Γερμανία: Πιέσεις να δοθούν χρήματα για το τείχος στον Εβρο

Με μεθοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας απάντησε η κυβέρνηση του Βερολίνου στην αυξημένη πίεση που δέχεται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα με τους μεθοριακούς ελέγχους, εντείνει τις επιστροφές όσων έχουν πάρει άσυλο ή έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ. Κατά κανόνα οι επανεισδοχές αυτές αφορούν τις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ, όπως είναι η Ελλάδα.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας πιέζουν τώρα για τη χρηματοδότηση της φύλαξης των κοινών ευρωπαϊκών

συνόρων από την ΕΕ. «Η ενότητα και η ελευθερία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρχίζει και τελειώνει με την προστασία των κοινών μας ευρωπαϊκών, εξωτερικών συνόρων», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αλεξάντερ Τρομ, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU, υπεύθυνος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας και μετανάστευσης. «Περιμένω από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και επίσης την Επιτροπή της ΕΕ να μην αφήσουν μόνες τους χώρες-μέλη με εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Πολωνία και η Ελλάδα», τονίζει ο Τρομ απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση του καγκελάριου Σολτς, όσο και στην Κομισιόν. «Αυτό είναι ένα έργο που μας αφορά όλους. Και όποιος θέλει ασφαλή σύνορα, πρέπει επίσης να δεσμευτεί για την οχύρωση των συνόρων», τονίζει ο Τρομ.

Το κόστος

«Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Εβρο και αυτό ήταν το πρώτο βήμα σε μια συστηματική προσπάθεια να πειστεί ολόκληρη η ΕΕ ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των δευτερογενών ροών εάν δεν μπορέσουμε περιορίσουμε τον αριθμό των συνοριακών διελεύσεων», είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη στον Εβρο, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στην Κομισιόν για την ανάληψη του χρηματοδοτικού κόστους από την ΕΕ.

Επίσης η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο ζήτησαν ενίσχυση από την ΕΕ για τη φύλαξη των συνόρων. Η Πολωνία αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. Η ΕΕ κατηγορεί τη Λευκορωσία και τη Ρωσία ότι χρησιμοποιούν τη μετανάστευση για υβριδικό πόλεμο προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία και άλλα κράτη της ΕΕ.

Οι από κοινού χρηματοδοτούμενες οχυρώσεις των συνόρων παραμένουν ένα ευαίσθητο θέμα στην ΕΕ και η ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος είναι προς το παρόν στον αέρα. Σύμφωνα με το Euractiv, η Επιτροπή της ΕΕ θεωρεί ότι είναι τα ίδια τα κράτη-μέλη υπεύθυνα για τις οχυρώσεις των συνόρων τους και μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρώνεται μόνο σε «έξυπνες λύσεις», όπως συστήματα επιτήρησης και όχι σε φράκτες.

Τα αιτήματα της Ελλάδας και των χωρών με εξωτερικά σύνορα της ΕΕ υποστηρίζει τώρα ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Τρομ, με βασικό αποδέκτη των δηλώσεών του την επίσης χριστιανοδημοκράτη πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα