήφων σε Α’ ή Β’ γύρο) να διασφαλίζει κατ’ ελάχιστον το 50%+1 των εδρών. Και να προστίθενται επί πλέον έδρες κλιμακωτά εφόσον στον Α’ γύρο, ο συνδυασμός του υπερβεί ένα ποσοστό π.χ. άνω του 35%.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Σήμερα δίνουμε στη Βουλή τη μάχη μας απέναντι στην Κυβερνητική προσπάθεια ελέγχου και χειραγώγησης της Αυτοδιοίκησης.

Στην κοινωνία παλεύουμε  προκειμένου να ενώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε έναν στόχο: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΤΟΥ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Όπως τονίζουμε και στο Πρόγραμμα μας στο «Σχέδιο Ελλάδα», στο νέο πράσινο κοινωνικό Συμβόλαιο, το δικό μας αφήγημα, δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση και αύξηση στο ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα, αν στην καρδιά των αλλαγών δεν βρεθεί η Ελλάδα των Περιφερειών με αναπτυξιακή ταυτότητα.

Στην Περιφέρεια μπορεί να γίνει αλλαγή του παραγωγικού αναπτυξιακού προτύπου. Στο Δήμο μπορεί να σχεδιαστεί η κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων ενός τόπου που σήμερα αδρανούν κατακερματισμένες. Στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να οργανωθεί η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους.

Ο ενισχυμένος ρόλος της Αυτοδιοίκησης έχει να κάνει με την ποιότητα της δημοκρατίας. Την εξυπηρέτηση του πολίτη, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη».

Ψιλά γράμματα τώρα θα μου πείτε. Δεν σας αφορούν όλα αυτά. Εσάς σας ενδιαφέρει το διά ταύτα. Να δούμε πώς θα ελέγξουμε ολοένα περισσότερους δήμους και περιφέρειες να κάνουν τη δουλειά που θέλει ο αρμόδιος υπουργός. Ή μάλλον, να διορθώσω, ο πρωθυπουργός. Γιατί ο πρωθυπουργός αποφασίζει για τα πάντα σε αυτή την κυβέρνηση.

Είναι λίγο περίεργο να είναι μαριονέτες οι υπουργοί και για όλα να αποφασίζει το Μαξίμου. Αν εσάς δεν σας ενοχλεί, είναι δικαίωμά σας. Κρίνεστε για όλα αυτά.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, Σε αυτά πιστεύουμε, γι’ αυτά παλεύουμε.

Καλούμε όλους τους αιρετούς της χώρας να υπερασπιστούν το θεσμό , τους εαυτούς τους και μαζί να παλέψουμε για το στόχο της  περιφερειακής ανάπτυξης που θα κρατήσει και τους νέους στον τόπο τους.

Keywords
συριζα, οψεις, χρυση αυγη, για μας, νεα δημοκρατια, διαδηλωσεις, αθηνα, βουλη, ελλαδα, ελπε, εταιρεία, ΟΤΑ, ενφια, συμμετοχή, προσφορες, ΠΑΣΟΚ, εκλογες, υπουργοι, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2010 δημοτικες, ξανα, κοινωνια, αυτοδιοικηση, βουλευτες, αυγη, βημα, δημοκρατια, δουλεια, εγκληματικοτητα, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, αυξηση, απλα, βρισκεται, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, δογμα, δολοφονιες, δωσει, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκφραση, ελπε, εννοια, εξυπηρετηση, εσωτερικων, εταιρεία, ιδια, ομιλια, κυβερνηση, κυκλος, κομμα, λειτουργια, λογια, ληθαργο, μαξιμου, μηνες, μειωση, παντα, ουσιαστικα, περιφερειακο, ποιοτητα, προσληψεις, ρυθμισεις, ρολο, συζητηση, συμμετοχή, σοου, συγχρονο, σχεδιο, ταυτοτητα, τρια, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρυση, ωρες, δημοτικα, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, καρδια, μεινει, μια φορα, παιχνιδι, υγειας, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα